Bebizonyították: nyer pár napot az, aki hazamegy meghalni

Forrás: Thinkstock -
halál kutatás otthon haldoklás kórház
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokan érzik úgy, hogy életük utolsó napjait szeretnék otthonukban tölteni, ehhez képest hazánkban a halálozások mintegy 70 százaléka kórházban történik. Akit azonban mégis hazaküldenek az orvosok, az egészen biztosan nyer néhány extra napot.

Japán tudósok több mint 2 ezer rákos beteg esetét elemezték, akik betegségük utolsó stádiumában voltak. Kiderült, hogy

azok, akiknek állapotát a legsúlyosabbnak ítélték meg orvosaik, és akiknek két hétnél kevesebb időt adtak, átlagosan 13 nappal éltek tovább, mint azt a szakemberek hitték volna, miután hazatérhettek otthonukba.

Ezzel szemben azok a betegek, akik hasonló diagnózis mellett a kórházban maradtak, átlagosan 9 napon belül elhunytak. Azok, akiknek két és nyolc hét közötti várható élettartamot jósoltak az orvosok, átlagosan 36 napot éltek még otthon, és 29-et a kórházban.

Forrás: Thinkstock

Nem volt különbség az otthoni és a kórházi élettartam tekintetében azok között a betegek között, akiknek nyolc hétnél hosszabb időt jósoltak az orvosok.

"A kutatásunk azt mutatja, hogy fontos, hogy a beteg megválaszthassa, hol szeretné tölteni élete utolsó napjait. Semmi sem mutatja, hogy az infúzión és antibiotikumokon élő betegek tovább élnének, mint az otthoni körülmények között ápolt sorstársaik, ezért a családnak sem kell feltétlenül attól tartania, hogy nem tudja megadni a megfelelő gondoskodást a haldoklónak" – fogalmaz a kutatást vezető Dr Jun Hamano, a University of Tsukuba munkatársa a Cancer című szaklapban publikált kutatás kapcsán.

A szakember szerint egy onkológus számára nem volna szabad, hogy kérdés legyen, hogy hazaengedje-e a beteget meghalni, ha annak az az utolsó kívánsága. Amikor nyolc hétnél kevesebb idő van csak hátra, az utolsó idejét otthon töltő páciens nem csak tovább él, de nyugodtabban is hal meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.