"HIV-fertőzöttnek lenni nem a világ vége" - második gyermekét várja egy fertőzött nő

Forrás: Facebook/Amanda Mammadova -
házasság HIV-vírus gyerekvállalás AIDS HIV-fertőzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy HIV-fertőzött nő boldog házasságban él és második gyermekével várandós. Férje és a kislány is negatívan reagáltak az AIDS-tesztekre. Egy reményt ébresztő történet következik.

Az AIDS-ről röviden

Az AIDS a HIV által előidézett, gyakorlatilag 100 százalékos halálozású tünetegyüttes, amelyet 1981-ben azonosítottak, de már jóval régebben megjelent. A vírus az immunrendszer sejtjeit pusztítja, ez pedig elősegíti a különböző fertőzések és a daganatok megjelenését. A megfertőződés után a tünetek átlagosan 5 évvel később jelentkeznek, de időközben a fertőzöttek továbbadhatják a vírust - direkt nyálkahártya-kontaktussal vagy különböző testfolyadékok által, mint a vér, az ondó, a hüvelyváladék, az előváladék és az anyatej. A WHO becslése szerint 2007-ben 33,2 millió ember szenvedett AIDS-ben és 2,1 millió halt bele, ebből 330 ezer gyerek.

"HIV-fertőzöttnek lenni nem a világ vége, hanem valami, amivel együtt élsz. Nem ez határozza meg, hogy ki vagy." Ezt mondja egy Nagy-Britanniában élő HIV-fertőzött nő, aki hamarosan kétgyermekes anyuka lesz. Amanda Mammadovát 2010-ben diagnosztizálták HIV-vírussal, amit egykori partnerétől kapott el. A diagnózis után 3 hónappal megismerkedett a jelenlegi férjével, akivel 8 hónappal később házasodtak össze – számol be a Daily Mail.

Forrás: Facebook/Amanda Mammadova

Gyereket szerettek volna, ezért a nő arra kérte férjét, hogy a biztonság érdekében döntsenek a mesterséges megtermékenyítés mellett. A férfi azonban természetes úton szeretett volna babát. Azóta született egy kislányuk, aki, mint az édesapja, negatívan reagált a HIV-tesztekre. Jelenleg pedig második gyereküket várják.

A nő vérében nagyon alacsony szinten van jelen a vírus. Ez azt jelenti, hogy csekély a kockázata annak, hogy szexuális úton megfertőzze a partnerét. Ami a kislányt illeti: ha egy HIV-pozitív édesanya a megfelelő vírusölő készítményeket szedi a terhesség alatt, valamint nem szoptatja a megszületett gyermeket, akkor a vírus átadásának kockázata 1%. A második gyermek születése után az édesanya és a gyermek egyaránt anti-HIV-kezelést fognak kapni, ami még jobban minimalizálja a vírus kialakulását.

Amanda hangsúlyozni szeretné a folyamatos ellenőrzések fontosságát, mivel a korai felismerés életeket menthet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.