Népszerű filmek, amik nagyon rossz hatással lehetnek a tinikre

hatás Szerelmünk lapjai Csak szexre kellesz film tinédzser szülő Barátság extrákkal 40 nap és 40 éjszaka
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mi felnőttek – jobb esetben – nagyjából helyükön tudjuk kezelni a hollywoodi szuperprodukciókat. Tudjuk például, hogy a szerelem a hétköznapokban nem mindig olyan izgalmas, nem mindig olyan szenvedélyes, mint a mozivásznon, és, hogy nem feltétlenül tart mindörökké. A szirupos filmekben ezzel szemben szinte kötelező a happy end; bármilyen veszély is fenyegeti őket, a szimpatikus főszereplők mindig mindent megúsznak, és úgy általában mindenki boldogan él, amíg meg nem hal. Nos, mi tudjuk, hogy a valóság ennél azért sokkal árnyaltabb. De vajon egy naiv tizenéves is feléri ésszel? 

A következőkben olyan mozifilmeket válogattunk össze, amelyekből nem feltétlenül kap reális világképet egy hormonjaival, no meg az egész világgal harcoló, lázadó tizenéves.

Szerelmünk lapjai

A szülőknek érdemes kétszer is meggondolniuk, hogy tizenéves kamasz fiuknak megengedjék-e, hogy megnézzék a Szerelmünk lapjai című, nagy sikerű romantikus filmet. Hogy miért? Elég csak visszagondolni a női szíveket százával összetörő sztorira: a film főhőse Noah, akit a szívtipró Ryan Gosling alakított, elveszett kiskutyaként lohol a filmbéli szerelme után, akinek arra is ígéretet tesz, hogy összekuporgatott pénzéből megveszi neki azt az álomotthont, ahol majd együtt éldegélhetnek boldogan. Minden szép és jó lehetne, de a Rachel McAdams által alakított Allie kidobja Noah-t, aki viszont továbbra is olyan őrülten szerelmes a lányba, hogy a szakítás ellenére is megvásárolja a vágyott közös otthont. Tényleg azt szeretnéd, ha kamasz fiad ebből a sztoriból tanulná meg az udvarlás csínját-bínját?

Forrás: AFP

Tény, hogy a filmet a rajongók az egyik legszebb szerelmes filmként szokták aposztrofálni, de nem biztos, hogy egy tini fiúnak, akinek még nincs megfelelő önbecsülése, ezen a filmen kellene szocializálódnia.

Tudom, mit tettél tavaly nyáron

Az érettségi bankett éjjelén négy végzős gimnazista – két fiú és két lány – önfeledt hangulatban kocsikáznak, amikor is a semmiből hirtelen feltűnik előttük egy alak. A sofőr hiába fékez, nem tudják elkerülni az ütközést. A srácok pánikba esnek, és ahelyett, hogy szólnának a rendőrségnek, az ismeretlen mozdulatlan testét a közeli mólóról a tengerbe dobják. A baleset után eltelik egy év, a fiatalok már éppen elfelejtették volna történteket, amikor valaki követni és terrorizálni kezdi őket, a csapat két tagját végül pedig meg is gyilkolják.

Forrás: giphy.com

Hogy mit tanít ez a film a mai fiataloknak? Azt, hogy miként bújjanak ki a felelősségvállalás alól, és hogy miként próbáljanak megúszni egy gyilkosságot. Jó kis lecke.

40 nap és 40 éjszaka

A 40 nap és 40 éjszaka című film egy húszas éveiben járó, fiatal felnőttről szól – elvileg. Ezzel szemben Matt, a főszereplő inkább egy hormonoktól fűtött, kiéhezett 16 éves suhanc szintjét üti meg, aki számára szinte elképzelhetetlen, hogy kemény 40 napig ne éljen nemi életet. Akkor kezdődik csak az igazi vergődés, mikor Matt találkozik álmai nőjével, Ericával. A fiatalok elvileg szerelmes lesznek egymásba, de a romantikus érzelmek helyett a főhősök csak az állatias ösztöneikkel küzdenek.

Forrás: AFP

Minden, ami egy férfit és egy nőt érzelmekkel, lélekkel rendelkező emberi lénnyé tesz, hiányzik ebből a filmből. Nem biztos, hogy egy tini fiúnak vagy lánynak ebből a filmből kellene párkapcsolati mintákat tanulnia.

