Egyre több a nemi herpesz

Forrás: Thinkstock -
betegség herpesz egészség vírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint 3,7 milliárd 50 év alatti hordozza a herpes simplex 1-es vírust, ami kiütéseket okoz az arcon. A 17 és 49 év közöttiek közül pedig 417 milliónál van jelen a 2-es, tehát a nemi herpesz.

A statisztikák tehát azt mondják, hogy az emberiség hétharmada fertőzött. Ez az első alkalom, hogy ilyen becslés történt. A WHO szakértői hozzátették, hogy az 1-es vírus is egyre gyakrabban okoz nemi fertőzést, főleg a fejlett országokban.

Ez annak tudható be, hogy a higiénia fejlődésével csökkent a gyerekkori fertőzések száma, ami növeli a fertőzés esélyét a későbbi orális szex révén. A vírushordozók legtöbbjénél egyébként semmilyen tünet nincs. A fertőzés nyugvó állapotban maradhat, amíg valamilyen tényező – például fáradtság – hatására le nem gyengül az immunrendszer.

Forrás: Thinkstock

A herpeszre jelenleg nincs gyógymód.

A legtöbben csemeteként találkoznak az 1-es vírussal, mégpedig bőrkontaktus útján, de a baj közös borotva-, törölköző-, fogkefe- és evőeszköz-használattal is terjedhet.

A 2-es típus többnyire nemi úton terjed, és növelheti például a HIV-fertőzés kockázatát. Sammi Gottlieb, a WHO orvos szakértője elmondta, hogy sürgősen szükség lenne egy herpesz elleni vakcinára.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.