Előzd meg a premenstruációs szindrómát

Forrás: Thinkstock -
PMS betegség menstruáció egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A nők háromnegyede küzd vele, pedig különböző módszerekkel enyhíthetők, vagy akár meg is szüntethetők a kellemetlen tünetek. 

Nehéz napok a nehéz napok előtt

Fejfájás, hangulatingadozások, érzékenység, felfúvódás, álmatlanság, cukor utáni sóvárgás, fáradtság: melyik nőnek ne lennének ismerősek ezek a tünetek? Megnehezíti a munkát, a magánéletünket, befolyásolja az életminőségünket. A PMS tüneteit azonban nagyrészt meg lehet előzni, vagy legalábbis mérsékelhetővé válhatnak – a PMS-ben szenvedő nők ötödénél ugyanis orvosi kezelés is szükségessé válik.

Mi okozza a tüneteket?

Alapvetően a hormonok felelősek a PMS kialakulásáért: a megszokott egyensúlyi szint a menstruáció közeledtével felborul, a progeszteronszint lecsökken, míg az ösztrogéné emelkedik. A hullámzás mértékét azonban már külső tényezők is befolyásolják: a stressz, az elfogyasztott ételek és italok, illetve a környezeti mérgek - a sok finomított szénhidrát, koffein, a mozgáshiány és az élelmiszerekből szervezetünkbe jutó hormonszerű anyagok rontanak a PMS-es beteg állapotán.

Forrás: Thinkstock

A megoldás nem csak a gyógyszerben rejlik

A szindróma tüneteit a legtöbben hormonok pótlásával oldják meg: a fogamzásgátlót szedő nők egy része teljesen megszabadul a zavaró tünetektől, de ennek az elnyomott ovuláció és számos rizikófaktor megemelkedése az ára. Természetes, hormonmentes módszerekkel is enyhíthetők a tünetek: próbáld meg száműzni a koffeint az életedből, legalább arra az egy hétre, mikor problémákat okozhat. Ugyanez igaz a tejtermékekre is, melyek hormontartalmuknál fogva ronthatnak a hormonális kiegyensúlyozottságon. Az ilyenkor esetlegesen jelentkező székrekedés vagy a bélflóra felborulása tovább nehezítheti azokat a bizonyos napokat, de a testmozgás hiánya is. Az ebben az időszakban óhatatlanul jelentkező feszültséget, stresszt jól le lehet vezetni a sporttal, mely még boldogsághormonokkal is ellát.

Ételek és étrendkiegészítők, melyek segíthetnek

Fontos, hogy egyensúlyban tartsd a vércukorszinted anélkül, hogy nagy mennyiségű finomított szénhidrátot fogyasztanál. Jó megoldást nyújthat a fehérje: a tojás vagy a mogyoróvaj (!) például jó hatással van, ahogy az is, ha nem hagysz ki egyetlen étkezést sem. Némi visszafogott rostfogyasztás segíthet a székrekedésen, de ha a puffadás több gondot okoz, a borsmentatea a jó választás, illetve a hüvelyes ételek kerülése. A rossz közérzet megelőzése érdekében ne sajnáld magadtól a magnéziumot és a B-vitaminokat, illetve a bizonyítottan depresszióűző hatású omega-3 zsírsavakat sem! A kalcium-citrát és a cinktabletta is jobb kedvre deríthet, de ha idegenkedsz tőlük, próbáld ki a gyógyteákat!

Menstruáció - házi praktikák a görcsök megelőzésérehttp://www.life.hu/drlife/20140822-a-menstruacios-gorcsok-elleni-hazi-megoldasok.htmlNők ezrei szenvednek minden hónap bizonyos szakaszában, pedig a fájdalomcsillapító mellett több olyan könnyen elérhető módszer van, ami nemcsak kezeli, de meg is előzi a kínzó menstruációs görcsök kialakulását.Dr. LifeOrigoZöld menstruáció - környezetvédelem a kényes napokonhttp://www.life.hu/drlife/20140723-a-menstruacios-ver-felfogasara-tobb-kornyezetvedo-modszer-eszkoz-is-letezik.htmlAmióta nemcsak zajlik a maga természetes módján a menstruációs folyamat, de már beszélni is lehet róla, azóta kérdés, hogy milyen módszerekkel lehet a leghatékonyabban "felfogni" a menstruációs vért. Amióta a környezetvédelem is szemponttá vált, azóta kérdés az is, melyek lehetnek azok a módszerek vagy eszközök, amelyek a legbarátságosabbak a természettel. Dr. LifeOrigoMenstruációs szabadsághttp://www.life.hu/drlife/20140526-menstruacios-szabadsagot-vezetett-be-tajvan-japan-hazankban-meg-nem-merult-fel-a-gondolata.htmlNéhány ország fizetett betegszabadságot biztosít a nőknek a menstruáció idejére. Hazánkban még nem merült fel ennek a lehetősége, de vajon indokolt lenne? Az Origo utánajárt! Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.