El Salvador: közel 3 év után felmentették a csecsemőgyilkossággal vádolt nőt

Forrás: AFP/Oscar Rivera -
csecsemőgyilkosság El Salvador vetélés bíróság abortusz-törvény
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy évek óta húzódó, vélhetően precedenst teremtő ügy végére került pont múlt héten, amikor El Salvadorban felmentették Evelyn Beatriz Hernandezt, akit korábban vetélése miatt ítéltek el.

Evelyn mindössze 18 éves volt, amikor a helyi banda tagjai többször is megerőszakolták. Az esetnek a hatóságoknál nincs nyoma, mivel megfenyegették a fiatal lányt és családját is. A szörnyű tett nem múlt el azonban nyomtalanul, Evelyn terhes lett, de állítása szerint erről ő nem tudott. Pár hónappal később erős alhasi fájdalommal ment ki otthona kültéri vécéjébe, ahol elájult. Édesanyja talált rá, aki nagyon megrémült, mivel Evelyn körül minden csupa vér volt. Kórházba került, ahol az orvosoktól tudta meg, hogy gyermeket szült. A 32 hetes kicsi élettelen testét később a vécé tartájában találták meg.

A vizsgálatok már akkor kimutatták, hogy az újszülött természetes halált halt – vagy már a méhben vagy szülés közben –, a rendőrség mégis letartóztatta a fiatal lányt abortusz gyanúja miatt. A vád hamarosan csecsemőgyilkosságra változott, amiért akkor a maximálisan kiszabható büntetés 30 év volt.

Közel 3 év után felmentették a csecsemőgyilkossággal vádolt Evelyn Hernandezt Forrás: AFP/Oscar Rivera

Az ügyészek azzal érveltek, hogy Evelyn már a terhessége alatt veszélyeztette gyermekét, hiszen nem járt vizsgálatokra. A lány azonban állította, nem is tudott terhességéről.

– nyilatkozta a lány korábban a BBC értesülései szerint.

Az akkori perben a bíróság kijelentette, Evelyn tudott arról, hogy gyermeket vár, és miután házuk vécéjében megszülte, megölte a csecsemőt, majd testét elrejtette. 2017 júliusában 30 évre ítélték, amiből végül csak 33 hónapot töltött le.

Ügyének újratárgyalása idén februárban kezdődött, ami végül a most 22 éves Evelyn felmentésével zárult. A bizonyítékok egyértelművé tették, hogy a pici a szülés közben vesztette életét.

El Salvadorban a legszigorúbb az abortusztörvény: 1998 óta tilos a terhesség-megszakítás – vérfertőzés, életveszély vagy erőszak sem lehet indok –, az a nő, aki mégis megteszi, 8 év börtönre ítélhető. Sajnálatos módon sok vetélést is „házi” abortusznak könyvelnek el. Ezen kíván változtatni az új elnök, Nyaib Bukele, aki maga is ellenzi az abortuszt, de együttérez az elvetélt nőkkel:

A női aktivisták a terhesség-megszakítással kapcsolatos törvények enyhülésében bíznak.

Tóth Gabi teljesen kiakadt, hogy senki sem akar neki segítenihttp://www.life.hu/csalad/20190826-toth-gabi-teljesen-kiakadt-hogy-senki-sem-akar-neki-segiteni.htmlTóth Gabi értetlenül áll azelőtt, hogy az emberek ennyire nem figyelnek egymásra. Nemrég neki is egy igen kellemetlen szituációban volt része, amit el is mesélt Instagram-követőinek. Család--Béres Alexandra kislányaival fényképezkedett – Fotóhttp://www.life.hu/csalad/20190824-beres-alexandra-kislanyaival-fotozkodottfoto.htmlGyönyörű nagylányokká nőttek Béres Alexandra lányai. Család--Sorra születnek a nők jogait porba tipró abortusztörvényekhttp://www.life.hu/csalad/20190517-sorra-szuletnek-a-nok-jogait-porba-tipro-abortusztorvenyek-az-egyesult-allamokban.htmlAz abortusz, azaz a terhességmegszakítás a mai napig kényes téma. Melyik erősebb, a nő vagy a magzat joga? Egy korábbi cikkünkben már körbejártuk az abortusz jelenlegi, globális helyzetét, most pedig az Amerikai Egyesült Államok új tendenciájával fogunk foglalkozni. CsaládOrigoTilalom vagy liberalizáció? - Abortusz a világ körülhttp://www.life.hu/csalad/20181012-tilalom-vagy-liberalizacio-abortusz-a-vilag-korul.htmlTavasszal Írország egy megengedőbb abortusztörvény mellett tette le a voksát. A legfrissebb információk szerint januárra várhatólag törvénybe is iktatják a módosításokat. Ennek kapcsán annak jártam utána, hogyan viszonyulnak a terhességmegszakítás kérdéséhez a világ különböző pontjain. CsaládOrigoÉletbe lépett Amerika legszigorúbb abortusztörvényehttp://www.life.hu/csalad/20190327-eletbe-lepett-amerika-legszigorubb-abortusztorvenye.htmlAz amerikai Mississippi állam republikánus kormányzója, Phil Bryant csütörtökön aláírta az abortusz szigorításáról szóló törvényt. Ezzel az Egyesült Államok egyik legszigorúbb abortusztörvénye lépett életbe. CsaládOrigoHadas Kriszta az abortuszt választotta: nem vállalta beteg gyermekéthttp://www.life.hu/csalad/20171204-hadas-kriszta-az-abortuszt-valasztotta-beteg-lett-volna-a-gyermeke.htmlBorzasztóan nehéz döntést kellett meghoznia Hadas Krisztának annak idején: terhessége alatt kiderült, hogy a magzata nagyon beteg. A műsorvezető úgy határozott, hogy nem vállalja a babát. CsaládFotó: Szabó Gábor - Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.