Mivel játsszon a gyerek?

Forrás: Thinkstock -
játék Libero2015 gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Annyiféle játék létezik már a piacon, hogy a Toy Story szereplői is csak csodálkoznának. Mit válasszunk, hogy a kicsi fejlődjön is játék közben?

Már egész kiskorban, csecsemőként elkezd megtanulni játszani a gyerek. Eleinte nem is kellenek hozzá eszközök, elég, ha a szülők játszanak vele. Nem szórakozásnak, hanem a világ megismerésének fogják fel a játékot.

2 éves kor alatt

A kicsik érzékszervei elkezdenek rohamosan fejlődni, a játékokat is így érdemes kiválasztani. A legjobb, ha a játékok a tapintásra, látásra, szaglásra, hallásra is hatnak. A babák órákig képesek egy-egy mozdulattal szórakoztatni magukat. A kéz és szem koordinációjának korai fejlesztése fontos, hiszen később ez fogja majd meghatározni, milyen gyorsan tanul meg írni.
A színes, mintás, érdekes formájú játékok erősen hatnak a gyerekek érzékszerveire, így tökéletes választás minden ilyen jellegű készségfejlesztő eszköz.

Forrás: Thinkstock

Life.hu tipp

Mikor a gyerek még kicsi, nincs szüksége sok játékra. Amit viszont vásárolunk neki, legyen jó minőségű, és arra is fontos figyelni, hogy nehogy olyan kis darabokból álljon, amit lenyelhet. A babák mindent a szájukba vesznek, ezért figyelj arra, hogy egyszerűen tisztítható játékai legyenek.

3-7 éves kor

Az óvodai időszak alatt egyre több csoportos és egyénileg játszható játékkal ismerkednek a kicsik. Ennyi idősen kialakul, hogy van-e ritmusérzéke, zenei érzéke, amelyek fejleszthetőek is. Érdemes gyerekek számára tervezett hangszerekkel próbálkozni.

3-4 éves korban nagyon szeretnek homokozni a gyerekek, és ez hasznos, hiszen formákat ismernek meg, kreativitásuk is fejlődik. A legjobb, ha egy kis nehézséget rejt a gyerek számára a tevékenység, ugyanis akkor nem reked meg egy szinten.

Az óvodások kedvelik a "szerepjátékokat", azaz, ha eljátszhatják, hogy már ők is felnőttek. Műanyag tányérokkal, sütővel, játékételekkel játszhatnak éttermeset, plüssállataikkal, babáikkal helyzeteket mutathatnak be. A plüssök által megszeretheti az állatokat, megtanulhatja, hogyan kell bánni velük.
Ebben a korban érdemes elkezdeni az egyszerűbb, lépegetős társasjátékok bemutatását, a memóriakártyákat. Fontos, hogy megismerjék a versenyhelyzeteket is, azaz hogy milyen egymással, egymás ellen játszani.

Így segítenek a társasjátékok

A társasjáték a szocializáció része. Segít kialakítani a gyermekek között a társas kapcsolatokat, megismerteti őket a társas hatékonysággal. A társasjáték pallérozza a gyermek személyiségét. Megtanítja a győzelem és a kudarc méltó viselésére, feldolgozására. A társasjátékkal a gyermek megtapasztalhatja a szabályokat, és megtanulhatja a szabálykövetést, mivel a társasjáték szabályok közt zajlik. A társasjáték hatással van a gyermek értelmi fejlődésére, fejleszti a gyerekek logikus gondolkodását, figyelmét, valamint a gyermek gazdagítja érzelemvilágát és kreativitását. Segíti a gyermekek nyelvi fejlődését a kommunikációs elemek használatával: egymásra figyelés, figyelem fenntartása, interakció, kérdés és válaszadás.

8-12 éves kor

Az iskoláskorú gyerekeknek már olyan játékokra van szüksége, amelyek hosszú távon is lekötik a figyelmüket. Elérkezik az ügyességi és stratégiai játékok ideje is.

A csoportos társasjátékozások alkalmával a tét mindig a győzelem, megtanulják, milyen beleélni magukat a társasozásba.

Még iskoláskorban is a legjobb játékok közé tartozik a legó, ugyanis építkezés közben fantáziáját is használhatja a gyerek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.