Irtjuk a kövér porcsint, pedig számtalan dologra gyógyír lehet

Forrás: Shutterstock -
gyógyír kövér porcsin gyógynövény gyomnövény irtás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokszor egy egész kis házipatika lapul a kertünkben, pedig nem is tudunk róla. Íme a kövér porcsin, egy a sok ismeretlen gyógynövény közül, amelyet gazolás közben a szemétre dobunk.

Kevesen tudják, hogy a kövér porcsin nem feltétlen gyomnövény. Gyógynövényként is megállja a helyét, számtalan nyavalyára gyógyír.

A Bors cikke szerint rendkívül gazdag omega3 zsírsavakban, magas a C- és E-vitamin-tartalma. Béta-karotin-tartalmával pedig kiváló immunerősítő. Antioxidáns-tartalmának köszönhetően lassítja az öregedést, vértisztító, vérzéscsillapító, gyulladáscsökkentő.

Gyógyír lehet a kövér porcsin Forrás: Shutterstock

A népi gyógyászatban gyakran használták húgyúti betegségek, gyulladások és a szív- és érrendszeri betegségekre. Azt írják, jó hatással van a koleszterin- és a vércukorszintre, valamint szívproblémák, a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére ajánlott. Ugyanakkor hatásos lehet fejfájásra vagy akár influenzára is.

A cikkben azt tanácsolják, hogy a leveleit, fiatal hajtásait gyűjtsük virágzás előtt, nyaranta. Külsőleg nyugtatja a bőrt, kiváló sebekre, fekélyekre, akár ekcémára és égési sebekre is. Ha szeretnénk megenni, a legjobb, ha salátákhoz keverjük.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.