Amandát 21 évesen elérte a változókor - Mi lehet az oka az egyre korábbi menopauzának?

változó kor ösztrogén klimax termékenység hormonális egyensúly menopauza
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Vajon miért kezdődik egyre több nő esetében már 40 éves koruk előtt a menopauza? A tudósok többsége szerint akkor beszélhetünk korai menopauzáról, ha a petefészek működése 40 éves kor előtt leáll és véglegesen megszűnik a menstruáció.

Amikor a 21 éves Amanda Warne-nak elmaradt a menzesze, az orvosok a stresszre és az intenzív fogyókúrára és edzésre fogták a dolgot. A fiatal nő négy éven át szenvedett hangulatingadozástól és depressziótól, mire egy vérvizsgálat végre feltárta: beállt nála a változókor. Barátja, aki családot szeretett volna, a hír hallatán elhagyta. Amanda ma 33 éves és a hormonpótló terápiának köszönhetően jól van, de még mindig küzd fáradtsággal, alacsony libidóval, fejfájással és szédüléssel.

A Londoni Imperial Főiskola egyik korábbi tanulmánya megállapította, hogy azoknál a nőknél, akiknél hamarabb elmaradt a menstruáció, csaknem kétszeresére nőtt bizonyos egészségügyi problémák előfordulási aránya, továbbá életminőségük is jelentős mértékben romlott.

Thinkstock
Thinkstock

Illusztráció

Az amerikai Mayo Klinika kutatása pedig arra a megállapításra jutott, hogy a korai menopauzás nők körében sokkal gyakrabban fordul elő korai halálozás, valamint nagyobb a valószínűsége a szívbetegségek, a neurológiai rendellenességek, mint például a Parkinson- vagy az Alzheimer-kór, a különféle pszichiátriai zavarok és a csontritkulás kialakulásának. A korai halálozás azonban csak akkor válik igazán jellemzővé, ha a korai menopauzát követően nem kezdik meg a hormon-helyettesítő terápiát (HRT).

"A betegségeket egyértelműen az ösztrogén szintjének drasztikus csökkenése okozza. Az ösztrogén rendkívül jelentős szerepet játszik a véredények, a bőr, az ízületek és a csontok egészségének megőrzésében és fenntartásában" - nyilatkozta dr. Kevin Harrington, a londoni Bupa Cromwell kórház nőgyógyásza.

Az agyi vérerek minőségromlása sok esetben akár stroke kialakulásához is vezethet. Az alacsony ösztrogénszint befolyásolja a szem és a száj összekötő szöveteit is, ezért a korai menopauzás nők sokkal hajlamosabbak a fogínybetegségekre, a fogak elvesztésére és a különféle szembetegségekre is.

A korai menopauza sokkal gyakoribb jelenség, mint azt az emberek többsége gondolja. Korábbi becslések még csupán 1 százalékos arányról számoltak be, azonban a Londoni Imperial Főiskola tanulmánya szerint a nők akár 6 százalékát, azaz minden tizenhatodik nőt is érintheti a menstruáció korai elmaradása, mondta Nick Panay, a Brit Menopauza Társaság elnöke és a londoni Chelsea és Westminster kórházak nőgyógyásza.

A szakértők többsége úgy véli, hogy az egészségtelen életmód nagymértékben befolyásolja a korai menopauza megjelenését, ráadásul az Imperial Főiskola tanulmánya összefüggést talált a korai menopauza és a dohányzás között is. Nagy valószínűséggel a genetika is szerepet játszhat a menstruáció korai elmaradásában, de ennek bizonyításához további kutatásokra van szükség, nyilatkozta Panay.

Amikor leszáll az éj... akkor indul a LifeNight!

Kíváncsiak vagytok, milyen az, amikor egy kicsit bujábbak, perverzebbek és szabadszájúbbak vagyunk, a pasik pedig végre elárulják, hogy hogyan szeretik? Akkor gyere, ismerd meg a titkos énünket!

Ezekkel a témákkal várunk téged hétköznap este 10 után a Life.hu-n!





Sikertörténet: "Nem akartam a kövér és csúfolható lány lenni" - Több mint 20 kilót fogyott Dórahttp://www.life.hu/ez-zsir/sikersztorik/20120615-fogyokuras-sikertortenet.html4 hónappal korábban születtek meg a csodaikrekhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120529-4-honappal-korabban-szulettek-meg-a-csodaikrek.htmlAmikor leszáll az éj... Akkor ébred titkos énünk: indul a LifeNight!http://www.life.hu/szorakozz/20120621-amikor-leszall-az-ej-akkor-ebred-titkos-enunk-indul-a.htmlIlyen fertőzéseket kaphatsz el a nyilvános WC-kbenhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120619-ilyen-fertozeseket-kaphatsz-el-a-nyilvanos-wckben.htmlHosszú combok és édes szeplők - A Főiskolák Szépe fotózáson jártunkhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20120620-hosszu-combok-es-edes-szeplok-a-foiskolak-szepe-fotozason.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.