szívderítő fogyás egészség zöldség gyümölcs
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mindenkinek kellene ennie zöldséget és gyümölcsöt minden nap. Ha pedig kifejezetten a fogyás a cél, akkor több gyümölcsöt és keményítőt nem tartalmazó zöldséget válasszunk – egy kutatás eredményei szerint.

A zöldségek és a gyümölcsök különböző mértékben tartalmaznak rostot, és különböző a glikémiás indexük is – az a mérték, ahogy az élelmiszerek szénhidráttartalma hat a vércukorszintre. A magas rosttartalmú élelmiszerek telítenek, és az alacsony glikémiás indexű élelmiszerek kevesebb vércukorszint csúcsot okoznak, és így később kisebb éhségérzetet okoznak. Ám a kutatók bizonytalanok maradtak abban, hogy vajon ezek az ételek eltérően hatnak-e a súlyunkra az olyan, keményítőben gazdag zöldségekhez és gyümölcsökhöz képest, mint például a kukorica, krumpli és borsó.

Forrás: Thinkstock

A PLOS Medicine című folyóiratban publikált új tanulmányban a kutatók 133 468 nő és férfi diétázási szokásait és testsúlyváltozását követték 24 éven keresztül. A kutatók arra jöttek rá, hogy sok gyümölcs és bizonyos zöldségek fogyasztása kapcsolatban van a fogyással egy adott négyéves periódusban. Továbbá,ha magas rosttartalmú és alacsony glikémiás indexű ételt fogyasztunk – például kelbimbót és brokkolit – nagyobb volt a testsúlyveszteség, mint ha magasabb glikémiás indexű és alacsonyabb rosttartalmú ételeket – például répát – fogyasztunk.A kutatók testsúlygyarapodást figyeltek meg azoknál, akik nagy mennyiségben fogyasztottak magas keményítőtartalmú élelmiszereket, például krumplit. A több gyümölcs fogyasztása nagyobb súlyveszteséget okozott, mint a sok zöldség fogyasztása.

Forrás: Thinkstock

Miért fontos mindez a szervezetünk számára és milyen mennyiségre van szükségünk belőle? Kiderül a Szívderítő.hu cikkéből.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.