Egymásra találtak az anyukák

Forrás: Jön a baba -
Születés gyermekvállalás egyedül LifeNetwork Jön a baba Hadas Krisztával Libero2015
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Amikor Hadas Krisztával elkezdtük forgatni a Jön a baba sorozat első évadját, eszünkbe sem jutott, hogy a mamák története nem ér véget akkor, amikor Kriszta a gyermekágyas időszakba is beleforgatva elbúcsúzik tőlük. Hát, be kell vallanunk, óriásit tévedtünk!

Úgy tűnik, az első évadba jelentkezett anyák nagyon kreatívak és roppant barátságosak: így amikor Szomolányi Timi létrehozott egy zárt Facebook-csoportot, ahová meghívta az összes első évados anyukát, Hadas Krisztát és engem, a műsor felelős szerkesztőjét, akkor olyan pergő élet alakult ki ott, hogy néha csak kapkodtuk a fejünket. Szoptatási tanácsok, fotók, sztorik, rengeteg röhögés, biztató, támogató szavak, ha baj volt. A csoport saját, önálló életre kelt.

Szomolányi Timi férjével, Hadas Kriszta, és Kéky Kíra Forrás: Jön a baba

Élet a forgatáson túl

Timi, aki időrendben elsőként szült az első évadban (és akinek a szülésére úgy estünk be, hogy a megérkezésünk után 9 perccel már kinn volt Katica), szóval Timi nem az a típus, aki képes otthon ülni és nézni a két gyermekét. Neki ez kevés. Amiben tud, segít a párjának, de nem képes elmenni valaki mellett tétlenül, ha az segítségre szorul. Folyton szervez, intéz, közben mindennap edz (hihetetlen sikerrel küzdi le a terhesség alatt rárakódott kilókat). Azért választottuk ki őt a majdnem kétszáz jelentkező közül, mert az első gyermekét egyedül nevelő, elvált édesanya a főnökébe szeretett bele, és vele (az 56 éves Gyurival) alapított új családot. Igazit, ahol révbe ért. Mindenki révbe ért. Ő is, a nagylánya is és Gyuri is.

És Timi a forgatások után talált magának egy szövetségest, vagy hogy pontosabban fogalmazzak, egy új barátnőt a mamák között: Almádi Zsuzsát.
Mindketten az Uzsokiban hozták világra a gyermeküket, csak míg Timi összesen bő 40 percet töltött a szülőszobában (és minket ugyan még megvárt a kitolással, de a fogadott szülész-nőgyógyászát már nem tudta), addig Zsuzsa egy napsütéses nyári reggelen programozott császárral adott életet kislányának, akinek fogantatásához két édesanya is kellett. A kis Maja genetikai édesanyja - petesejtdonora - Zsuzsi unokatestvére, Melinda. A lombikbébi Zsuzsa méhébe beültetve szabályos, nyugodt 9 hónap után rengeteg örömkönny között született meg.

Timi és Zsuzsa a Jön a baba forgatása kapcsán találkoztak, és igaz barátnők lettek Forrás: Jön a baba

Szóval ők - a két uzsokis mama a két pár hónapos kislánnyal - nagy fába vágták a fejszéjüket: rendezvényt, klubot, találkozókat kezdtek szervezni kismamáknak. És közben valahogy kinőtte magát egy olyan segítői közeg is, amely természetesnek vette, hogy ha rossz körülmények között élő kismamáról szereznek tudomást, akkor gyűjtést szerveznek neki, hiszen minden babás háztartásban lesz kinőtt ruha, játék, méretváltás miatt felesleges pelus. Sokan szívesen ajánlják fel ezeket a holmikat olyan édesanyáknak, akik képtelenek az alapvető dolgokat megvenni, mert nehéz helyzetbe kerültek.

Ötletelünk? Ötletelünk!

Az első ilyen segítségkérés a műsor háza tájáról érkezett. A 2. évad egyik szegedi mamája él nagyon rossz anyagi körülmények között, ezért amikor megkérdeztük az első évad anyukáit, hogy a már kinőtt vagy nem használt holmikból tudnak-e adni a májusban szülő Klaudiának, akkor Timi máshol is feltette a kérdést: ki tud segíteni? Ezért aztán Hadas Kriszta a következő szegedi látogatáskor egy tele csomagtartónyi holmit vitt magával, amit mind Timi gyűjtött össze. Rengeteg ruhácska, pelenka, játék, használati eszköz, Klaudiának a következő hetekre, hónapokra szinte megoldották a baba ellátását. Zsuzsi mindeközben nagyban gondolkodva már a Syma rendezvénycsarnok megtöltésén törte a fejét: így végül Timivel az Uzsoki Kórház szülészete, a Gyöngéd Születés Alapítvány, valamint a Zuglói Védőnői Szolgálat támogatásával megszervezték 2015. június 13-ra az Uzsokis Anyák az Anyákért Találkozót.
Hja, kérem, miből lesz a cserebogár!

Az Érte megérte fotózás eredménye Fotó: Nánási Pál

Ezek után azon már meg sem kellett lepődtünk (mégis meglepődtünk!), amikor Zsuzsa azzal az ötlettel állt elő, hogy ha már ország-világ előtt megmutatták, hogyan várták, hozták világra és gondozták az első hetekben a babájukat, akkor készülhetne róluk fotó, amiben azt mutatják meg, hogy ÉRTE MEGÉRTE, felvállalva, hogy a női test a várandósság alatt és a szülés után bizony átalakul. Persze mindannyian tesznek érte, hogy egyre jobban és jobban nézzenek ki, de arra biztatják a nőket, hogy ne szégyelljék a gyermekkel járó változásokat. Ha valakinek nem osztottak kivételesen jó géneket, akkor időbe telik, mire képes lesz a testét legalább megközelítőleg a szülés előttire visszaalakítani (ha egyáltalán sikerül).

Szóval Timi és Zsuzsa a Jön a baba sorozat apropóján nem csupán megismerkedtek, de bizony össze is barátkoztak, és nagyra törő célokat tűztek ki maguk elé, ezzel is megerősítve minket Krisztával abban, hogy milyen hatalmas erő van az édesanyákban, mi mindent meg nem tesznek a maguk és más anyukák babáinak boldogulásáért.

Minden tiszteletünk az övék!

/1504/_rte_201543017432

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.