Térdsérülése miatt lett tengerészből énekes Jay James Picton

baleset tengerész térd karrier énekes
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Jay James Picton énekét hallva csodálkozhatunk, hogy vajon mivel foglalkozott eddig ez a kirobbanó tehetség. Mély, szívből jövő hangja rengeteg élettapasztalatról árulkodik.

Jay kedvenc kocsmájában sokáig csak a zenegép szolgált muzikális élménnyel, ám a 27 esztendős extengerész, aki csupán öt éve képzi a hangját, üdítő változatosságot hozott az italmérés életébe. Ehhez azonban egy olyan balesetnek kellett történnie, mely derékba - pontosabban térdbe - törte a nyugat-walesi fiatalember karrierjét.

"Az egész családom a testmozgás híve. Sportösztöndíjat nyertem az iskolában, és rögbijátékos voltam. Édesapám, Terry a Liverpoolban futballozott, anyukám futott, nagyapám pedig műugró olimpikon volt" - meséli Jay, aki 16 évesen csatlakozott a Brit Királyi Haditengerészet portsmouth-i támaszpontjához. Kiképzőtiszt szeretett volna lenni, ami az egyik legnagyobb szakmai kihívást jelenti, s tervei között szerepelt, hogy beutazza a világot.

Kezdetben kitűnő minősítéseket szerzett és sztárfocistának számított a tengerészgyalogosok 19-21 éves korcsoportjában. Úgy tűnt, jó úton halad afelé, hogy minden álma valóra váljon. Ám 2007 márciusában minden megváltozott: egy rögbimérkőzésen rosszul lépett, miközben a labdát üldözte, s olyan szerencsétlenül esett a fölre, hogy azonnal tudta, nagy baj van. "Nem tudtam behajlítani a lábam. Az ízület duzzadni kezdett, ráadásul iszonyú fájdalmaim voltak" - eleveníti föl Jay a történteket.

A röntgen kimutatta, hogy úgynevezett "vödörfül" szakadást szenvedett a térdízülete. "A porc középső része levált, beszorult, és mozgásképtelenséget eredményezett" - összegezte David Sweetnam, a londoni Wellington kórház ortopédsebésze. "Ez egy nagyon gyakori sérülés, ami azonnali ellátást kíván, hiszen akadályoz a mindennapi teendőkben."

www.facebook.com/jayjamespictonofficial
www.facebook.com/jayjamespictonofficial

Jay műtéti várólistára került, és három hét betegszabadságot vett ki. Ám annyira hiányzott neki a munka, hogy úrrá lett rajta a depresszió. Egy alkoholmámoros szilveszter éjszakán azonban rámosolygott a szerencse: becsípett barátai előtt azt az újévi fogadalmat tette egy hangszerbolt kirakata előtt, hogy megveszi a gitárt, s megtanul rajta játszani. Három hónappal később a hangszer még mindig érintetlenül hevert Jay hálószobájában. Egy unalmas napon viszont elérkezett az idő, hogy a sérült tengerész videomegosztó portálok segítségével belevágjon a tanulásba.

A baleset után három és fél hónappal sor került a műtétre, melynek során a levált porcdarabot kulcslyuk-módszerrel visszaillesztették a helyére. Többnyire ez zökkenőmentes művelet, ám néhány esetben a levált porc egy darabjának végleges eltávolítására van szükség. A beavatkozás sikeres volt, de Jay nem tudott lábra állni, mert addigra elgyengültek az izmai. Négyhónapnyi gyógytorna kellett a felépüléséhez - addigra azonban magával ragadta őt a zene világa, ezért szórakozóhelyeken kezdett fellépni és egy szerelmi csalódás hatására belekóstolt a dalszerzésbe is.

2009 nyarán egy tehetségekre vadászó producer fölfedezte őt egyik fellépése alkalmával, most pedig kiadhatta debütáló albumát a neves Universal Music Group lemezcég gondozásában, Play It By Heart címmel. "Azt hittem, a térdsérülés az életem végét jelenti, de igazából a kezdete volt" - állapította meg boldogan Jay.

Exférje bevallotta: ő szoktatta rá Amy Winehouse-t a drogokra - Ő a felelős az énekesnő haláláért?http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120925-exferje-bevallotta-o-szoktatta-ra-amy-winehouset-a-drogokra.htmlFogatlanná vált a topmodell: egy baleset után vesztette el első négy fogáthttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120924-egy-autobaleset-utan-vesztette-el-elso-negy-fogat-az-egykor.htmlÚj találmány: egy rizsszem méretű eszköz, amitől hónapokig csokibarna leszelhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120910-uj-talalmany-ket-honapon-at-tarto-barnasag-ket-napon-belul.htmlKutyák prédájává váló gyerekek - A harci kutyák vére vagy a felelőtlen gazdák a tragédiák okozói?http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120921-kutyatamadas-aldozataiva-lett-gyermekek-a-harci-kutyak-tenyleg.htmlSzexi, rekedt hangon beszélsz? Meglepően gyilkos ok állhat a háttérbenhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120921-rekedt-hang-gyilkos-ok-allhat-a-hangszalag.html"A kórházi nővérek és a családtagjaim is meg akartak ölni" - Miért alakulnak ki a műtét utáni hallucinációk?http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120912-posztoperativ-delirium-hallucinaciok-kialakulasa-mutet-utan.htmlEgy láthatatlan ellenség, amitől kihullik a hajad - Atkatámadás a 21. századbanhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120919-egy-lathatlan-fereg-amitol-kihullik-az-osszes-hajad-nagyon.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.