Életmentő Facebook: fényképen vették észre a kislány szemén daganatos betegség jeleit

fénykép Facebook daganat szem
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy kislány annak köszönheti az életét, hogy a család egyik barátja, egy ápolónő, a fényképen észrevette egy rákbetegség jeleit.
Nem a dezodor az oka - 10 tévhit az mellrákrólhttp://www.life.hu/gyogyulj/nyugatiorvoslas/20101029-10-tevhit-az-emlorakrol.htmlRitka, de annál félelmetesebb betegség: a hüvelyrákhttp://www.life.hu/gyogyulj/nyugatiorvoslas/20101016-ritka-de-annal-felelmetesebb-betegseg-a-huvelyrak.html

Nicola Sharp barátnője, Michele Freeman oldalát nézegette, amikor meglátta kislánya, a kétéves Grace fényképét. A fotón Grace bal szemének pupillája fehér volt, nem pedig vörös, amint azt az emberek többségénél megszokhattunk: a fehér pupilla pedig a szem daganatának egyik jele. A több mint 20 éve a gyermekgyógyászatban dolgozó Nicola azonnal felhívta barátnőjét, Michele Freeman-t, és nem sokkal később a kis Grace-t retinoblasztómával diagnosztizálták.


Az orvosok azt mondták az édesanyának, hogy ha a daganat továbbterjed, halálos kimenetelű is lehetett volna. Grace-nek négyhetente szakorvoshoz kell utaznia Birminghambe, ahol lézeres kezelést kap, és állapotát egész életében figyelemmel kell kísérni.


Michele elmondása szerint kétség sem férhet ahhoz, hogy Nicola mentette meg Grace életét. Semmi jele nem volt annak, hogy Grace-nek problémája lenne a szemével, és az édesanya szerint Nicola nélkül sosem jöttek volna rá. A betegséget alig ismerik az emberek, az Egyesült Királyságban például évente csupán 50 emberben mutatják ki. Michele elmondta, barátnője nélkül valószínűleg csak a kötelező iskolai szemvizsgálat során derülhetett volna ki a rendellenesség, ekkor azonban már sokkal rosszabb lett volna az állapota.


A retinoblasztóma csak a kisgyermekeket érinti. Leggyakoribb jele az, hogy a pupilla fehér színűen tükrözi vissza a fényt, mint a macska szeme. Amennyiben időben kimutatják, jó eséllyel kezelhető és gyógyítható.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.