fertőzésveszély szúnyogcsípés fertőzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Natalie Thomason egyiptomi nyaralása majdnem rémálommá vált, miután egy látszólag ártalmatlan szúnyog háromszor is mellen csípte. Az asszony először nem tulajdonított különösebb jelentőséget a dolognak, ám néhány héttel később - miután mellei teljesen belilultak, és égető fájdalmat, valamint kellemetlen szagot tapasztalt magán - orvoshoz fordult, ahol kiderült: egy húsevő baktérium fertőzte meg.

Natalie idén márciusban Kairóban töltötte jól megérdemelt pihenését, ahol a szúnyogok ellen nadrággal és hosszú ujjú felsővel védte magát, ám mellkasán így is megcsípte egy repülő rovar. A viszketések ellen enyhítést remélt a sós tengervíztől, ám a móló alatt, ahol lemerült, igen algás volt a víz. Valószínűleg ez volt az, ami a bajt okozta a nő szervezetében. Minden bizonnyal ekkor fertőződött meg valamilyen húsevő baktériummal, amire azonban csak hetekkel később derült fény, mikor a nyaralásról hazatérve az asszony szokatlanul fáradtnak érezte magát. Végül családja rábeszélésére orvoshoz fordult, aki azonnal kórházba irányította, ám először ott sem tudták pontosan megállapítani, mi lehet a baj. Először maláriára vagy tuberkulózisra gyanakodtak a szakemberek, ám némi utánajárás után kiderítették, hogy egy húsevő baktérium támadta meg az asszonyt. Angliában évente 500 ilyen eset fordul elő, és a betegek 25 százaléka nem éli túl a fertőzést, mivel általában a legyengült immunrendszerűeket támadja meg. Natalie kettes típusú cukorbetegsége miatt volt különösen nagy veszélyben.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A fertőzés során károsodik a bőr, az izmok és a zsírszövet is, majd az egész megtámadott területen elhalnak a szövetek, továbbá megszűnik a vérellátás. A baktérium rendkívül gyorsan szaporodik, így rövid idő alatt az egész testben képes elterjedni, amit vörös kiütések, sebek, izzadás, láz és fáradékonyság jelez. A betegek azonnali kezelést igényelnek, mely során antibiotikumot kapnak és szükség esetén műtéti beavatkozásra is sor kerül, hogy az elhalt szöveteket - vagy szükség esetén az egész megfertőződött végtagot - eltávolítsák.

Amint arról Chris Steele kezelőorvos beszámolt, Natalie esetében a súlyos helyzetet úgy alakult ki, hogy a szúnyogcsípés által okozott apró seben keresztül a baktérium a tengerből gond nélkül bejutott az asszony szervezetébe. A tengervíz amúgy sem ajánlott senkinek, akin nyílt sebek találhatók, azon kívül a cukorbetegek is csak kellő óvatossággal mártózhatnak a sós vízben. Natalie melléből végül ki kellett vágni az elhalt részt, ám ő így is szerencsésnek érzi magát, hiszen végül felépült a betegségből, és egyetlen végtagját sem veszítette el.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.