alternatív gyógyászat kineziológia pszichológia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokan még mindig kuruzslásnak tartják, míg másoknak életük számos területén bizonyította eredményességét a kineziológia.

De mi is ez a módszer?

A legelfogadottabb megközelítés szerint egy holisztikus egészségügyi rendszer, melynek alapjait az ősi Kínában rakták le. Ha az egészségügyben szeretnénk a helyét meghatározni, akkor kicsit nehezebb a feladat, de sokan úgy vélik, a kineziológia leginkább a pszichológiához áll közel. Olyannyira közel, hogy a kineziológus szakemberek kifejezetten komoly pszichológiai ismeretek elsajátítása után szerezhetnek csak oklevelet. Mégsem "csak" lélekgyógyászatról van szó, hanem a test energetikájának helyreállításáról.

A kineziológia az egészség háromszöge alapján dolgozik, vagyis e háromszög alapján azonosítja be a problémát: testkémia, amely testünk fiziológiás működésével foglalkozik, struktúra - ez nem más, mint manuális terápia és érzelmi terület - ez utóbbi áll rokonságban a pszichológiával.

Thinkstock
Thinkstock



A kineziológián belül három nagy területet különböztetünk meg:

1. Touche For Health - itt a meridiánok energiájával dolgoznak, de tulajdonképpen ez valamennyi kineziológiai módszer alapja.
2. One Brain ágazat: a lélek diszharmóniájával foglalkozik, különösen nagy hangsúlyt fektetve a betegségek, rendellenességek lelki, szellemi hátterére.
3. Edu-K (Brain Gym) - ez tanulási zavarokkal küzdő gyermekek számára lett kifejlesztve, az agy féltekéinek és a test különböző dimenzióinak összehangolásával foglalkozik.

A három terület bármelyikén jelentkezhetnek olyan problémák, amelyeknek oldódását a szervezet önerőből, valódi külső segítség nélkül nem képes végrehajtani. A kineziológus a probléma megállapítása után egyik, másik, vagy akár mindhárom területen segít az oldásban. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a kineziológia klasszikus értelemben nem gyógyít, a szervezet energetikáját szabályozza, harmonizálja, és a test természetes módon meglévő öngyógyító képességét segít felszínre törni.

Nagyné Szabó Edina kineziológus az érzelmek okozta lélekgörcsök oldását érzi a legközelebb magához. Elmondása szerint a test folyamatos tünet-üzenetekkel jelzi, ha az energiaszint felborul egy-egy területen. Ez lehet a fájdalom üzenete, gyulladás, lehet bőrre írt üzenet, ekcémás tünetekkel, esetleg általános, kínzó, a mindennapokat megkeserítő lehangoltság.

Az általános és a mai napig elfogadott gyakorlat alapján ilyenkor az emberek többsége valamilyen kémiai szerrel próbálja a tüneteket csillapítani, gyulladáscsökkentőket, fájdalomcsillapítókat szednek, esetleg a lélek csillapítását elősegítő kapszulákhoz nyúlnak, pedig érdemes a pirulák nyújtotta hatás előtt (vagy helyett) egy merész próbát tenni, és kideríteni, mire képes a saját szervezetünk az öngyógyítás területén. A megoldás ugyanis mindenki számára elérhető, a kineziológus csak egy kulcs mindehhez.

Thinkstock
Thinkstock



Emlékek izomból

Az egyik legérdekesebb terület a One Brain ágazat, amely a lélek harmóniájának visszaszerzését tűzte ki céljául. A kineziológus megközelítés szerint szervezetünk létezésünk első pillanatától kezdve (sőt már előtte is, generációkra visszamenőleg) elraktároz mindent, ami velünk vagy egykor felmenőinkkel történt. Ezeket az életesemény-emlékeket természetesen az agy tárolja, de az izom, egy vibrációs, hiperérzékeny szenzorként képes kivetíteni az érzelmi lenyomatot. Vizsgálat közben az izom állapota, ernyedtsége vagy feszessége jelzi a szakember számára, hogy mely területeken, mely életkorban jöttek létre azok az érzelmi blokkok, amelyek oldására szükség lehet.

