A rendszeres kézmosás és a náthás puszik elkerülése persze nem árt, de megfázásügyben a döntő szó mégis csak az immunrendszeredé: ha képes megvédeni a kórokozóktól, akkor jóval kisebb a veszélye, hogy az autóbuszon tüsszögő utastárs rád ragasztja a vírusait. A belső védekező rendszert pedig legjobban úgy erősítheted, ha változatosan táplálkozol. Íme 8 étel és ital, amit mindenképp érdemes rendszeresen fogyasztani.
![Forrás: [origo] Forrás: [origo]](https://cdn.life.hu/2024/02/PBWrbLUWnN5FCh0Fa59cYy_eWKuKr8S57MaaLJGduvY/fit/450/300/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzEwNjZkYWUwNzdkZTRiNmVhMWZlYWQ4NTczMWVkZmM3.jpg)
1. Tea
Persze nem mindegy, milyen teát iszol. Egy angol kutatás szerint napi 5 kisebb csésze kamillatea hatására két héten belül magasabb lesz a vérben az antibakteriális hatásukról ismert növényi polifenolok szintje, és ez a teázás elhagyása utáni két hétig így is marad. A kamillatea más hatóanyagai pedig stresszcsökkentő hatásúak.
2. Zabpehely
A makrofágoknak nevezett falósejtek, amelyek felismerik és bekebelezik a szervezetbe került idegen anyagokat, az immunrendszer "kommandósai". Ám segítség nélkül az ő osztaguk sem boldogul - az üzemanyaguk a rostdús élelmiszerekben található béta-glükán. Épp ezért érdemes gyakran zabpelyhet reggelizni.
3. Saláta öntettel
Salátát ebédelni hasznos dolog, de a teljesen zsiradékmentes öntet tönkreteheti az egészet. Amerikai kutatók megfigyelték, hogy azoknak a résztvevőknek a szervezetében, akik zsírmentes öntettel kérték a zöldségeket, számos immunerősítő vegyület, például a karotinoidok, egyáltalán nem szívódott fel. Válassz inkább olyan öntetet, amelyben van egy kevés egészséges zsiradék, például olíva- vagy dióolaj. Magvakkal is érdemes megszórnod a salátádat.
4. Joghurt
Ez a zsírszegény fehérjeforrás rendkívül gazdag a cisztein nevű aminosavban, amely a szervezetben egy glutation nevű antioxidáns vegyületté alakul. Ez az antioxidáns képes megvédeni a testet a baktériumoktól és vírusoktól. A joghurt tetején képződő savó is gazdag fehérjében, így a legjobb, ha nem öntöd le, hanem visszakevered a fehér masszába.
5. Paradicsom
Egy amerikai vizsgálat szerint azok, akik gyakran esznek paradicsomot, könnyebben maradnak egészségesek, ugyanis fehérvérsejtjeiket 38 százalékkal kevésbé károsítják a szabadgyökök. A kutatók szerint ez elsősorban a likopin nevű antioxidánsnak köszönhető, amelyből a főtt paradicsomban még a nyersnél is több van.
![Forrás: [origo] Forrás: [origo]](https://cdn.life.hu/2024/02/DqczgJr26T950E8BpCslIn_LlMOOCiBjsXFNswtL0XQ/fit/450/300/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2Q2YWY2NmZhMjQ1YzRjODJhMjA0MDc2OWQ3M2Q5N2M4.jpg)
6. Sportitalok
Az ásványi anyagokban gazdag sportitalok a kutatások szerint az immunrendszeredet is formában tartják. Egy vizsgálatban 10 triatlonistával itattak az edzés során minden 15 percben egy kis adag sportitalt. A rendszeresen elvégzett vizsgálatok szerint ilyenkor sokkal jobb volt az immunrendszerük reakciókészsége, mint azokon az edzéseken, amelyeken placebót kaptak.
7. Vörösbor
Egy pohárka bor (szigorúan csak mértékkel fogyasztva) nemcsak a szíved egészségét védi, hanem az emésztőrendszeredét is. Egy új amerikai kutatás szerint ugyanis a bor képes elpusztítani az ételmérgezések három leggyakoribb kórokozóját, az E.coli, a liszteria és a szalmonella baktériumokat. A vizsgálat szerint minden borfajta rendelkezik ilyen hatással, de a legjobb a vörösbor.
8. Paprika
A kapszaicin, amely a csípős paprika erejét adja, kiváló immunerősítő. Egy kísérletben a kapszaicinban gazdag étrenden élő egereknek három hét után sokkal több antitesttermelő sejtjük volt, mint azoknak az állatoknak, amelyek nem kaptak ilyesmit. A több antitest pedig egyértelműen kevesebb megfázást jelent, elő hát a csípős, fűszeres ételekkel!
Horváth Gabi