Már 30 országban megjelent a halálos kórokozó, a Candida auris

Forrás: Rocky Mountain Laboratories -
halál gomba kutatás kórokozó fertőzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Már több mint 30 országban kimutatták a Candida auris nevű élesztőgombafajt, amely halálos kimenetelű fertőzéseket okozhat.

Több mint 30 országra, köztük Ausztriára is lecsapott a Candida auris nevű élesztőgombafaj – számolt be róla a Blikk. Ez azért is rémisztő, mert az esetek akár 30–60 százalékánál halálos kimenetelű fertőzést okozhat.

Mint írják, a gombafajt 10 évvel ezelőtt fedezték fel az Amerikai Egyesült Államokban. Egy apró kórokozóról van szó, amely képes az emberi bőrön a páciensek tudta nélkül megtelepedni, ezért nagyon hamar járványveszélyt tud okozni.

A kép csak illusztráció Forrás: Rocky Mountain Laboratories

A tudósok feltételezik, elszaporodásának oka a globális felmelegedés, korábban ugyanis túl melegnek ítélték az emberi test 37 fokos hőmérsékletét, később azonban hozzászoktak, így telepedtek meg a bőrön.

Magyarország egyelőre nem szerepel azok között az országok között, ahol kimutatták a kórokozót, ám lehetséges, hogy ennek az az oka, hogy eddig nem voltak hozzá megfelelő eszközök, amelyekkel kimutatható lett volna.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.