Barátság extrákkal/Csak szexre kellesz

Mivel nagyjából ugyanaz a mondanivalója mindkét filmnek, ezért érdemes mind a kettőt tiltólistára tenni. Mindkét film üzenete igen egyszerű, és a nőkre nézve nem túl pozitív. Mi, nők azt szűrhetjük le tanulságként, hogy ha kötöttségektől és érzelmektől mentes, pusztán szexuális kapcsolatot létesítünk valakivel, akkor az a valaki bizony szépen-lassan reménytelenül belénk fog esni. A várva várt kötelező happy end...

Forrás: giphy.com

A való világban azonban sajnos nem bökdösi sem a forgatókönyvíró, sem a rendező a kiszemeltünk vállát, nem noszogatja senki, hogy „Tudod, most kell jönni a boldog végnek, ha már lefekszik veled, szeress bele, de rögtön!”

Szóval, ha egy férfi érzelmek nélkül, csak szexre vágyik, akkor valószínűleg TÉNYLEG csak érzelmek nélküli szexre vágyik.

Felnőtt fejjel tehát tudjuk, hogy a film sztorija gyakorlatilag mese habbal, ám mivel a tinédzserlányok még előszeretettel hisznek a csodákban, jobb, ha várnak pár évet ezeknek a moziknak a megnézésével.

Öt bizarr tény, amit senki nem mondott el neked a terhességrőlhttp://www.life.hu/csalad/20160816-ot-teny-a-terhessegrol-amit-senki-nem-mondott-el-neked.htmlA várandósság a legszebb és legboldogabb időszak egy nő életében – már, ha az illető a szerencsésebbek közé tartozik. A terhességnek bizony vannak árnyoldalai is, amikről valamiért senki nem mesél a jövendőbeli kismamáknak. CsaládOrigoNyílt levél egy feleséghez, aki cserben hagyta férjét annak impotenciája miatthttp://www.life.hu/csalad/20160815-level-a-felesegemhez-aki-cserben-hagyott-az-impotenciammal.htmlA mai napig nincs nagyobb szégyen egy férfi számára, mint amikor a szexuális aktus során csütörtököt mond a fegyver. Amikor egyáltalán nem, vagy csak alig jön létre a behatoláshoz szükséges merevedés, vagy ha létrejön, akkor sem marad tartós. Aki erekciós zavarral küzd, annak önértékelése, önbecsülése mindig alacsonyabb férfitársainál. CsaládOrigoRendőrt hívott a kislány, mert nem tudta felhúzni a nadrágját – A legfurább segélyhívásokhttp://www.life.hu/csalad/20160810-gyerekek-vicces-es-furcsa-911-hivasai.htmlA kisgyerekeknek még egészen más a veszélyérzetük, mint nekünk, felnőtteknek. Vannak dolgok, amiket tragédiaként élnek meg, ezzel szemben az igazán rázós szituációkba játszi könnyedséggel vetik bele magukat. Az alábbi mókás, vagy éppen fura történetek is ezt bizonyítják. CsaládOrigoA wannabe modell, a sminkguru és a valóságshow-celeb – Ők az Instagram legbefolyásosabb tinédzsereihttp://www.life.hu/csalad/20160809-az-instagram-legbefolyasosabb-tinedzserei.htmlMegoszthatod életed fontos vagy kevésbé fontos pillanatait, követőket, rajongókat szerezhetsz, egy komplett álomvilágot építhetsz fel magad köré. Az Instagram a lehetőségek földje, ahol egy kis ügyességgel, no meg egy kellően extrovertált személyiséggel a nép egyszerű gyermekéből is ünnepelt Instagram-celeb válhat. CsaládOrigoA világ legkegyetlenebb feleségei 2. részhttp://www.life.hu/csalad/20160728-kegyetlen-gyilkos-felesegek.htmlVolt már péniszleharapás, megcsalás és kannibalizmus - most következzen két újabb gyilkos asszony. Van, aki előre megfontolt szándékból, más viszont véletlenül oltotta ki férje életét. CsaládOrigoA nő, aki hozzáment a macskáihoz, avagy a világ legfurább házasságaihttp://www.life.hu/csalad/20160726-a-vilag-legfurcsabb-hazassagai.htmlTudjuk jól, hogy a szerelem nem ismer határokat, de az azért mégis furi egy kicsit, ha egy ember a kedvenc pizzájával vagy imádott cicusaival házasodik össze, nem igaz? A bizarrabbnál bizarrabb esküvői sztorik közül most az öt kedvencünket válogattuk össze. Család--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.