gyógymódok cink nátha megfázás módszerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Náthásnak lenni sosem öröm: hiába tartjuk komolytalan betegségnek, ágynak dönthet lázzal, torokfájással és a hetekig húzódó köhögéssel. Van azonban néhány praktika, mellyel lerövidítheted a megfázás időszakát.

Cinktabletta

Bár a kutatási eredmények sok esetben egymásnak ellentmondóak, az biztos, hogy a cink segít a fertőzések elleni harcban, és akkor is javít a szervezet állapotán, ha már náthás vagy. Már az első tüsszentés vagy torokkaparás idején növeld a napi maximum mennyiségre a cinkbeviteledet, lehetőleg több adagra elosztva a nap folyamán. Így - főleg, ha C-vitamint is bevetsz a cink mellett - csökkentheted a nátha időtartamát és erősségét is, de lényeges szempont, hogy még az első 24 órában bejuttasd a szervezetedbe.

Forrás: Thinkstock

Illóolajok

Főleg az orrduguláson és a köhögésen enyhítenek, de az illóolajok az egész testre hatnak, megnyugtatnak, s akár jobb kedvre is deríthetnek. Már az is segít, ha a fűtőtestre tett meleg vizes tálkába csöpögtetsz néhány cseppet a kiválasztott olajokból, vagy a nyakadra kötött kendőre teszel pár cseppet belőle. A levendula, a citrom, a rozmaring, a zsálya vagy az eukaliptusz mind a segítségedre lehet, de arra vigyázz, hogy töményen vagy túl nagy mennyiségben ne használd őket, és ha gyermek is van a szobában, akkor előbb konzultálj a gyerekorvossal a terveidről.

Illatos fürdő

Ha nem akarod az egész szobát beillatosítani, egy illóolajos fürdő is jó megoldást nyújt, ekkor egy pohár tejbe csöpögtess az illóolajokból 5-10 cseppet, és ezt öntsd a fürdővizedhez. A keletkező párával a jótékony anyagok nyugtathatják a tüdődet, és könnyebbé tehetik az orrdugulásos időszakot is. Gyorsítja a gyógyulást a kakukkfűteás fürdő is: két bögrényi jó erősre főzött, forró kakukkfűteát önts a vízhez, és legalább húsz percig ücsörögj a kádban. Fontos, hogy az ilyen fürdők után hamar visszakerülj az ágyadba a takarók alá!

Gyógyteák mézzel, propolisszal

Nem véletlenül üldögéltek nagyszüleink a gyógyteás bögréjükkel megfázás esetén a konyhában: a gyógynövények vetekszenek a patikában kapható készítményekkel, de mivel teljesen természetesek, akár gyerekeknek is adhatod őket. A már említett kakukkfű, a bodza-, az izlandi zuzmó, a hárs- vagy ziliztea különböző típusú köhögések ellen hatásos, a citromfű a vírusok ellen veszi fel a harcot, a kamilla a gyulladást csökkenti. A langyos teához adj sima vagy propolisszal kevert mézet, mert a méz szintén hatásos baktériumölő, és a torkodat is megnyugtatja.

Forrás: Thinkstock

Hagymakúra

A vöröshagymát igen sokoldalúan használhatod a megfázás elleni harcban: már az is segít, ha a félbevágott zöldséget szagolgatod, hiszen illóolajai így is tisztítják a tüdőt. A legjobb azonban a vöröshagymatea: három fej hagymát moss meg alaposan és akár héjastul főzd meg egy liter vízben. A főzethez karamellizálj pár evőkanálnyi cukrot, vagy adj hozzá mézet, és már ihatod is. Ha ezt fokhagymával is kiegészíted, még gyorsabb lehet a gyógyulás: az antibakteriális hatás leginkább nyersen érvényesül, de ha nem bírja a gyomrod, egy pohár kefírbe keverj egy gerezdnyi zúzott fokhagymát, és azt kanalazd.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.