A kánikula a gyógyszerekre is hatással van: így tárold őket helyesen

Forrás: Shutterstock -
hatás gyógyszer szavatosság kánikula hőség szavatossági idő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Amikor beüt a nyári hőség, jobban figyelünk az ételeink tárolására, de mi történik a gyógyszerekkel? A meleg idő azokra is hatással van, fontos, hogy figyeljünk a tárolásukra. 

Kánikulában még inkább figyelni kell arra, hogy helyesen tároljuk otthonunkban a gyógyszereket. A Bors összeszedte a legfontosabb tudnivalókat. Ha nem tartjuk be őket, egyes gyógyszerekben akár mérgező toxinok is keletkezhetnek a nem megfelelő tartás során.

A forgalmazók a betegtájékoztatón megadják a tárolási körülményeket, ezeket mindenképpen be kell tartani. Fontos, hogy a gyógyszereket mindig tartsuk az eredeti dobozukban, így szükség esetén azonnal meg tudjuk nézni az útmutatót és a betegtájékoztatót. Alapszabály, hogy egyetlen gyógyszert se tartsunk az ablakban, ne felejtsünk az autóban, mivel hő hatására megváltozhat a tulajdonsága, módosulhat a stabilitása, így megkérdőjelezhetővé válik az alkalmazhatósága – írja a lap az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet tanácsai alapján.

Ügyeljünk a gyógyszerek helyes tárolására Forrás: Shutterstock

Ha nem tüntetnek fel különleges tárolási körülményt, akkor a bevizsgálás során magasabb hőmérsékleten is stabilnak bizonyult. Hűtőben akkor tárolhatjuk, ha a betegtájékoztatón ezt nem tiltják, ellenkező esetben állaga, minősége is változhat.

Ha rendellenességet észlelünk a készítményen, ne fogyasszuk el. Ha elveszítettük a tájékoztatót, az OGYÉI honlapján megtalálhatjuk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.