Menstruációs szabadság

Forrás: Getty Images/iStockphoto/9Nong -
Tajvan menstruáció Japán Magyarország szabadság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Néhány ország fizetett betegszabadságot biztosít a nőknek a menstruáció idejére. Hazánkban még nem merült fel ennek a lehetősége, de vajon indokolt lenne? Az Origo utánajárt! 

Vannak olyan országok, ahol a nőknek a menstruációs szabadságot törvény biztosítja. Japánban például ezt már több mint 60 éve törvénybe iktatták. E szerint, ha egy nő olyan munkahelyen dolgozik, ahol a munkavégzés a görcsöket felerősítheti, akkor élhet a fizikai távollét lehetőségével. A törvény annak idején a női emancipáció egyik sarokkövének számított Japánban, azt szimbolizálta, hogy a nőknek joguk van nyíltan beszélni a testükről.

Illusztráció Forrás: Getty Images/iStockphoto/9Nong

De jár a menstruációs szabadság Tajvanon, Dél-Koreában és Indonéziában is. Tajvanon évi három napot vehetnek ki a nők menstruációs szabadság címén. Ekkor a bérük 50 százalékát kapják.
Indonéziában havi két nap jár, és ott is elsősorban a kemény fizikai munkát végző nőkre való tekintettel alkották meg a jogszabályt. Sok cég azonban figyelmen kívül hagyja, vagy csak megalázó körülmények között engedi, hogy a nők éljenek a lehetőséggel, például tárgyi bizonyítékot kell felmutatniuk.

Hazánkban nem merült fel a menstruációs szabadság lehetősége. Dr. Bánhidy Ferenc professzor, a Semmelweis Egyetem II. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának igazgatóhelyettese az Origónak így nyilatkozott: „A menstruáció élettani folyamat, és legtöbb nőnél nem jelent olyan állapotot, ami a munkakihagyást indokolná. A szakember szerint a sportolóknál sem mutatták ki, hogy menstruáció idején csökkenne a teljesítményük."

A teljes cikket IDE kattintva tudjátok elolvasni!

Szerintetek kell a menstruációs szabadság?

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.