Személyiségtípusok: kiderült, hogy a legtöbben csak irigyek vagyunk

Forrás: Thinkstock -
pesszimista optimista pszichológia bizakodás személyiségtípus irigység
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Te is hajlamos vagy irigykedni másokra? Nem te vagy az egyedüli! Egy friss kutatás szerint lényegesen kevesebb személyiségtípus létezik, mint azt a tudósok korábban megállapították, és a többségük sajnos nem éppen hízelgő karaktert sejtet. 

Egy nemrég megjelent tanulmány négy személyiségtípust állított fel a világhírű Carl Jung által megállapított 16 helyett – olvasható a Daily Mail oldalán.

Az új tanulmány szerint mindössze négy személyiségtípus létezik Forrás: Thinkstock

A tudósok összesen 541 ember viselkedését tanulmányozták olyan játékokban, amelyek során különféle szociális dilemmákat hívtak elő. Ezután egy algoritmust fejlesztettek ki a válaszok elemzésére, amelyből kiderült, hogy mindössze ez a négy személyiségtípus létezik: a pesszimista, az optimista, a bizakodó és az irigy. Őket is meglepte, hogy

közülük az irigy volt a leggyakoribb személyiségtípus: az alanyok 30 százaléka ebből a körből került ki.

A kutatás során kiderült, hogy a vizsgált személyek 90%-a a fentebb említett kategóriák valamelyikébe sorolható, a fennmaradó 10% pedig ezeken a modelleken túli viselkedésmintákat mutat.

A Madridi, a Barcelonai és a Zaragozai Egyetem munkatársai a vizsgálatok során azt figyelték meg,

hogyan reagálnak az önkéntesek konfliktus esetén, abból a szempontból, hogy a csoport vagy az egyén érdekeit veszik-e figyelembe egy-egy adott helyzetben.

A kutatásból kiderült, hogy az irigy a leggyakoribb személyiségtípus Forrás: Thinkstock

A jelentkezőket két csoportra osztották, majd mindegyik kör végén párcsere és egy újfajta játék következett.

A felfedezés a szervezetfejlesztés és az általános csapatépítés terén igen hasznos lehet.

Schobert Norbert: „Nem sportolni, hanem diétázni kell"http://www.life.hu/drlife/20161012-schobert-norbert-szerint-fogyas-szempontjabol-a-dieta-a-fontos-nem-a-sport.htmlFogyás szempontjából nem mindegy, hogy az étkezésre vagy az edzésre helyezünk nagyobb hangsúlyt. A magyar fitneszguru, Schobert Norbert elárulta a sikeres súlyvesztés titkát. Dr. Life--Komoly gondra utalhat, ha edzés közben hamar kifulladszhttp://www.life.hu/drlife/20161012-ezekre-figyelj-oda-ha-35-eves-kor-felett-kezdesz-intenziven-edzeni.htmlAki 35 éves kor felett kezd intenzívebben mozogni, netán maratonra készülni, figyeljen a jelekre: a kezeletlen szívproblémák és az orvosi kontroll hiánya akár súlyos megbetegedésekhez vezethetnek. Dr. Life--Kiderült: ezért jobb, ha tanyán nő fel a gyerek, mint ha a városbanhttp://www.life.hu/drlife/20161010-a-tanyan-felnovo-gyerekek-egeszsegesebbek-mint-a-varosiak.htmlA Thorax című folyóiratban megjelent tanulmány szerint azok a gyerekek, akik tanyán nőttek fel, egészségesebbek és ritkábban fordul elő náluk allergiás megbetegedés, mint a külvárosokban és a belvárosokban felnőtt gyermekek körében. Dr. Life--Mire jó a sikernapló?http://www.life.hu/drlife/20161005-a-sikernaplo-mire-jo.htmlElhatároztad, hogy változtatsz valamelyik rossz szokásodon? Szeretnél véglegesen megszabadulni néhány fölösleges kilótól? Vagy egyszerűen csak szeretnéd számba venni a nap során történt pozitív eseményeket? Vezess sikernaplót! Dr. Life--Őszintén vallott csúfolóiról Király Viktorhttp://www.life.hu/drlife/20161005-kiraly-viktor-enekest-csufoltak-kamaszkoraban.htmlNehéz elképzelni, hogy mint minden más gyereket, úgy a most rendkívül népszerű és sikeres énekest is cikizték kamaszkorában. Dr. LifeFotó: Marton Szilvia - Origo"Olyan erősen görcsöltem, hogy az ügyeleten kötöttem ki"http://www.life.hu/drlife/20161004-a-veseko-megelozheto-mit-lehet-tenni-ellene.htmlEgy nemrég készült felmérés szerint hazánkban a húgyúti kövesség a magyar lakosság 5%-át érinti. Az esetek száma azonban egyre nő, amiben a genetikai adottságokon túl a helytelen életmód is szerepet játszik, ráadásul a betegség az érintettek több mint felénél pár éven belül ismét kiújul annak ellenére, hogy a vesekő a legtöbb esetben megelőzhető lenne. Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.