Két lányának máját használták fel a férfi szervátültetésénél

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Ollega -
műtét hepatitis szervátültetés donor
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Két lánya májának egy-egy darabjából alkottak új májat egy férfi számára a hongkongi Queen Mary kórházban hétfőn. A világon ez volt az első ilyen jellegű műtét, ami ráadásul sikeres volt.

Az 59 éves Cseng Cse-ming hepatitis B betegségben, vagyis fertőző májgyulladásban szenvedett, és a kóma utolsó szakaszában volt, amikor a család és az orvosok az operáció mellett döntöttek. A műtét elmaradása, illetve sikertelensége egyértelműen a páciens halálát okozta volna.

A kép illusztráció Forrás: Getty Images/iStockphoto/Ollega

A korábban biztonsági őrként dolgozó férfinak három lánya van, közülük a 23 és a 22 éveset találták a legalkalmasabb donoroknak vérük típusának egyezősége miatt. Májuk azonban egyenként túlságosan kicsinek bizonyult, ezért úgy döntöttek, hogy a legfiatalabb gyerek májának kétharmada mellé a másik gyerek májának egyharmadát társítják.

Az orvosok azért döntöttek e bonyolult és több ember életét, egészségét veszélyeztető megoldás mellett, mert nem volt más választásuk, nem állt rendelkezésükre időben a szükséges szerv, miközben életet kellett menteni. Az orvosok tisztában voltak a kettős májátültetés etikai problémájával, és kijelentették, ha lett volna módjuk más megoldásra, nem vontak volna be egészséges embereket.

A szakemberek szerint alig vannak, akik engedélyeznék, hogy haláluk után eltávolíthassák a szerveiket orvosi célra, mert az ázsiai emberekben élő hagyományos nézet szerint az emberi testet lehetőleg teljes egészében, hiánytalanul kell végső nyugalomba helyezni. Ezért a májelégtelenségben szenvedő betegek 90 százaléka meghal, mielőtt megfelelő, beültethető májhoz juthatna.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.