Amikor a gyógyszerek már nem használnak - Az allergia lelki okai

lelki háttér allergia pszichoszomatikus jelenségek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A méltán hírhedt allergia okait évtizedek óta keresik a kutatók. Vannak, akik a "hagyományos" terepen mozogva, allergén anyagokra hivatkoznak, míg a pszichológusok egyre gyakrabban hozzák szóba, hogy a betegségnek bizony lelki okai is lehetnek.

Az európai népesség csaknem 30 százaléka küzd az allergiával. Az orvosok szerint a betegség öröklődik, ám a tünetek elsősorban azoknál a személyeknél jelentkeznek, akiknek az immunrendszere túlzott reakciót ad bizonyos anyagok jelenlétére. Ilyen allergén anyagnak számít a por, az állati szőr, bizonyos nehézfémek, vegyi anyagok, gyógyszerek vagy például az olyan növényi pollenek, mint amilyen a parlagfűé is.

Thinkstock
Thinkstock

Ha valaki egyszer belekeveredik az allergia körforgásába, hamar megtapasztalhatja, hogy a tünetek egészen széles spektrumon mozognak: megállíthatatlanul tüsszögünk, folyik az orrunk, begyullad a szemünk, fulladunk, köhögünk, levegő után kapkodunk, testünket csalánkiütések borítják, megesik, hogy hányingerrel, hasmenéssel küzdünk.

Bosszantó és az életminőséget, ezzel együtt a jó közérzetet, nyugalmat, koncentrációs képességet drasztikusan csökkentő problémával állunk tehát szemben. Így aztán értelemszerűen minden allergiás beteg első kérdése, hogyan küzdhetné le a betegséget. Elsődleges célkitűzésként az orvosok a prevenciót javasolják: próbáljuk elkerülni az allergiát kiváltó anyagokat, adott esetben ne használjunk öblítőt, alapozót, tusfürdőt, irtsuk a parlagfüvet, porszívózzunk gyakrabban. Súlyosabb esetben persze nem elég a megelőzés, ekkor a mai orvostudomány állása szerint immunterápiával és gyógyszerek segítségével szállhatunk szembe az allergiával.

De mi a helyzet akkor, ha a testünket tetőtől talpig csalánkiütések borítják, az allergiateszt mégis negatív eredményt mutat? És milyen allergén anyagot hibáztassunk, ha észrevesszük magunkon, hogy csak akkor jelennek meg rajtunk a kiütések, amikor a férjünkkel veszekszünk?

Thinkstock
Thinkstock

A kérdés, hogy van-e az allergiának pszichés oldala, sokak számára még mindig misztikusnak tűnik. Ugyanakkor az allergiakutatás jó ideje toptéma a pszichológiai vizsgálatok közt, így ma már számos kutatási eredmény igazolja, hogy abban az esetben, amikor bizonyítottan nincs szervi háttér az allergia mögött, lelki problémák okozzák a tüneteket. Érdekes tény, hogy a depresszív és szorongásos tünetekkel küzdő betegek közt gyakrabban fordul elő az allergia, és az is, hogy a stresszes életet élő személyek esetében súlyosabb formában jelenik meg a betegség, mint nyugodt életvitelt folytató társaiknál.

Pszichológiai vonatkozásban tehát a szervezetünk az allergia segítségével azt jelzi számunkra, hogy huzamos ideje egyfajta felborult egyensúlyi állapotban van. Mindezt okozhatja a stresszes életvitel, egy régóta húzódó konfliktus az anyával, partnerrel, pályaválasztásunkkal, de az olyan tényezők is rizikósak, mint a válás, a munkahely elvesztése vagy egy közeli rokon halála.

Thinkstock
Thinkstock

Amennyiben az adott stressz-faktorokkal képtelenek vagyunk szembenézni vagy megküzdeni, a diagnózis egyértelműen pszichogén allergia, melyre elsősorban a felnőttkorban megjelenő asztma, a szénanátha, pollenallergia vagy a csalánkiütések megjelenésekor gyanakodhatunk.

Nyilvánvaló, hogy itt már sem az immunterápia, sem a gyógyszerek nem rúghatnak labdába. A pszichológus szakértők ekkor olyan gyógymódokat javasolnak, mint a stressz kezelésére, konfliktusmegoldásra irányuló terápia, relaxációs kezelés, és hatékonyság tekintetében élenjáró hipnózisterápia.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.