Amikor a felgyorsult szívverés és az izzadás nem a gyönyör jele

Forrás: Thinkstock -
szex Cinthya Dictator felvilágosítás szerelem szexuális aktivitás Jakupcsek Gabriella Lola erotika aktus gyönyör
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Számtalanszor feltettük már a kérdést, miért nem szeretkezik eleget a magyar, hogy lehetnek ilyen rosszak a statisztikák, mi az oka, hogy folyamatosan csökken a szexszám, miért csak hétvégére korlátozódnak az aktusok, vagyis, hogy mégis miért nem szexel az, aki megtehetné. A héten egy szexuális averziókról szóló rendezvényen jártunk, ahonnan megdöbbentő eredményekkel tértünk haza.

Alaptalan szorongások vagy valós szexparák?

A szexuális együttlét teljesen természetes és élvezetes része az életnek. Mármint az lenne, ha oly sokan nem traumaként élnék meg, és ha egyáltalán eljutnának odáig. Mint ismeretes, a magyarok egyharmadában gátlásokat ébreszt a szexualitás, és minden nyolcadik ember kimondottan tart magától az aktustól is. Legalábbis ez derült ki egy friss kutatásból, melynek eredményeit Jakupcsek Gabriella göngyölítette fel és vitatta meg szakértőkkel és gyönyörű, magyar celebnőkkel.

"Ha orgazmusod van, akkor kiabálj!"

"Amikor huszonévesen még mindig szűz voltam, akkor az anyukám kezdte el mondani, hogy Cinthykém, ebbe most már bele kell vágni" – mesélte Cinthya Dictator, aki erre a kijelentésre anno csak annyit felelt, hogy: Anya, lécci ne! "Ha orgazmusod van, akkor kiabálj" – javasolták neki korábban, amire csakis az Anya, légy szíves ne válasz érkezett. Cinthya teljesen kiborult ettől, első szexélményéről pedig, ami ezek után nyilván nem sikerült valami jól, így mesélt.
Jakupcsek Gabriella, Cinthya Dictator, Lola, dr. Belső Nóra (pszichiáter főorvos), dr. Tisza Tímea (bőr- és nemigyógyász szakorvos), dr. Szőnyi György (a Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság elnöke, a G1 Intézet orvosigazgatója) Forrás: FLOW PR

Megtudtuk, hogy igen gyakori a korai magömléstől vagy az orális szextől való idegenkedés, és persze a testképzavar okozta stressz is. Kiderült, hogy a 800 fő megkérdezésével készült reprezentatív kutatás válaszadóinak 12%-a egy sokkal komplikáltabb esettel, a szexuális averzióval néz szembe, azaz kimondottan irtózik az intim együttléttől.

Az okok általában teljesen természetesek, legtöbben a teljesítményük, a nem kívánt terhesség vagy a nemi úton terjedő betegségek miatt aggódnak. Az érintettek háromnegyede már akkor szorongani kezd, amikor felmerül a szexuális együttlét lehetősége, de 45% számolt be félelemről, felgyorsult szívversről (24%) és izzadásról (22%), egyes válaszadóknál pedig pánikroham vagy akár ájulás is előfordult. A nemi betegségek kockázatát ugyanakkor a lakosság nagy része alábecsüli, még azok is, akik emiatt félnek a szeretkezéstől.

Ezt gondolják a nők, amikor orálisan kényeztetik őket

Előbb vagy utóbb minden friss kapcsolatban eljön az a pillanat, amikor sor kerül az orális kényeztetésre. De vajon hogy élik ezt meg a nők? Korábban összegyűjtöttünk már néhány ijesztő gondolatot, melyek vélhetően mindannyiunk fejében megfordultak már. Íme, ezek!

Van olyan, hogy a merev pénisz látványától való félelem?

A szexfóbia egy olyan intenzív félelem, ami meggátolja a kiegyensúlyozott szexuális életet, és szinte lehetetlen racionális magyarázatokkal legyőzni. Az alaptalan szorongások extrém formában is megnyilvánulhatnak, ilyen például a merev pénisz látványától való félelem, illetve ennek ellentéte, a női nemi szerv látványától való rettegés.

Forrás: Thinkstock

A gimnofóbiában szenvedők a meztelenségtől, illetve a meztelen test látványától félnek, de létezik parthenofóbia is, az ebben szenvedők súlyosan szoronganak a fiatal vagy szűz lányokkal való együttléttől, akár pár éves korkülönbség esetén is.

"A szexuális motivációban összeadódnak a biológiai, lelki és kulturális folyamatok, ezek együttesen befolyásolják a szexuális vágy alakulását. Az vágytalanság kialakulásában szerepet játszhat a bűntudat, az önkontroll elvesztésétől való félelem, a szexuális tapasztalatlanság, de a hormonok szintje is hatással van a folyamatra. Férfiaknál előfordulhat az is, hogy az első gyermek születése után nem tudják helyén kezelni az anya és a vonzó nő képét" – foglalta össze az okokat dr. Belső Nóra pszichiáter főorvos.

Durva szexfóbiák:

Szinte mindannyiunknak vannak félelmei, és amikor elhatalmasodnak rajtunk, és az általuk okozott szorongás akadályozza mindennapi életvitelünket, akkor beszélhetünk fóbiáról.

A fóbia irracionális félelem bizonyos helyektől, helyzetektől, tárgyaktól és élőlényektől, melyek alig vagy egyáltalán nem jelentenek valódi veszélyt. Egy új partner esetén sokan aggódnak az első szeretkezéstől, vagy egyes esetekben még egy elkötelezett párkapcsolatban sem bíznak maximálisan a másikban. Ezek természetes érzések, ugyanakkor a szexfóbia több, mint múló szorongás. Itt írtunk róluk korábban.

Forduljunk szakemberhez!

Amennyiben ezek a fóbiák és félelmek szexuális bántalmazásra vezethetők vissza, terápiával eredményesen gyógyíthatók, a szeretkezéstől való félelem viszont leggyakrabban a neveltetésből ered.

Forrás: Thinkstock

Az egykori szülői tiltás a későbbi életre is rányomja a bélyegét, az illető mocskosnak, megvetendőnek érzi magát, ha szexuális kapcsolatot létesít.

Ez genofóbiához (rettegés a szexuális együttléttől), erotofóbiához (viszolygás a szexszel kapcsolatos kommunikációtól), szélsőséges esetben pedig alvászavart okozó oneirogmofóbiához is vezethet (ez a para az erotikus álmoktól). Ezek a félelmek komoly egészségügyi következményekkel is járhatnak, ezért ha valaki szexuális problémát észlel, mindenképpen érdemes szakemberhez fordulnia: a pszichiáterek mellett a szülész-nőgyógyász és a bőr- és nemigyógyász szakorvosok is segítséget tudnak nyújtani.

Szexgyilkos traumák: félelem a gyönyör helyett

Bűntudat és megmagyarázhatatlan félelmek kavarognak benned szex közben a gyönyör helyett? Képtelen vagy görcsök nélkül átadni magad párod kényeztetésének? Utánajártunk, hogy milyen traumák ölhetik meg a vágyat, és mit tehetsz ellenük.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.