Roberto konyhája: Jéghideg gazpacho búzacsírával

Forrás: Roberto konyhája -
Roberto konyhája búza gazpacho csíra
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Dögmeleg van! Ki kíván ilyenkor bármilyen ételt is? Ha minden lehetséges ’’fitnesszkaját’’ számba vettünk és a pörköltre se fáj a fogunk, na, akkor jöhet a jéghidegre hűtött gazpacho!

Ínycsiklandozó ízekre vágysz? A Life.hu séfje, Roberto, ezentúl rendszeresen osztja meg velünk finomabbnál finomabb receptjeit, kövess bennünket, nehogy lemaradj a következő nyalánkságról!

Jéghideg gazpacho búzacsírával - Hozzávalók 4 fő részére

40 dkg érett paradicsom vagy jó minőségű hámozott konzerv
1 zöldpaprika
1 közepes lilahagyma
1 közepes uborka
3 gerezd fokhagyma
2 evőkanál balzsamecet
4 evőkanál extra szűz olívaolaj
5 dkg búzacsíra
1 szikkadt bagett
3 dkg margarin
2 dkg parmezán

Forrás: Roberto konyhája

Elkészítése: Mossuk meg a zöldségeket. A paradicsomot leforrázzuk és meghámozzuk, ha frissből készítjük. Jégben hűtjük és hámozzuk. Én konzervből készítem el! A zöldpaprikát kicsumázzuk, az uborkát és a lilahagymát egészen apró kockákra vágjuk. A felaprózott zöldségekből 4 evőkanálnyit félreteszünk, a többit turmixkehelybe szórjuk, majd hozzáadjuk a fokhagymát, a balzsamecetet, az olívaolajat, paradicsomot, ízlés szerint sót és borsot. Felöntjük 7-8 dl jéghideg vízzel, jól össze turmixszoljuk, lefedjük, és 1 órát hűtőben hűtjük.

A bagettet felkockázzuk 1x1 cm-es kockákra. Hevítsük fel a vajat, majd pirítsuk benne a kockákat folyamatosan kevergetve közepes lángon kettő percet. Húzzuk le a tűzről és reszeljük meg parmezán sajttal, majd keverjük meg. Tálalásnál szórjuk meg a parmezános krutonnal, az apróra vágott zöldségekkel és a búzacsírával.

Története sok száz évre nyúlik vissza, a mai La Mancha tartományból származó gazpacho manchegot a 12. század óta ismerjük. Ezen régmúlt időkből származtatható a kenyér, fokhagyma, olívaolaj, ecet és só felhasználásával készült kenyérleves, melyet manapság általában „ajo blanco" (fehér fokhagymaleves) néven ismernek, és mozsárban durva sóval együtt megtört fiatal mandulával sűrítenek. Ez, ha úgy tetszik, egy fehér gazpacho mandulával. Andalúziában a földeken dolgozó parasztok, idővel különféle zöldségeket is hozzáadtak a leveshez. A ma már világszerte ismert andalúziai gazpacho, a paradicsom és a paprika európai megjelenését követően alakulhatott csak ki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.