Meglepően sok lelki oka lehet annak, ha egy nő úgy érzi, képes szex nélkül élni

Hevesi Kriszta szex
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha egy nő nem kívánja a szexet, hajlamosak vagyunk egy legyintéssel elintézni, és rásütni a frigid jelzőt. Pedig meglepően sok lelki oka lehet annak, ha egy nő úgy érzi: képes szex nélkül is leélni az életét. Sorozatunk első részében ezeket nézzük végig Hevesi Kriszta szexuálpszichológussal.  

"Vannak, akik önkéntes száműzetésre kényszerítik magukat. Olyan ez, mint az étkezési rendellenességek terén az anorexia (jelentése: a vágyak hiánya). Elsőre különösen tűnhet, de ez a szexualitásban is jelen van. Az illető megtanulja teljesen meggátolni a szexuális vágyait, és egy idő után ez válik természetessé a számára" – mondja Hevesi Kriszta szexuálpszichológus. Ez elsősorban morális okok miatt, szégyen és bűntudat, rossz élmények vagy traumát követően jelentkezhet.

Vannak, akik önkéntes száműzetésre kényszerítik magukat. Az illető megtanulja teljesen meggátolni a szexuális vágyait, és egy idő után ez válik természetessé a számára – mondja Hevesi Kriszta szexuálpszichológus Forrás: Thinkstock

A női vágy első számú „afrodiziákuma" az, hogy ő a vágy tárgya, tehát a partner szenvedélye, bókja, érintése, intimitás. Ha ez jelentősen csökken vagy megszűnik egy párkapcsolatban, akkor a női vágy is visszaesik, akár meg is szűnik.

Ez talán a fő oka, amiért a házasságokban egy idő után a női vágy zavara, hiánya jelentkezik. Emellett azonban számolni kell az össze nem illés lehetőségével is. Ez azonban nem azt jelenti, hogy fel kellene égetni emiatt egy párkapcsolatot, de vitathatatlanul számos vita és konfliktus forrása.

„Mert mi a helyzet akkor, ha a nő heti kétszer, a férfi pedig heti négyszer-ötször kívánja a szexet? Ez már jelentős eltérés, ami problémát okozhat a feleknek, azonban mindkettő mértéke teljesen egészséges. Ilyenkor fontos, hogy ne meggyőzni akarjuk a partnert, hogy „fogja már vissza magát", illetve „kívánja már gyakrabban", mivel ez parancsszóra nem megy – hanem olyan kompromisszumos technikák és trükkök segíthetnek, amelyek köztes mederbe terelik az igényeket. Ha a pár közösen nem tudja megoldani, akkor szexuálpszichológus bevonásával egy-három konzultáció már jótékonyan hathat" - mondja a szakember.

Ha a pár közösen nem tudja megoldani, akkor szexuálpszichológus bevonásával egy-három konzultáció már jótékonyan hathat Forrás: Thinkstock

De vajon min múlik az, ha egy jól működő párkapcsolatban vagy házasságban az évek múlásával alábbhagy az igény a szexuális együttlétre? „Nőknél a kapcsolat elején jellemzően magasabb a vágy, majd idővel csökken. Ez a két nem alapvető különbségeiből ered. Ilyenkor beszélnünk kell a bókok erejéről, arról, hogy mekkora szerepük van a szexualitásban. Közkeletű a mondás, hogy egy nő addig érzi magát igazán nőnek, amíg kívánják. Ehhez az kell, hogy odafigyeljenek rá, bókoljanak neki, és azt lássa a férfi szemében, hogy akarja őt. Ha ez elmúlik, akkor csökken a libidó. Amikor egy párkapcsolat elején még nagy a szerelem, akkor még invesztálunk egy kapcsolatba, igyekszünk a másik kedvében járni. És itt elérkezünk egy ördögi körhöz. A nő nem látja a párja szemében azt a tüzet, amint régen. Nem érzi magát olyan kívánatosnak, s részben ennek köszönhetően, vagy ettől függetlenül is gyakori, hogy nem figyel már úgy magára – ami miatt pedig a férfi vágya is csökken, mivel számára elsősorban a nő látványa az igazi afrodiziákum."

Fontos tudnunk, hogy kétféle vágy van. Az egyik a spontán, amikor alapvetően nincsen külső inger, hanem a biológiai működésünk része, hogy kívánjuk a szexet. A másik az ingervezérelt vágy. Férfiak esetében gyakran jelentkezik az első is, míg a nőknél inkább a másodikról beszélhetünk, azaz intimitás, érintések, és megfelelő érzelmi miliő esetén alakul ki.

A nőknél a szexuális vágy intimitás, érintések, és megfelelő érzelmi miliő esetén alakul ki Forrás: Thinkstock

Betegség, de még a költözés is bekavarhat

Számos betegség, gyógyszer mellékhatása, de pszichés betegségek is közrejátszhatnak abban, ha valaki nem kívánja a szexet. A depresszió lehúzza az ember hangulatát, így nem tud kialakulni az izgalmi állápot. A bipoláris személyiségzavar esetében az egyik életszakaszban hiperszexualitásról, a másikban pedig a depresszióhoz hasonló vágyzavarról beszélhetünk, ám a szorongásos zavarok, a kényszerek (pl. tisztasági) is jellemzően a szex ellen hangolják az embert.

Természetes életesemények is közrejátszhatnak abban, hogy az ember vágya csökkenjen. Ilyen lehet a költözés, a gyász, és természetesen a szülés utáni időszak is. „Egyéntől függ, hogy ez meddig tart – testileg és lelkileg egyaránt. Időt kell adni magunknak, azonban ha a vágy hiánya krónikusan elhúzódik, akkor érdemes és fontos is foglalkozni a dologgal. Sokszor ez is fejben dől el. Vagyis ne engedjük be a zavaró, negatív gondolatokat, hanem helyettesítsük számunkra vonzó szexfantáziákkal" – mondja Hevesi Kriszta.

,,Ne engedjük be a zavaró, negatív gondolatokat, hanem helyettesítsük számunkra vonzó szexfantáziákkal" – mondja Hevesi Kriszta Forrás: Thinkstock

Nők esetében a saját testtel való elégedetlenség egy másik fontos oka lehet annak, ha elmarad a szexualitás iránti vágy.

Férfiak és nők esetében is kiváltható ok lehet a hűtlenség, a megcsalás. Ez még akkor is okozhatja a szexuális vágy korlátozását, ha megbocsátottunk a párunknak.

A szex és a neveltetés

- A neveltetésnek, a szülőknek is fontos szerepe van abban, ahogy felnőttként a szexhez viszonyulunk. A túlzott szigor és a túlságosan felszabadult, nyílt szexualitás ugyanolyan káros lehet.
- Egy szülő túlzott meztelensége a hétköznapokban, a gyerekekben felnőttként kiválthatja a szexuális vágy korlátozódását, ellenérzést, félelmet, undort az intimitás iránt.
- Sokan természetesnek fogják fel, hogy együtt fürdenek a gyermekkel. Viszont a felnőtt nemi szervek nem esztétikusak, esetleg ijesztőek is lehetnek egy gyermek számára, ami szintén kialakíthat benne felnőttként korlátokat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.