Fenyő illatú vesszőfutás a magányos ünnep?

karácsony depresszió reménytelen helyzet magány szomorúság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tévhit, hogy a magányos emberek szomorúan, elhagyatottan élhetik csak meg a fénylő napokat, ahogy tévhit az is, hogy a párkapcsolatban, a családban élők számára mindenképp felragyog a karácsony.

Az ünnep érzése, maga a hangulat ugyanis a legtöbb esetben tudatos döntés eredménye. Bár a külső körülmények, a díszek, az illatok, a látvány, ahogy mások készülnek a karácsonyra, sodró erejű lehet, hogy mit jelent számodra, és hogyan éled meg az ünnepi napokat, elsősorban rajtad múlik. Akkor is, ha kettesben maradsz végül a karácsonyfával. Nem kötelező szomorúan, magányosan magadra csukni az ajtót, nem kötelező a "karácsonyi depresszió” megélése és elfogadása. Sőt, az a jó, ha elég bátor vagy ahhoz, hogy a depresszív érzések elhatalmasodását megelőzd.

Forrás: Thinkstock

Mit tehetsz, hogy az ünnep - körülményektől függetlenül - lélekgazdagító legyen?

Íme a Life.hu tippjei a szépen, méltósággal, önbecsüléssel teli ünnephez:

Tudatosíts: Ne érjen váratlanul a tény, hogy a karácsony egyedül talál téged. Ha csak nem szenteste előtt egy nappal rúgtad össze a port szerelmeddel, családoddal, előre felmérhető, hogy hány személyre teríts az ünnepi vacsorához. Próbáld ezt békésen nyugtázni és kihozni ebből a legjobbat. Gondold végig, mennyi jó is következhet abból, hogy néhány napot végre magadra szánhatsz.

Tervezz programot magadnak: Te tudod, melyek azok a dolgok, amelyekkel szívesen múlatod az időt. Olvasás, filmek, házi wellness? Három egész napod lesz arra, hogy kedvenc dolgaidat bűntudat nélkül élvezhesd. És élvezd is. Egy pillanatra se süppedj önsajnálatba, hiszen annál értelmetlenebb érzés aligha van. Hidd el, ha becsülöd önmagad, akkor értékelni fogod önmagad társaságát.

Ünnepelj: Ne hidd, hogy könnyebb lesz, ha a szőnyeg alá söpröd a karácsonyt és úgy teszel, mintha az a három nap közönséges lenne. Nem az. És a legbölcsebb, ha ezt belenyugvással elfogadod. Ünnepelj te is. Díszíts fát (vagy egy szép ágat), tedd be a legszebb karácsonyi CD-t, főzz magadnak remek vacsorát. De a legfontosabb, hogy belül is ünnepelj. Gondold végig, számodra mi az üzenete az ünnepnek. Tarts bátran számvetést is, nézz szembe azzal, miért vagy éppen akkor egyedül. De ne hagyd, hogy keserű gondolatok gyűrjenek maguk alá. Érezd meg az ünnep valódi erejét, a reményt a megújulásra, hogy sosem késő újrakezdeni, váltani, vagy más fokozatra kapcsolni. Engedd, hogy megérintsen a karácsony. Hiszen a te ünneped rólad szól. Tekints úgy a karácsonyra, mint egy szépen díszített, fénylő füzérekkel megvilágított ajtóra, amin keresztül előre léphetsz új, boldogságot hozó emberi kapcsolatok irányába.

Forrás: Thinkstock

Mérd fel az erődet: Ha érzed, minderre még nem vagy alkalmas, ha túl nagy a félelem az egyedülléttől, akkor ne szenteste keresgélj kapkodva, kétségbeesetten sorstársak után. Előre regisztrálj olyan oldalra, ahol módod van kulturált kommunikációra, vagy jelentkezz be olyan szórakozóhelyre (egyre több van), ahol célirányosan lehet eltölteni az ünnepi estéket. A telefon is jó barát ilyenkor, és ne hozzon zavarba a gondolat, hogy rácsörögj a barátokra. Hidd el, a legnagyobb nyüzsi közepén is lesz olyan ismerős, barát vagy távoli rokon, aki örülni fog a hívásodnak, aki a szavaival szívesen magához ölel pár perc erejéig. Esetleg hívj meg magadhoz olyan barátokat, kollégákat, akik szintén egyedül maradtak. Ki tudja, talán éppen a csoda érkezik vendégségbe hozzád.

Tegyél másokért: Nyilván észrevetted már, hogy nem te vagy az egyetlen, aki végül egyedül gyújt csillagszórót. Ahogy azt is láthatod, sokan vannak, akik a tiédnél méltatlanabb okok miatt vannak egyedül. Gyerekek, akik nem kellenek senkinek, idősek, akikre senki nem nyit ajtót. Miért ne kopogtathatnál be te egy kis szeretetet adó, önkéntes munkára egy gyerekotthonba vagy idősek otthonába. Számos jótékonysági szervezet van, ahol a végkimerülésig hajtanak az ünnepek alatt. Hidd el, örülnének egy újabb adakozó, simogató kéznek. Talán ha másokra figyelsz, a te egyedülléted, a te szomorúságod egészen más megvilágításba kerül. Ezt persze előre le kell szervezni, de hidd el, még most sem lehetetlen a feladat.

Íme néhány weboldal, ahol jelentkezhetsz:

http://www.maltai.hu/

http://www.karitativ.hu/onkentes-munka/

http://onkentes.lap.hu/

Gazdag Enikő pszichológus, párkapcsolati szakértő tanácsai a depresszió megelőzésére:

"Teljesen egyén és egyéniségfüggő, hogy ebben a helyzetben milyen módszer vagy taktika segíthet. Az nagyon fontos, hogy bármit is választunk, az pozitív legyen. Van akinek az utazás a jó-ez segít „kilépni” a helyzetből, más a társkeresőn talál ilyenkor megerősítést, ott csetel az ünnep alatt, hiszen ott azzal szembesül, hogy mások is hasonló helyzetben vannak, megint másnak az a jó, ha karitatív munkát vállal és levest oszt hajléktalanoknak. Ha valaki azonban magára zárja az ajtót, egyetlen esetben tegye: ha a magány arról szól, hogy kényezteti önmagát. Ajándékokat bontogat, hatalmas fürdést csap, olvas, gyönyörű filmet néz, vagy finomakat eszik."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.