házi gyógymód házi praktika baktérium2017 influenza influenzajárvány
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Néhány nappal ezelőtt az Országos Epidemiológiai Központ közölte, hogy immár hivatalosan is influenzajárvány van, miután a jelentések szerint a kétszeresére emelkedett az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma. A vírusos megbetegedés a legtöbb esetben orvosi ellátást igényel, ám számos természetes, otthoni módszerrel is enyhíthetünk a tüneteken.

Sok-sok folyadék

Tea, ásványvíz, gyümölcslé és levesek – a lehetőségek tárháza végtelen, ha folyadékpótlásról van szó. Influenza esetén fokozottan kell ügyelni erre, mivel a láz, illetve esetenként a hányás rengeteg vizet von ki a szervezetből. Ilyenkor érdemes kerülni a koffeint a vízhajtó hatása miatt.

Forró tea Forrás: Thinkstock

Pihenés unalomig

Nincs mese, az influenzát ki kell pihenni. Más nem is esik jól ilyenkor, csak az ágyban fekvés, ezért jobb is hallgatni ilyenkor a test jelzéseire. A munka és a ház körüli teendők megvárnak! A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás, valamint a pihenés támogatja az immunrendszer működését, ami így hatékonyan veszi fel a küzdelmet a kórokozókkal szemben.

Évente több százezren halnak bele

A mai napig szedi áldozatait a vírus, amely a statisztikák szerint évente nagyjából 500 ezer ember életét követeli. Az influenza a történelem során többször is felütötte a fejét, százezreket pusztítva el járványok formájában. A Life.hu cikkéért kattints ide!

Turbózd fel a szervezeted!

Bár az influenza alatt valószínűleg az étel az utolsó, amire gondolni tudunk, az ilyenkor javallott antibiotikum-kúra, a más egyéb gyógyszerek, illetve a legyengült szervezet támogatása miatt mégis szükségünk van a megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékokra.

Vitaminokban gazdag ételeket fogyasszunk Forrás: Thinkstock

Helyezzük a hangsúlyt a könnyen emészthető, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag élelmiszerekre, mint például a gyümölcsökre, zöldségekre, levesekre. Tegyünk a teánkba tápláló és finom mézet, illetve, ha jólesik, fogyasszunk teljes kiőrlésű gabonákat, sovány húsokat!

Izzadd ki!

Az ágynyugalmat kiegészíthetjük izzadással is. Igyunk meg egy forró teát vagy levest, öltözzünk fel, majd bújjunk be egy jó meleg takaró alá! Az izzadás tulajdonképpen úgy működik, akár egy gyógyszer.

Hatására fokozódik a bőr és a végtagok vértartalma, gyorsul a szívverés, élénkül az anyagcsere, így pedig a verejték útján a kártokozó anyagok is távoznak a szervezetből.

Öltözzünk fel, majd bújjunk be egy jó meleg takaró alá Forrás: Thinkstock

Bár az izzadás jó hatással van a szervezet működésére, a szaunázást mindenképp kerülni kell betegség idején. A hőség és a hideg miatt ugyanis felerősödhetnek a tünetek, így az influenza akár heves lefolyásúvá válhat.

Mikor fordulj orvoshoz?

Láz, levertség, torokfájás – vajon ezek egy megfázás, mandulagyulladás vagy már az influenza tünetei? A Life.hu összeállításából megtudhatod, mikor kell mindenképp elindulni az orvoshoz. Kattints ide a cikkért!
„Ezt csak túlélni lehet" – A buszbaleset egy pszichológus szemévelhttp://www.life.hu/drlife/20170124-a-veronai-buszbaleset-egy-pszichologus-szemevel.htmlMúlt héten pénteken egyelőre tisztázatlan okokból egy olasz autópályán a felüljáró oszlopának ütközött egy magyar gimnázium diákjaival, tanáraival és hozzátartozóikkal teli busz. A jármű teljesen kiégett, a tragédia következtében 16-an haltak meg – köztük diákok, tanárok és családtagjaik. Miképp lehet feldolgozni egy ilyen traumát? Hogyan segít mindebben a pszichológia? Ennek jártunk utána szakértőnk segítségével. Dr. LifeThinkstockIgaz, vagy sem? A legnagyobb egészségmítoszokhttp://www.life.hu/drlife/20170123-a-legnagyobb-egeszseggel-kapcsolatos-mitoszok.htmlA lenyelt rágógumi, a vizes haj és a kancsalítás esete – szinte biztos, hogy te is bedőltél már a velük kapcsolatban terjedő mítoszoknak. Most a tudomány segítségével leszámolunk ezekkel az évek óta hajtogatott egészségmítoszokkal. Íme, az igazság.Dr. Life--Premenstruációs szindróma: amikor a menzesz egyet jelent a pokollalhttp://www.life.hu/drlife/20170119-premenstruacios-szindroma-ellen-mit-lehet-tenni.htmlÁllandó hangulatingadozások, feszültség és idegesség – egyelőre megoszlanak az adatok arról, hogy a nőknek pontosan hány százalékát is érintik a premenstruációs szindróma, más néven PMS tünetei. Te is tapasztalod magadon a tüneteket? Olvass tovább! Dr. LifeOrigoTanulj nagyanyáinktól! Házi praktikák megfázás ellenhttp://www.life.hu/drlife/20170120-hazi-praktikak-megfazas-ellen.htmlEgy rosszul megválasztott öltözék, egy gyengébb immunrendszer vagy egy otthon felejtett sál – ennyi elég is ahhoz, hogy legyűrjön a megfázás. Akár megelőznéd, akár az elején jársz, vagy már nagyon is benne vagy, mindenképp érdemes megfogadnod nagyanyáink tanácsait, és természetes módszerekkel felvenni a harcot a bacik ellen.Dr. LifeThinkstockElhúzódó köhögés: mit jelezhet?http://www.life.hu/drlife/20170119-mit-jelezhet-az-elhuzodo-kohoges.htmlA hideg, téli időszakban nem nehéz összeszedni valamilyen légúti megbetegedést, nem is beszélve az ilyenkor tomboló influenzajárványról. A bakteriális vagy vírusos eredetű gyulladások okozhatnak köhögést, ám a szűnni nem akaró krákogás mögött egészen más okok is állhatnak. Dr. LifeThinkstock„Nem teszek mást, mint tolmácsolok önmaga meg önmaga között" – Exkluzív interjú Jeffrey Allennelhttp://www.life.hu/drlife/20170123-jeffrey-allen-energiagyogyasszal-exkluziv-interju.htmlTöbb sikertörténet áll a szoftvermérnökből lett energiagyógyász, Jeffrey Allen mögött, aki immár 10 éve tanítja másoknak, hogyan fordíthatják a javukra a saját energiájukat. Exkluzív interjú az elismert oktatóval, életvezetési tanácsadóval és szerzővel.Dr. LifeOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.