plasztikai műtét orr terror Afganisztán csonkítás erőszak fül férj afgán
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az Afganisztánban élő Aesha Mohammadzai három évvel ezelőtt, 19 éves korában szörnyű traumát élt át, amikor férje levágta az orrát és a füleit. A férfi bosszúból kínozta meg a fiatal nőt, amiért megpróbált elszökni zsarnokoskodása elől.

Aesha döbbenetes története

Három évvel ezelőtt a 19 éves lány a női ellenállás szimbólumává vált Afganisztánban, miután elmenekült a háború sújtotta országból, és az egész világ megismerhette tragikus történetét, amikor 2010 augusztusában a Time magazin címlapjára került.

A fiatal nő egész életét megváltoztató hosszú kezelés során az orvosok egy felfújható szilikonformát helyeztek a bőr alá, melyet fokozatosan töltöttek fel folyadékkal, annak érdekében, hogy lassan megnyújtsák a bőrét, miközben extra szövetekkel pótolták az orr hiányzó részeit. A műtétek során szöveteket vettek Aesha alkarjából is, melyeket átültettek a lány arcára, hogy megformázzák az orr alsó részének belső felületét.

Forrás: Time Magazine, ITV/Dan Martland
Forrás: Time Magazine, ITV/Dan Martland

A sebek még mindig gyógyulófélben vannak, de Aesha a közelmúltban elvállalt egy tévészereplést az ITV Daybreak című műsorában, ahol elmesélte borzalmas történetét. "A férjem és a családja gyakorlatilag minden nap megkínzott, mentálisan és fizikailag egyaránt. Egy nap úgy éreztem, hogy nem bírom már tovább elviselni a lelki terrort és a bántalmazást, ezért elhatároztam, hogy megszököm otthonról" - emlékezett vissza Aesha.

A szökésben lévő, bujkáló lányt a hatóságok rövid időn belül elfogták és öt hónap börtönre ítélték. A szabadulását követően a bíró utasítására Aeshának vissza kellett térnie férjéhez. "A férjem és a családja még aznap éjjel kivittek a hegyekbe, ahol megkötözték a kezem és lábam, és közölték velem, hogy büntetésből levágják az orrom és a füleim. Nagyon megrémültem, majd elájultam, mikor nekikezdtek a megcsonkításomnak" - folytatta Aesha.

A megcsonkított lányt magára hagyták a hegyekben, ahonnan csodával határos módon, utolsó erejével el tudott jutni nagyapja házához, aki elvitte a vérző lányt a közeli amerikai haditámaszpont orvosi bázisára, ahonnan tíz héttel később az Egyesült Államokba, egy marylandi kórházba szállították további gyógykezelésre. A fiatal nő arcának teljes újraformázása mostanra fejeződött be, és Aesha leírhatatlanul boldog és elégedett a végeredménnyel.

Aesha Afganisztánban soha nem járt iskolába, soha nem ünnepelhette a születésnapjait, és 12 éves korában apja egy tartozás kiegyenlítéseként odaígérte őt egy tálib harcos családjának. Ma viszont Aesha boldogan él Amerikában egy családnál, akik befogadták őt.



Most megtudhatod, mennyire vagy stresszes!

Téged könnyen zavarba lehet hozni, vagy ember legyen a talpán, akitől megfutamodsz? Elemésztenek a gondok vagy rugalmasan kezelsz mindenféle változást? Most kiderül!

Töltsd ki az ország nagy stressz tesztjét!





Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.