A vizsgálat hihetetlenül "egyszerű", a kineziológus manuálisan, a két kezével veszi le a jeleket, amelyeket pontról pontra rögzít, majd kiértékel.

Le a láncokkal

A vizsgálat során egyszerűen nincs mód mellébeszélésre, hiszen mi egy szót sem ejtünk ki a szánkon, testünk, az izmaink válaszolnak a feltett kérdésekre, amelyek óvatosan mintegy feltérképezik múltunkat. Természetesen nem szabad direkt kérdésekre gondolni, meghatározott rendben, meghatározott kérdéssor alapján történik a manuális anamnézis felvétele.

A kiértékelés után világosan lehet látni, hogy mely területek jeleznek zavart, de a kineziológia következő lépése - az "energetizálás" - nemcsak a megfelelő energiaszint helyreállítását végzi el, de a "rossz", a zavart, a szorongást, a nem megfelelő reakciókat előidéző emlékek láncát is leoldja rólunk.

A kezelés/oldás során 3 szinten megy végbe a gyógyulás: tudatos, tudatalatti és testi szinten, azonban mindhárom szint során nagyon fontos az is, hogy a beteg akarja a gyógyulást, a változást.

Thinkstock
Thinkstock



Energetizálás - nem bűvészmutatvány

Az energetizálás egészen pontosan a test energetikai egyensúlyának helyreállítását jelenti. Bizonyos probléma esetén egyes területeken "túlenergia", míg más területeken energiahiány jelentkezik.

A kezelés az akupunktúrás pontok összetartásával, finom masszírozásával, kopogtatásával történik (ezek a meridiánkezdő és -végpontok), vagy a csakrák harmonizálásával.

A kineziológus a testen lévő blokkpontok, területek, vagy nem megfelelően működő csakrák kitesztelése után ezek működését kézrátétel segítségével hangolja össze, vagyis két pontra helyezi a kezét, és segít, hogy az energiaáramlás beinduljon közöttük.

Kipróbáltuk

"Kineziológusunk, Edina előtt állok. Kicsit izgulok, leginkább azért, mert tudom, hogy nálam aztán roskadásig tele az a bizonyos, szörnyeket takargató szekrény.
Két kézzel, egyszerre nyúl az alkarom után. Kéri, lazítsam el azt, ne feszüljek, engedjem, hogy az izmaim beszéljenek helyettem. Általánosnak tűnő kérdéseket tesz fel a mostani életemre, érzéseimre vonatkoztatva, egyetlen kérdés sem utal a múltra, a lelkem mégis pontról pontra megfeszül, poros, jajgató emlékek rebbenek fel. Furcsa érzés, ahogy ráébredek, az izmaim vibrálva életre kelnek, és élénk párbeszédet folytatnak kineziológusom tenyerével.

Az agyam szó szerint kívül reked, minden a tudat alatt zajlik, és mégis, az izmaimon keresztül felismerem a válaszokat. Én magam is látom már, hol vannak a sajgást okozó görcsök, törések.

Edina el-elengedi a karom, a válaszaim alapján jegyzetel, számokat ír fel. Újra a kezem után nyúl. Újra kérdez, pontosít. Az egész alig néhány perc, csupán egy teszt.

Leülök, a kineziológus értékel, táblázatot vesz elő, ahol pontosan rámutat arra az életkorra, arra az érzelmi hullámtörésre, ahol, ami megtörtént velem.
Nem csodálkozom a precíz igazságon. Hogyan tehetném? Hiszen csak az imént tapasztaltam, ahogy a testem, az izmaim bizalmat szavaztak neki, ahogy a kezének, kicsit hűvös, karcsú ujjainak rezdülésekkel panaszolták el a gyerekkor történéseit."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.