A vízpartoktól kezdve egészen a meleg nyáresti bulikig ma már szinte mindenhol találkozhatunk flipflop papucsokkal. A szakértők szerint azonban vannak olyan helyzetek, amikor jobban járunk, ha inkább otthon hagyjuk a flipflopot.

A legveszélyesebb cipők listáján is első a flipflop

Bár előkelő helyet kapott a tűsarkú cipő, a balerinacipő és a hegyes orrú cipő is, a lábak szempontjából a legrosszabb lábbelik dobogóján a kényelmesnek tűnő flipflop papucs végzett. Hiába tűnik ugyanis kényelmesnek, a flipflop papucs a legrosszabb választás a láb szempontjából. Sokan flipflop papucsban kertészkednek, futnak, frizbiznek, vagy éppen fociznak a kertben. Az orvosok rengeteg sérüléssel találkoznak, amit az ilyen papucsok nem megfelelő használata okoz: Nagy-Britanniában évente több mint 200 ezer ember fordul orvoshoz vagy kerül kórházba a papucsok általi esések, ficamok és egyéb komolyabb problémák miatt.

Forrás: Thinkstock

Bár sokkal jobban járunk a flipflop papucsokkal, mintha mezítláb mennénk mindenhova, de az orvosok közt nagy az egyetértés abban, hogy  bizonyos helyzetekben nem ajánlják, hiszen ezek a lábbelik szinte egyáltalán nem tartják a lábat és nem is nyújtanak védelmet. Ha túl sokszor, vagy intenzív mozgás közben viseljük őket, az komoly lábproblémák kialakulásához is vezethet.

5 hasznos tanács a flipflop szerelmeseinek:

1. Válasszunk igazi bőrpapucsokat!
A jó minőségű bőrpapucsok kisebb eséllyel okoznak vízhólyagokat és egyéb irritációkat.

2. Minél merevebb, annál jobb!
Ha puszta kézzel félbe tudjuk hajtani a papucsunkat, inkább cseréljük le. Azokat a papucsokat keressük, amelyek csak a talppárnánál hajlanak. Ez rendkívül fontos mind a tengerparton, mind a beltérben viselt papucsok esetében.

3. Válasszuk a megfelelő méretet!
Ne vegyünk meg olyan papucsot, amiből kilóg a lábunk, akár elöl, akár hátul.

4. Cseréljük le!
Nem jó több éven keresztül ugyanazt a pár papucsot viselni. Amint látjuk rajta, hogy már kissé viseltes, inkább cseréljük le.

5. Figyeljünk oda a lábunkra!
A lábujjközi irritációt ne hagyjuk figyelmen kívül, mert idővel vízhólyagok kialakulásához és potenciális fertőzésekhez vezethet.

Az Amerikai Lábápolási és Lábegészségügyi Szövetség szakértői szerint a flipflop papucsok nem alkalmasak hosszú távú és intenzív mozgás közbeni viselésre. "Ezek a papucsok nem támasztják alá a talpat és nem nyelik el a lábat ért ütéseket sem, ezért nem alkalmasak arra, hogy nagyobb távolságokra, vagy sportolás közben is viseljék őket."

Forrás: Thinkstock

Az orvosok kételyei

Az orvosok felvázoltak néhány problémát a viseletükkel kapcsolatban: mivel a lábujjak között csak egy pici pánt tartja a lábat, az emberek ösztönösen a lábujjukkal próbálják a lábukat a papucson tartani. Ez bizonyos izmok túlzott feszüléséhez vezet, ami dominóelvszerűen kihat a lábfej és a boka többi izmára, majd tovább a csípő és a hát izmaira, ízületeire.

Emellett a flipflopok hosszú távú viselése a lábszár deformálódásához és ízületi fájdalmakhoz vezethet. A papucsok ugyanis arra kényszerítik az embert, hogy másképpen járjanak: járás közben a sarok helyett a talp külső élére helyeződik a testsúly, ami megterheli a bokaízületeket és gyengíti azokat.

A megbotlás is súlyos sérüléseket okozhat viselőjének. A leggyakoribb a bokarándulás, de törhet a kar vagy a csukló is, ha a papucs elakad az egyenetlen talajon. Nagylábujjunk is megfájdulhat, mivel ezzel próbálhatunk a pántba "kapaszkodni". Ezen kívül előfordulhat a nagylábujj sérülése is.

Ha valaki nincs hozzászokva a flipflop viseléséhez, könnyen szerezhet vízhólyagokat is. Az orvosok szerint a papucsok viselése épp olyan veszélyes, mint a tűsarkú csizmáé, mert hosszú ideig hordjuk őket.

A papucs rajongóinak tisztában kell lenniük azzal, hogy ha hosszabb ideig viselik kemény talajon, láb- és lábszárproblémáik lehetnek. A szakértők azt javasolják, hogy a sérülések után mindenképpen viseljünk kényelmes lábbeliket.

Válogass a legjobb nyári táborok közül!http://www.life.hu/anyaskodj/20130606-2013-a-legjobb-nyari-taborok.html Szépséges fonott frizura vidám nyári napokrahttp://www.life.hu/hogyanlegyekjono/20130529-hogyan-legyek-jo-no-fonott-nyari-frizura.html Ne hagyd, hogy megizzasszon a nyár!http://www.life.hu/szorakozz/20130530-nyarindito-nyeremenyeso-jatekban-rexona-maximum-protection-csomagot-nyerhetsz.html Nyári szoknyák - a miniktől a maxikighttp://www.life.hu/legytrendi/20130518-divatos-trendi-szoknyak-nyarra-a-miniktol-a-maxiig.html A nyár kedvence: lenge, kötött pulóverhttp://www.life.hu/legytrendi/20130516-viselj-nyaron-lenge-kotott-pulovert-barmilyen-alkalomra-felveheted.html