Ezt biztosan nem tudtad eddig a szűrésekről!

Forrás: Thinkstock -
betegség szűrés egészségtudatosság egészség odafigyelés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szűrésekre járni kell! Ez a tény sokunk fejében el van ültetve, pedig legtöbbször mi sem vagyunk tisztában azzal, hogy hova, mikor és milyen rendszerességgel kellene mennünk. Lássuk!

Mi a szűrés?

Olyan rendszeres, meghatározott időszakonként végzett vizsgálatsorozat, amelynek célja a rejtett betegségek, elváltozások idejekorán, még a tünetek megjelenése előtti felfedezése – még egészséges, vagy magát egészségesnek gondoló emberen.
Ilyenkor egyszerűen elvégezhető, komolyabb kellemetlenségekkel nem járó módszer segítségével mutatják ki, ha valamilyen, még tüneteket és panaszokat még nem okozó betegségek elkezdődött.

Forrás: Thinkstock

Miért van rá szükség?

Mert a betegségeknek mindig van előjelük, előzményük. Gyakran már évekkel hamarabb kimutathatók egyes kisebb elváltozások.

Biológiailag évekkel, évtizedekkel a tünetek megjelenése előtt elindulhatnak a változások, sejtszinten. Ennek oka az egészségtelen életmód, dohányzás, elhízás. Ilyenkor a kockázati tényezők kiiktatásával, elejét lehet venni a betegség kialakulásának! Ha a tünetek és panaszok már megjelennek, akkor elkezdődik a betegség „klinikai szakasza”. A kettő közötti szakaszt a betegség „preklinikai szakaszának” nevezik, amikor valamilyen módon (laborvizsgálattal, képalkotó eljárásokkal) már felfedezhető az adott betegség. Ha ebben a szakaszban vesz részt valaki szűrővizsgálaton, akkor még idejekorán elcsíphető a betegség!

A szűréssel kapcsolatos további részletekről és sokak által nem tudott érdekességekről a Szívderítő.hu cikkében olvashatsz!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.