betegség zsenialitás zseni genetika diszlexia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Agatha Christie, Albert Einstein, Walt Disney és Pablo Picasso. Egy dolog egészen biztosan közös ebben a négy, saját hivatásában egyedülállóan zseniális emberben: mindannyian diszlexiások voltak. Szándékosan nem a betegség szót használjuk, hiszen a diszlexia nem fogyatékosság, hanem egy olyan részképességzavar, amikor a nehezünkre esik a betűk felismerése, de gyakran az olvasott szöveg megértése is.

AFP
AFP

Agatha Christie

Legtöbbünk számára természetes, hogy ha meglátunk egy figyelemfelkeltő plakátot az utcán, elolvassuk a tartalmát, vagy egy ismeretlen környéken az utcatáblákat kémlelve próbálunk eligazodni. Szinte el is felejtettük azokat a kezdeti éveket, amikor minden szó, betű vagy felirat jelentését szüleinktől kérdeztük meg. Régen volt, igaz? Nehéz belegondolni is, hogy vannak emberek, akik így élik le az egész életüket, diszlexiásként szinte elveszve a betűk, szavak világában.

A kis különc



Albert Einstein

Ha elvesz Isten, duplán adja vissza


Agatha Christie


Zsenibetegség


Van Gogh

AFP
AFP

Robin Williams




Dr. Nagy Zsolt genetikus: Nem minden diszlexiás zseni


Régóta ismert, hogy a vak emberek érzékei, különösen a hallás, felerősödik. Ennek hátterében döntően az érzékeink, azaz az agyi folyamataink rugalmassága áll, azaz az agyunk képes alkalmazkodni a körülményekhez. Ha valaki nem lát, akkor a hallás képessége kifonomultabbá válhat. Ehhez tudnám hasonlítani a diszlexia problémáját.

Azt nem lehet kijelenti, hogy minden diszlexiás ember zseni, de azt igen, hogy a diszlexiás emberek egyes tulajdonságai felerősödhetnek. Ennek hátterében azonban az agyi plaszticitás képessége áll. A diszlexia vagy a zsenialitás esetében örökletes hajlamosító tényezők feltételezhetők, amelyek kialakulásáért egynél több génváltozat jelenléte szükséges - a legújabb genetikai kutatások alapján. Egyetlen génhez nem lehet kötni a zsenialitást.

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!



Hipnózis: Kellemes álomvilág vagy sötét mágia?http://www.life.hu/gyogyulj/nyugatiorvoslas/20110119-hipnozis-beszelgetes-a-tudatalattival.htmlÍgy öregszik a pasik péniszehttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110107-igy-oregszik-a-pasik-penisze.htmlÍgy lesz a női nemi szerv egyre csak kívánatosabbhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110114-igy-lesz-a-noi-nemi-szerv-egyre-csak-kivanatosabb.htmlDöbbenetes ikerpár: a szépség és a szörnyeteg - fotóhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110125-egypeteju-ikrek-genetikai-rendellensseggel.htmlCapgras-szindróma - Segítség, a férjembe bújt egy idegen és meg akar ölni!http://www.life.hu/gyogyulj/nyugatiorvoslas/20110124-capgrasszindroma-segitseg-a-ferjembe-bujt-egy-idegen-es-meg.htmlHat egészséges szokás, amitől megbetegszelhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110121-hat-egeszseges-szokas-amitol-megbetegszel.htmlSzerelmi légyott miatt bénult meg egy nőhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110121-szerelmi-gesztus-miatt-benult-meg-egy-no-ujzelandon.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.