Az ekcéma egyik oka a bélbaktériumok megváltozott összetétele lehet

Forrás: Shutterstock -
összetétel ekcéma bélbaktériumok
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az ekcéma egyik oka a bélbaktériumok megváltozott összetétele lehet egy francia tanulmány szerint.

Az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) ismertetett kutatást egerekkel végezték a nemzetközi Infektológiai Kutatóközpont (CIRI) francia és amerikai tudósai. A kutatók meglepő összefüggést fedeztek fel az szervezet vírusfelismerő rendszere, a bélbaktériumok összetétele és a bőrallergiák - köztük az ekcéma - kialakulása között. Az emberi emésztőrendszerben élő mikroorganizmusok tízszer-százszor annyian vannak, mint a testet alkotó sejtek. Érzékeny egyensúlyú ökoszisztémát alkotnak, amelyet az étrend és a gyógyszerek módosíthatnak. Közegészségügyi adatok alapján a bél ökoszisztémájának változásai összefügghetnek a test bélrendszertől igen távol eső területein kialakuló ekcémával, a kapcsolatra azonban eddig nem volt magyarázat.

A tudósok a kísérletben kivonták az egerekből a MAVS jelű gént, amely kulcsszerepet játszik az immunrendszer vírusfelismerésében. Megfigyelték, hogy ez után megváltozott az egerek bélbaktériumainak összetétele és súlyos bőrallergia jelentkezett náluk. A két jelenség összefüggését úgy bizonyították, hogy a megváltozott összetételű bélbaktérium-közösséget egészséges egerekbe költöztették át. Az utóbbiaknál súlyos allergiás reakciók léptek fel, ami alátámasztotta, hogy az átültetett bélbaktériumok számlájára írhatók az elváltozások.

A biológusok ezen kívül azt is felfedezték, hogy az emésztőrendszer mikrobiomjának változásával a belek áteresztőbbek is lettek, ezzel egyes bélbaktériumok a lépbe és a nyirokmirigyekbe vándoroltak, súlyosbítva a bőrallergiát. Az eredmények rávilágítottak arra, milyen meglepő szerepet játszik egy vírusellenes fehérje (MAVS) a bél baktérium-egyensúlyának fenntartásában. A megváltozott összetételű baktériumközösség átültetése és a súlyosbodó ekcéma összefüggése új gyógymódok előtt nyitja meg az utat a kutatók szerint.

Serena Williams félmeztelenül énekel, a mellrákszűrés mellett kampányolhttp://www.life.hu/drlife/20181001-serena-williams-felmeztelenul-enekel-a-mellrakszures-mellett-kampanyol.htmlMelltartó nélkül énekel Serena Williams teniszező. Így hívja fel a figyelmet a mellrákszűrés fontosságára. Dr. Life--A mediterrán étrend segíthet a merevedési zavar kialakulásának csökkentésében (18+)http://www.life.hu/drlife/20181001-a-mediterran-etrend-segithet-a-merevedesi-zavar-kialakulasanak-csokkenteseben.htmlA merevedési zavar sok férfinak okoz problémát, de nem csak gyógyszerrel lehet ellene küzdeni! Dr. LifeOrigoA középkorú nők egészségére különösen jó hatással van a fürdőzéshttp://www.life.hu/drlife/20181001-a-kozepkoru-nok-egeszsegere-kulonosen-jo-hatassal-van-a-furdozes.htmlSokan inkább a tusolást részesítik előnyben, ám kiderült, hogy a hosszú fürdőzések jó hatással vannak az egészségre. Főként a középkorú nők élvezhetik ennek előnyeit. Dr. Life--MasterChef VIP: megvágta magát Janicsák Veca, a vére is folythttp://www.life.hu/drlife/20181001-masterchef-vip-megvagta-magat-janicsak-veca-a-vere-is-folyt.htmlJanicsák Veca bizonyította rátermettségét a konyhában, vagyis a MasterChef VIP-ben, de a gyakorlottakkal is előfordulnak balesetek: ez történt az énekesnővel is a nagy sietségben. Dr. LifeFotó: Polyák Attila - Origo157 év börtönre ítéltek egy orvost ópiáttartalmú gyógyszerek mértéktelen felírása miatt az Egyesült Államokban http://www.life.hu/drlife/20181001-157-ev-bortonre-iteltek-egy-orvost-opiattartalmu-gyogyszerek-mertektelen-felirasa-miatt-az-egyesult.htmlAz Egyesült Államokban 157 év börtönre ítéltek egy orvost, mert mértéktelenül írt fel olyan ópiáttartalmú gyógyszereket, amelyek súlyos kábítószer-függőséget váltanak ki.Dr. Life--A magyarok negyede szívbetegségbe hal bele, ez a duplája az EU-átlagnakhttp://www.life.hu/drlife/20180930-a-magyarok-negyede-szivbetegsegbe-hal-bele-ez-a-duplaja-az-euatlagnak.htmlA magyarok negyede szívbetegségbe hal bele, ez a duplája az EU-átlagnak: ez azt jelenti, hogy évente nagyjából 33 ezer magyar hal meg szívprobléma miatt. Dr. LifeOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.