Herpesz-para: így előzd meg, így kezeld az ajakherpeszt

Forrás: Thinkstock -
immunrendszer betegség aloe vera Herpes simplex-1 citromfűolaj teafaolaj egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Aki egyszer már megtapasztalta az ajakherpesz kínzó fájdalmát, sok mindent megtenne azért, hogy a továbbiakban elkerülje a problémát. Nem csak azért, mert valóban fájdalmas az „élmény”, azért is, mert az ajakherpesz rendkívül kellemetlen látvány. Nem szívesen megy társaságba az, akinek a száján fertőző herpeszes hólyagok vagy vérző, varasodó seb éktelenkedik.

Márpedig akinek a szervezetébe egyszer bevette magát a herpeszt okozó vírus, a Herpes simplex-1, az a továbbiakban nem szabadulhat attól. Az elsődleges fertőzés múltán a vírus az érzőidegdúcokba fészkeli magát, ahonnan aztán számára kedvező körülmények mentén időről időre előbújik.

Forrás: Thinkstock

Véglegesen kiirtani onnan tehát (egyelőre) nem lehet, de sokat segíthet a problémán, ha alaposan megfigyeled azokat a tényezőket, körülményeket, amelyek megléte esetén számíthatsz a hólyagok megjelenésére. Sokan például a premenstruációs időszak alatt tapasztalják a „támadást”, mások az enyhe náthás, lázas állapotot tudják belőni, mint magasabb kockázatú időszakot. Megint másoknál az erős napfény csalogatja elő a hólyagokat. elég, ha kicsit „leég”az ajak bőre, máris indul a kínzó bizsergés. Megint mások a stresszt jelölik meg olyan tényezőként, amely okán szinte biztos, hogy beindul a hólyaghúzás az ajak finom bőrén.

Az már jó, ha tudod, hogy mi váltja ki nagy valószínűséggel a tüneteket, valamint azt is megfigyelted, hogy melyek azok a figyelmeztető jelek, amelyek együttes jelenléte a herpesz „beindulására” utalhat. Mert akkor már az elején, a hólyagok megjelenése előtt el tudod csípni a folyamatot néhány egyszerű trükkel:

1. Teafaolaj - a gyógyszertárakban is megvásárolható szer az egyik legkiválóbb ellensége a herpeszvírusnak. Használják égési sebek, bőrgyulladás, elfertőződött sebek (szúrt sebek) esetén is. A teafaolaj egyforma hatékonysággal pusztítja a baktériumokat és a gombákat is. Rendkívüli hatását annak is köszönhető, hogy nemcsak pusztítja az emberi szervezetre káros mikroorganizmusokat, de egyidejűleg támogatja, erősíti az immunrendszert is. Ráadásul a teafaolaj „szelektálva” pusztít: amíg hatalmas erővel támadja a kórokozókat, a bőrrel, a nyálkahártyával szemben gyengéd marad, nem roncsolja az érzékeny szöveteket. Ha érzed a bizsergést, készíts egy kis olívaolajból, pár csepp teafolajból elegyet, és naponta többször fültisztító pálcikával pöttyints az érzékeny területre. Akár meg is előzheted vele a hólyagot, de ha elő is bújik, nem lesz képes elhatalmasodni, terjeszkedni az ajkadon.

2. Citromfűolaj - a herpesz kiváló ellenszere a citromfűolaj is. A citromfű főbb alkotórészei a citrál valamint a citronellál, a linalool, a geraniol és a citronellol. Fantasztikus hatását a citrálnak köszönheti, ami kiemelkedően magas antibakteriális hatású, gyulladáscsökkentő, nyugtató anyag. A teafaolajhoz hasonló módon készíts olívaolajos-citromfűolajos elegyet, azzal kezeld a nyugtalankodó-bizsergő foltot az ajkadon vagy a kibújni készülődő hólyag felszínét.

Forrás: Thinkstock

3. Aloe vera – ha tudod, hogy időnként szembe kell nézned a herpeszvírus támadásával, akkor mindenképp nevelj egy cserépnyi aloe verát otthon, mert a kitörni készülő problémát megelőzheted vele. Törj le egy darabot az egyik levélből és a belőle csorgó, zselészerű anyaggal kend be az érzékeny felületet. A növény nedvének fő összetevője az uronsav, mellette azonban több mint kétszáz egyéb vitamin, ásványi anyag, aminosav, még szalicilsav is található benne, valamint a kutatások értékes enzimek jelenlétére is rámutattak. Éppen ezért az aloe vera fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő hatása rendkívüli, továbbá szinte egyedülálló módon képes a bőr sejtjeinek anyagcseréjét élénkíteni, azok működését serkenteni. Emellett erősíti az immunrendszert és fájdalomcsillapító hatást is gyakorol.

Megelőzés: a megelőzésben fontos szerepet játszik az immunrendszer, melynek munkáját támogatni kell, például rendszeres cinkfogyasztással. Emellett azonban a cink a vírus szaporodását is képes gátolni, miközben az érintett bőrfelület felszíni szöveteit is erősíti.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.