Egy magyar utazási irodánál már nemcsak a külföldi nyaralást egyeztethetjük le, de akár az űrbe is kijuthatunk. Mikó Gábor, az utazási iroda idegenforgalmi referense beszélt a mesés lehetőségről.

Jó napot kívánok, szeretnék egy utat az űrbe. Mikor indul a következő járat? Tényleg ilyen egyszerű kijutni, vagy a helyzet ennél azért bonyolultabb?

Jelenleg a hozzánk betérő érdeklődők két lehetőség közül választhatnak. Ha már most repülne, akkor a szuperszonikus MIG-29-es vadászgépes utazás során 21-22 km magasságba juthat el a sztratoszféra aljához, ahol már látja a Föld görbületét, a fekete űrt, a csillagokat. Ez már 6.490.000 forintért elérhető: a repülő Oroszországból indul, és körülbelül 25-40 percet tölt a levegőben. Ha a konkrét űrutazásra kíváncsi, az Curacao szigetéről indul 2014-ben, de már most lehet rá jelentkezni.

Forrás: Thinkstock
Curacao szigete

Engem kifejezetten az űrutazás érdekelne... már ha alkalmas vagyok rá.

A 100 kilométeres magasságba történő utazást komoly orvosi vizsgálat előzi meg. Ha jelentkezik a programba, akkor egy orvosi adatlapot adunk, melyet ki kell tölteni, és a háziorvoshoz is szükséges elmenni különböző vizsgálatok céljából. Az eredményeket egy külföldi orvosi bizottság bírálja el, ők döntik el, valaki alkalmas-e a repüléssel járó terhek elviselésére - természetesen akadnak kizáró tényezők is, mint a szív- vagy hátműtét. Akit alkalmasnak találnak, az kap egy igazolást, ekkor történik a szerződéskötés, s kezdődhet a fizikai tréningre történő beosztás.

Milyen tréningre lesz szükségem? Nemigen ültem még űrrepülőben...

Vannak olyan kiképzési folyamatok, melyek az űrutazást meg kell, hogy előzzék. Ennek során a jelentkezőnek repülnie kell egy sugárhajtású repülőgéppel, ahol a pilóta az utazás előtt megmutatja, hány G-s terhelésnek lesz kitéve a szervezet. Ha ez az utazás sikeres, akkor van csak lehetőség az űrutazáson történő részvételre. A teszt kötelező, ha valaki nem felel meg, vagy meggondolja magát, akkor nincs utazás. Ez a repülőút szimulálja azokat a körülményeket, amik az űrutazáson érik az embert, de más, nem kötelező szimulációkon is részt lehet venni, ahol többek között a súlytalanságot is előre meg lehet tapasztalni.

Forrás: Space Expedition Corporation
Az űrrepülő

Tegyük fel, hogy kibírom a terhelést, mennyibe kerül nekem feljutni az űrbe?

Az alap részvételi díj 26.900.000 forint. Ez magában foglalja az odautazást Curacao szigetére, ott három napig a szállást, az ellátást, s magát a hatvan perces űrutazást. A sugárhajtású repülőgépes kötelező tréninget minden jelentkezőnek ezen felül kell kifizetnie, ami másfél millió forint.

Jól értettem, hogy hatvan percig tart az utazás? Űrsétálni is lehet?

Az űrutazás során a felszállástól a landolásig hatvan perc telik el. Indulás után elég gyorsan elérik a hatvan kilométeres magasságot, majd ezután a pilóta kikapcsolja a hajtóműveket, és 103 kilométeres magasságban érik el a termoszféra szélét. Itt már látszik a fekete világűr, a kék bolygó a felhősávokkal, a csillagok, tehát életre szóló az élmény. Körülbelül 5-6 perc súlytalanságban töltött idő után térnek vissza a Földre, de űrsétára egyelőre még nincs lehetőség. Minden résztvevő egyedül foglal helyet a gépben a pilótával együtt, s így akár másodpilótaként is funkcionálhat. A szigeten indulás előtt egyébként meg lehet ismerkedni a pilótával, a géppel, az űrruhával, s a szigorú biztonsági szabályokat is ismertetik.

Forrás: Space Expedition Corporation
A curacaói űrrepülőtér

Mi történik, ha rosszul lesz valaki, vagy zuhanni kezd az űrrepülő?

Az űrrepülőgép nagyon biztonságos, független fel- és leszállási rendszerrel rendelkezik, tehát a műszaki problémára minimális az esély. Ha az utas lesz rosszul, akkor a pilóta természetesen azonnal visszahozza a Földre. De tekintve, hogy előtte át kell menniük a teszten, s általában kalandvágyó, elhivatott emberek jelentkeznek, nem hiszem, hogy ilyen jellegű problémák adódnának. A csomagban egyébként biztosítás is helyet kapott.

Egy hölgy az űrbőlhttp://www.life.hu/szepulj/20120605-egy-holgy-az-urbol-az-igazi-tyereskova.html Tyereskova: az első nő az űrbenhttp://www.life.hu/life/galeria/20120606-tyereskova-az-elso-no-az-urben.html Kalandra fel! 2022-ben meghódítjuk a Marsothttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130129-urutazas-a-marsra-egy-tudomanyos-kiserlet-kereteben-embereket-vinnenek-a.html 750 millió dollár egy jegy az első magánholdjárórahttp://www.origo.hu/tudomany/vilagur/20121207-bejelentettek-a-maganholdutazas-reszleteit.html Privát űrhajókat indítanak a Holdrahttp://www.origo.hu/tudomany/vilagur/20121204-privat-urhajokat-inditanak-a-holdra.html