család anya szingli2016 apasági vizsgálat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Azt nem állítanánk, hogy életében egyszer mindenki találkozik ezzel a problémával, de bizonyos esetben végül is bárkivel megeshet, hogy a pocakjában növekvő csemetének egyszerre két – vagy akár több – apajelöltje is van. A 21. században azonban már nem kell találgatásokra hagyatkozni, az apasági vizsgálatoknak köszönhetően könnyen pontot lehet tenni a kínzó ügy végére.

A partnereiket gyakrabban váltogató hölgyek könnyen elbizonytalanodhatnak, ha egy pozitívra vált terhességi tesztet tartanak a kezükben.

„Vajon ki lehet a kicsi apukája? És hogyan lehetne ezt kideríteni?” – a megoldás ma már egyszerűbb, mint az ember gondolná. Az úgynevezett apasági vagy DNS-teszt segítségével az apa személye teljes bizonyossággal megállapítható vagy kizárható.

Forrás: Dreamstime

A terhesség alatt

Az apasági vizsgálatot akár már a terhesség alatt is el lehet végezni. A legmodernebb vizsgálat az úgynevezett noninvazív, magzati mintavétel nélküli apasági vizsgálat. Ez a terhesség betöltött kilencedik hete után már elvégezhető, egészen a szülés időpontjáig, a vizsgálat nem veszélyezteti sem a terhességet, sem a magzat, illetve az anya egészségét. Ehhez az anyától, illetve a feltételezett apától vérvétellel kell vizsgálati anyagot venni – a vérvétel megfelel a szokásos laboratóriumi mintavételnek. Az anyai vérből a laboratórium a keringésbe bekerült magzati DNS-molekulákat különleges eljárással képes kiválogatni, majd összehasonlítja az anya és a feltételezett apa DNS-molekuláival. Összesen 317 ezer területen hasonlítja össze a laboratórium a DNS-molekulákat.

Egyértelmű, 100 százalék valószínűségű biztonsággal zárható ki az a személy, aki a gyermeknek nem lehet a biológiai apja,

a tényleges apát pedig 99,9 százalékos valószínűséggel képes a vizsgálat igazolni.

Forrás: Dreamstime

Szülés után

A születés utáni pillanatban már levehető az újszülöttől a szájnyálkahártya-hámsejt DNS-vizsgálati minta, amelynek segítségével – a feltételezett apa DNS-mintájával összehasonlítva –

ugyancsak 100 százalékos biztonsággal zárható ki az a személy, aki a gyermeknek nem lehet a biológiai apja,

és 99,99 százalék, vagy ennél nagyobb pontossággal igazolható a biológiai apa apasága. Ez a vizsgálat az élet során bármely pillanatban elvégezhető, a DNS-összetétele nem változik, ennek megfelelően a vizsgálat eredménye sem változik.

Támogatott tartalom

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.