Rácponty másként – A Duna mellől egyenesen a sütőbe


A rácponty eredetileg a Délvidékről, a szerb betelepülők konyhájából érkezett, és sok mindenben hasonlít a balkáni rakott ételekre. Rétegezett krumpli, rengeteg hagyma, paprika, paradicsom, egy kis szalonna, a tetején pedig a tökéletesre pirult pontypatkók – ez a fogás pont annyira házias, amennyire laktató. Régen élő tűzön készült, a Duna-parti halászok egyik nagy kedvence volt. Ma pedig sok séf – Széll Tamástól Borbás Marcsiig – hozza vissza a köztudatba a rácponty különböző verziót, ahol a lényeg a szálkamentesség és a ízletes zöldségréteg. Most egy olyan változat jön, amihez nem kell tábortűz vagy bogrács, mégis ugyanolyan finom lesz.

A rácponty egy igazi balkáni hangulatú magyar klasszikus étel, ami egyszerre laktató, zamatos és nagyon házias. A libazsíron pirult zöldségek, a szalonna és a puha ponty együtt olyan ízt adnak, amit tényleg nem lehet utánozni. Ha valami tradicionális, mégis könnyen elkészíthető halételt szeretnél, akkor ez most a te recepted lesz.
1. A krumplit héjastul főzzük meg félig. Ha kicsit kihűlt, hámozzuk meg és karikázzuk fel. Egy közepes tepsit kenjünk ki libazsírral, és az aljára terítsük a krumpli harmadát.
2. A vöröshagymát tisztítsuk meg, vágjuk félkarikára. A felét szórjuk a krumplira az egyik felkarikázott paprikával és paradicsommal együtt. Sózzuk, hintsük meg pirospaprikával, és locsoljuk meg egy kevés olvasztott libazsírral. Ugyanezt még egyszer rétegezzük. A tetejére kerüljön a maradék krumpli és a csíkozott szalonna. Fóliával takarjuk le, és 170 fokon süssük kb. 30 percig.
3. Közben a halat sózzuk be, és dörzsöljük be fokhagymával. Fél óra után vegyük ki a tepsit, kenjük meg a tetejét sűrített paradicsommal. Ha a zöldségek kevés levet engedtek, adjunk hozzá egy kevés vizet. A pontypatkókat fektessük a tetejére, majd tegyük vissza, és süssük újabb 30 percig, míg a hal szépen megpirul.
Elkészítési idő: 110 perc
1 adag: 530 kcal
A hal tényleg egy olyan alapanyag, amiből érdemes lenne sokkal többet ennünk: tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, könnyű, mégis laktató, és az omega-3 zsírsavak miatt a szívnek, az agynak és a bőrnek is jót tesz. A mediterrán étrend is ezért épít ennyire a halakra, hiszen bizonyítottan csökkenti több komoly betegség kockázatát. Ráadásul a hal elképesztően sokoldalú: lehet krém, sütve, grillezve, párolva, vagy akár réteges fogás, és a kezdőknek is rengeteg bevált tipp segít, hogyan süssék tökéletesre. Ha nincs más ötleted, akkor érdemes kipróbálnod a rozmaringos tőkehalfilét, ami ugyancsak egyszerű halétel, és könnyen elkészíthető mediterrán jellegű fogás.
A halat a só és a fokhagyma ízesíti meg, ezért ezeket semmiképpen ne hagyjuk ki. A klasszikus rácponty nagyszerűségét az egyszerűsége rejt: a vele együtt sült zöldégekkel lesz igazán isteni és ünnepi a fogás.



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.