Rossz a memóriád? 6 fűszer a feledékenység ellen

agy alternatív gyógyászat fűszerek memória gyógynövények
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha agyunk egészsége és elménk élessége kerül szóba, kevesen gondolnak a fűszernövényekre. A természet orvosságait nem hirdetik reklámkampányok, mégis ígéretesnek tűnnek az agyi betegségek megelőzésében és egészségének fenntartásában.

Az alábbiakban hat fűszernövényt sorolunk fel, amelyek jótékony hatással lehetnek az agyra. Ne feledd azonban, hogy a gyógy- és fűszernövények hatása igen erős lehet, ezért mielőtt alkalmaznád őket, kérd ki orvosod tanácsát, hogy elkerüld a gyógynövény-gyógyszer kölcsönhatásokat.

Forrás: iStockPhoto
Forrás: iStockPhoto


Zsálya


A zsályát nemcsak húsok fűszerezésére használhatod, de egy friss kutatás szerint az agyra is jótékony hatással van. Brit kutatók ugyanis feltárták, hogy a zsálya hatására az egészséges fiatal kísérleti alanyok jobban teljesítettek a memóriát vizsgáló teszteken, könnyebben tudták felidézni a szavakat, továbbá hangulatuk is javult. A kutatók azt is megállapították, hogy a zsálya az Alzheimer-kórban szenvedőknek is hasznos lehet. Használd a zsályát levesekhez, ragukhoz és csirkehúsból készült ételekhez.


Curry


Az indiai curryk elkészítéséhez kurkumát is használnak, az ebben található kurkumin megvédi az agyat a betegségektől. Dr. Greg Cole, a Kalifornia Egyetem Alzheimer-Kutatóközpontjának társvezetője igazolta, hogy a kurkuma sárga színét adó kurkumin hatásos fegyver a gyulladás és az agyban történő plakk-képződés ellen, melyeket az olyan súlyos betegségekkel hoztak összefüggésbe, mint az Alzheimer-kór. Egyszerűen adj kurkumát is kedvenc currydhez.


Gyömbér


Nemcsak fantasztikus ízt ad ételeidnek, de a gyömbér antioxidáns és gyulladásgátló hatású is, a benne található gingerolok révén. Egy 2003-as tanulmány szerint a gyömbér megvéd a szabadgyökök okozta károsodástól, amely komoly fenyegetést jelent az agy egészségére. A gyömbért fogyaszthatod teaként, illetve levesekhez, wokban készült ételekhez és zöldségekhez is.


Gingko biloba


A gingko biloba számos jó hatást fejt ki az agyra: serkenti a véráramlást és a memóriát, továbbá pozitív hatással van depresszió esetén is, megnöveli az agysejtek energiaellátását, ezáltal éberebbé tesz. Németországban a gingko bilobát az Alzheimer-kór kezelésére is alkalmazzák: egy korai stádiumban lévő Alzheimer-betegeken végzett vizsgálat szerint napi 240 milligrammnyi gingko-kivonat kimutathatóan javította a memóriát, a hangulatot és a figyelmet. Olyan kivonatot válassz, amelyben 24 százalék aktív hatóanyag, azaz flavon-glikozid található. Megelőzésre napi háromszor 40 mg adag már elegendő.


Meténg


A szép kék virágú növényben található vinpocetin javítja a memóriát, mivel elősegíti az agy működéséhez kulcsfontosságú oxigén és a glükóz felvételét az agysejtekbe. Magyarországon már 25 éve használják a vinpocetint agyi keringészavarok és szenilitás esetén, mind az egészségesek, mind az enyhe-közepes demenciában szenvedők memóriáját és kognitív képességeit javítja. A vinpocetin ezen kívül alvadásgátló hatású is, továbbá serkenti az agyi keringést és elősegíti a tápanyagfelvételt. Rövid- és hosszútávon is biztonságosan szedhető, a napi 2 mg-os adagot étkezés közben kell bevenni. Ha alvadásgátlót szedsz, mindenképp kérd ki előtte orvosod tanácsát.


Rozmaring


A rozmaring nemcsak a marhasültek kiváló ízesítője, de gyulladásgátló hatásával az agyat is védi, emellett serkenti az agyi vérkeringést és javítja a koncentrációt. A rozmaringot már régóta használják a memória javítására, Angliában például gyakran adtak az esküvői ceremónia részeként rozmaringágat a vőlegénynek vagy a menyasszonynak, mert azt tartották, hogy hatására a friss házasok betartják esküvői fogadalmukat és hűek maradnak egymáshoz. A húsételek mellett kenyérsütéshez és péksüteményekhez is használhatsz rozmaringot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.