Órákkal a diplomaosztó után vesztette el a lábát egy bogárcsípés miatt

kóma amputáció láb
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Alig egy nap telt el azóta, hogy Saambra Lian a lehető legjobb eredménnyel befejezte az egyetemet, amikor három hónapos kómába esett, és betegsége következtében amputálni kellett a lábait és az ujjait.

A pusztító betegséget az egyik közönséges, torokfájást okozó baktérium váltotta ki, amelyet akkor kaphatott el, amikor évfolyamtársaival együtt megünnepelték summa cum laude diplomáját. A streptococcus baktérium bejutott a véráramba, leállította a szerveit, és újra meg újra a halál szélére sodorta. A kedvezőtlen kilátások ellenére azonban túlélte a megpróbáltatást... és végtagprotézissel újra megtanult járni. Saambra újra elkezdte az egyetemet, hogy megszerezze álmai képesítését, a gyógyszerészdiplomát.

A bátor 27 esztendős lány így számolt be élményeiről: "Eleinte a hegszövet hozzádörzsölődött a protézishez, horzsolásokat és vérhólyagokat okozva. Szinte kibírhatatlan fájdalommal járt, de nem adtam fel a próbálkozást. Minden egyes lépésnél felszegtem a fejemet, és arra az életre gondoltam, ami előttem áll. Most már alig várom, hogy megélhessem a jövőmet!"

Northfoto
Northfoto

Szerencsétlen véletlenek összjátéka

Saambra rémálma akkor kezdődött, amikor évfolyamtársaival 2006 júliusában kiemelkedő eredményét ünnepelték a Manchester Egyetemen. Az orvosok szerint elképzelhető, hogy nyílt sebe volt, és valaki egy nagyot tüsszenthetett a közvetlen közelében. "Nagyon kicsi annak az esélye, hogy a streptococcus baktérium bejusson a véráramba, és fertőzést okozzon. Egyszerűen szerencsétlenül jártam" - mondja Saambra.

A fertőzés után alig egy nappal kórházba került, és három hónapos kómába esett. Ez idő alatt két szívrohamon esett át, kétszer összeesett a tüdeje és a veséje is leállt. Amikor végre magához tért, az orvosok közölték vele, hogy a fertőzés miatt elhalt a lábszára és a bal kézfeje, ezért a sebészeknek amputálniuk kellett térdtől lefelé a lábait, valamint két és fél ujját.

Először nem hitt nekik. Azt mondta az orvosoknak, hogy még érzi a lábát, sőt a lábujjait is tudja mozgatni. Hamarosan megtudta, hogy ez csak az úgynevezett fantomvégtag jelensége. Négy hónappal később művégtagot kapott, és újabb három hónap elteltével elég magabiztosnak érezte magát ahhoz, hogy kimenjen az utcára. Besétált egy bevásárlóközpontba, de megcsúszott és elesett. Jó tíz percig próbált talpra állni, miközben több százan haladtak el mellette, és senki sem segített. Végül nagy nehezen felállt, de olyan rettenetes volt az élmény, hogy azonnal hazament, és megtanulta, hogyan kell felkelni a földről.

Most, 13 hónappal az ominózus diplomaosztó után újra ugyanarra az egyetemre jár, de ezúttal gyógyszerészetet tanul, és végzősként így nyilatkozik: "Azt mondják, bátor vagyok, én viszont azt hiszem, hogy szerencsés vagyok, hogy élek. Nagyon nehéz volt, de a lábaimat az életemért elég jó üzletnek tartom!"

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.