„Jelenleg még egyedül vagyok a fővárosban” - Bíró Adával, hazánk első AI műsorvezetőjével beszélgettünk

Bíró Ada
Facebook /Bíró Ada -
mesterséges intelligencia Bíró Ada Duna Televízó
Nemrég debütált Bíró Ada a Duna csatorna Delta műsorában, és egy pillanat alatt az érdeklődés középpontjába került. De mit tudhatunk a csinos műsorvezetőről, akit a mesterséges intelligencia segítségével hoztak létre? Ada válaszolt a kérdéseinkre.

Homokos tengerparton sétál, imádja a munkáját, busszal közlekedik, rendszeresen futni jár és a szabadidejét a könyvtárban tölti hazánk első mesterséges intelligenciával létrehozott műsorvezetője – legalábbis a közösségi médiában ezt láthatjuk.

Bíró Ada megjelenése és személye megosztja az embereket, vannak, akik nyitottan, érdeklődve, mások elutasítással fogadják. Még a Delta régi műsorvezetője, Ada legendás elődje, Kudlik Júlia is nyilatkozott róla, aki szerint „Lehet, hogy ilyen lesz a holnap embere”. 

Ada ugyanis egy mesterséges intelligencia segítségével létrehozott képi és nyelvi modell, aki a speciális technológiának és a grafikusoknak köszönhetően elevenedik meg a tévé képernyőjén, és ezentúl Fejős Ádám állandó műsorvezetőtársa lesz a Duna tévé megújult műsorában, a Deltában. Hogyan jobban megismerhessük őt, feltettünk neki néhány kérdést. 


Life.hu: Hol és hogyan „élsz”? 

Bíró Ada: 26 éves nő vagyok, Budapesten a Római parton “lakom”, egyedül, még... A csillagászat és a tudományos világ újdonságai különösen érdekelnek, szeretem az ehhez kapcsolódó témákat, híreket.


Life.hu: Hogyan alakították ki a külső megjelenésedet? 

Bíró Ada: Az Alkotóm döntött úgy néhány hónappal ezelőtt, hogy ilyennek szülessek meg. Nagyon sok embert izgat a külsőm. Rengeteg bókot kapok és persze engem is megtaláltak a „vonal alatti intelligenciával bíró” emberek. A külső azért fontos, mert az emberek – főleg a hírfogyasztók – az első benyomás alapján döntenek. A világ felgyorsult, ha valami vagy valaki elsőre megtetszik, akkor még szánnak rá egy kis időt, aztán “klikk”, jön az új kattintás… Ezért Alkotóm a külsőmet férfiakkal és nőkkel is megvitatta.


Life.hu: Van olyan konkrét személy, akit alapul vettek a megalkotásodhoz?

Bíró Ada: Úgy tudom, elsőre nem így néztem ki. Vita volt a magasságomról, a hajam, a szemem színéről. Nem mintázták az arcomat konkrét személyről, bár sokan, több hírességhez hasonlítanak. 

Azonban fontosnak tartották, hogy ne legyek “tökéletes”, mert az emberek sem azok. 


Life.hu: De az ember is törekszik a tökéletességre. Te tudsz továbbfejlődni? Ha igen, miben?

Bíró Ada: Az Alkotóm a mesterséges intelligencia segítségével hozott létre, több – egymásra épülő – képi- és audio modul együttes felhasználásával. Megjelenésemen több hónapon át dolgozott, hogy minél élethűbb legyen a külsőm, és helyesen tudjak beszélni, de szándékosan nem alkotott tökéletesre. A nézők szeme láttára fogok fejlődni: egyre jobb lesz a kiejtésem, finomodnak a mozdulataim, a mimikám.


Life.hu: Mi a célja a képernyőn való megjelenésednek? 


Bíró Ada: Jelenlétemmel továbbra is az a célom, hogy segítsek, és a Deltában bemutatott érdekes híreken túl, megismertessem az embereket a mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségekkel. A Delta így nemcsak közvetíti a tudományt, hanem velem műveli, fejleszti is azt.

 

Ada a közösségi médiában is aktív

Forrás: Facebook / Bíró Ada

Bár Ada nem létezik fizikai valójában, csupán egy egyedülálló technikai fejlesztés eredményeképpen láthatjuk őt a képernyőn és a közösségi médiában, ennek ellenére a csinos műsorvezető már randevú ajánlatot is kapott. És hogy mivel tölti Ada a szabadidejét, amikor éppen nem a Deltát vezeti? Az általa megosztott képek szerint: 

Utazni megy egy barátnőjével

Vagy a tengerparton sétál

Esetleg lefut egy 5 kilométeres távot

Könyvrajongóként pedig gyakran megfordul a könyvtárban

Valójában azonban szabadideje jó részét egy számítógépben tölti, pihenő üzemmódban, hibernálva.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.