Rácponty másként – A Duna mellől egyenesen a sütőbe

Shutterstock - Mahara
halétel házias karácsony 2025 laktató ponty
Ha szereted a régi, bevált magyaros fogásokat, akkor ez most telitalálat lesz. A rácponty egy hajdan délvidéki étel, amit ma már simán összedobsz otthon, és garantáltan mindenki repetázni fog.

A rácponty eredetileg a Délvidékről, a szerb betelepülők konyhájából érkezett, és sok mindenben hasonlít a balkáni rakott ételekre. Rétegezett krumpli, rengeteg hagyma, paprika, paradicsom, egy kis szalonna, a tetején pedig a tökéletesre pirult pontypatkók – ez a fogás pont annyira házias, amennyire laktató. Régen élő tűzön készült, a Duna-parti halászok egyik nagy kedvence volt. Ma pedig sok séf – Széll Tamástól Borbás Marcsiig – hozza vissza a köztudatba a rácponty különböző verziót, ahol a lényeg a szálkamentesség és a ízletes zöldségréteg. Most egy olyan változat jön, amihez nem kell tábortűz vagy bogrács, mégis ugyanolyan finom lesz.

A rácponty ötvözi a balkáni és a magyar konyha ízeit.
A rácponty nevet a törökök elől a Magyar Királyság déli részeire menekült, ortodox szerb (ún. rác) betelepülőktől kapta.
Forrás: Shutterstock

Ha szereted a házias, laktató ételeket, a rácponty biztosan be fog jönni

A rácponty egy igazi balkáni hangulatú magyar klasszikus étel, ami egyszerre laktató, zamatos és nagyon házias. A libazsíron pirult zöldségek, a szalonna és a puha ponty együtt olyan ízt adnak, amit tényleg nem lehet utánozni. Ha valami tradicionális, mégis könnyen elkészíthető halételt szeretnél, akkor ez most a te recepted lesz.

Hozzávalók:

  • 60 dkg burgonya
  • libazsír
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 db paprika
  • 2 db paradicsom
  • őrölt pirospaprika
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 4 db pontypatkó
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 140 g sűrített paradicsom

Elkészítés

1. A krumplit héjastul főzzük meg félig. Ha kicsit kihűlt, hámozzuk meg és karikázzuk fel. Egy közepes tepsit kenjünk ki libazsírral, és az aljára terítsük a krumpli harmadát.

2. A vöröshagymát tisztítsuk meg, vágjuk félkarikára. A felét szórjuk a krumplira az egyik felkarikázott paprikával és paradicsommal együtt. Sózzuk, hintsük meg pirospaprikával, és locsoljuk meg egy kevés olvasztott libazsírral. Ugyanezt még egyszer rétegezzük. A tetejére kerüljön a maradék krumpli és a csíkozott szalonna. Fóliával takarjuk le, és 170 fokon süssük kb. 30 percig.

3. Közben a halat sózzuk be, és dörzsöljük be fokhagymával. Fél óra után vegyük ki a tepsit, kenjük meg a tetejét sűrített paradicsommal. Ha a zöldségek kevés levet engedtek, adjunk hozzá egy kevés vizet. A pontypatkókat fektessük a tetejére, majd tegyük vissza, és süssük újabb 30 percig, míg a hal szépen megpirul.

Elkészítési idő: 110 perc
1 adag: 530 kcal

Ha egészségesen ennél, kezdd a halakkal – Mutatjuk, miért

A hal tényleg egy olyan alapanyag, amiből érdemes lenne sokkal többet ennünk: tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, könnyű, mégis laktató, és az omega-3 zsírsavak miatt a szívnek, az agynak és a bőrnek is jót tesz. A mediterrán étrend is ezért épít ennyire a halakra, hiszen bizonyítottan csökkenti több komoly betegség kockázatát. Ráadásul a hal elképesztően sokoldalú: lehet krém, sütve, grillezve, párolva, vagy akár réteges fogás, és a kezdőknek is rengeteg bevált tipp segít, hogyan süssék tökéletesre. Ha nincs más ötleted, akkor érdemes kipróbálnod a rozmaringos tőkehalfilét, ami ugyancsak egyszerű halétel, és könnyen  elkészíthető mediterrán jellegű fogás. 

A rácponty receptje – Így lesz tökéletes a fogás

A halat a só és a fokhagyma ízesíti meg, ezért ezeket semmiképpen ne hagyjuk ki. A klasszikus rácponty nagyszerűségét az egyszerűsége rejt: a vele együtt sült zöldégekkel lesz igazán isteni és ünnepi a fogás.

További ételekért kattints:

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.