egészségvédelem megelőzés vitaminok egészség nátha megfázás gyógynövények
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A megfázást megelőzni mindig könnyebb és kellemesebb, mint gyógyítani: íme néhány jó ötlet a náthamentes téli időszak érdekében!

Erősítsd az immunrendszered!

Ebben az időszakban szinte lehetetlen elkerülni a náthás emberek tömegét, így nem marad más hátra, mint immunrendszeredet erősíteni különböző vitaminok, ásványi anyagok segítségével. A multivitaminok mellett próbálj ki néhány természetes módszert is: a déligyümölcsök és a zöldségek nagy része igen gazdag C-vitaminban, ezeket minden nap iktasd be az étrendedbe, vagy keress acerolatartalmú étrendkiegészítőket: a barbadosi cseresznye néven is ismert növény igazi természetes C-vitaminbomba. Az ásványi anyagok, például a cink is kifejezetten hasznos a nátha megelőzésében, így keress olyan cseppeket, melyekben megtalálható, vagy egyél minden nap diót, mogyorót és mandulát. Az olyan régi, bevált módszerek, mint a méz, a propolisz, a fokhagyma, a grapefruitmag-kivonat vagy a méhpempő rendszeresen fogyasztva szintén fontos támogatás az immunrendszerednek.

Forrás: Thinkstock

Segítenek a gyógynövények

Ha érzed, hogy kerülget a nátha, de még nem tört ki rajtad, akkor gyógynövények segítségével megúszhatod néhány tüsszentéssel. A kakukkfüves fürdőt gyerekeknek és felnőtteknek is ajánlják hetente kétszer-háromszor: egy bögrényi jó erősre főzött kakukkfű gyógyteát önts a fürdővizedhez, így elkerülheted a köhögést. A hársfa- vagy bodzatea ugyancsak segít, csak belsőleg, de kipróbálhatod a lándzsás útifüvet vagy a zilizt is - ez utóbbi a száraz köhögés megszüntetésének nagymestere. A bodorrózsa nevű gyógynövényt sem árt még időben megismerned: több szájsprayben is megtalálható, erős vírusölő hatású növény, mely rendszeresen használva a megelőzésben is segít. Ha pedig gyors és főzésmentes gyógynövényes segítségre van szükséged, keress a patikákban gyógynövénykeverékes cseppet vagy mellkenőcsöt, mely gyerekeknél és felnőtteknél is segít oldani a nyákot, megszüntetni a kezdődő köhögést, orrfolyást.

Vigyázz az orrodra!

A kórokozók óhatatlanul is áthaladnak a légutakon, hiszen így kerülnek a szervezetedbe, így arra sem árt odafigyelni, hogy az orrnyálkahártyád megfelelően ellenálló legyen. A fűtéstől, hidegtől kiszáradva ugyanis sokkal könnyebben engedi át a bacilusokat, így hamarabb leszel beteg. A rendszeres tengeri sós orrspray-használat segít tisztán és hidratáltan tartani a nyálkahártyád, de kipróbálhatod a xilites orrsprayt vagy orröblítést is. Ha gyakran folyik az orrod, vigyázz azokkal az összehúzó hatású termékekkel, melyek egy ideig ugyan segítenek kidugulnia az orrodnak, később azonban pont ők okoznak orrdugulást vagy különböző károkat az orrnyálkahártyában.

Ez a különbség az allergia és a szénanátha közötthttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130718-a-szakerto-valaszol-ez-a-kulonbseg-az-allergia-es-a.htmlEgy egyszerű nátha is végezhet velünk?http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20121205-egyre-inkabb-terjednek-a-szuperbakteriumok-amelyek-ellenallnak-az-antibiotikumoknak.htmlNátha vagy influenza? Le a tévhitekkel!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130118-natha-vagy-influenza-tevhitek-es-magyarazatok.htmlHomoktövis: csodaszer a megfázások ellenhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20131014-homoktovis-csodaszer-a-megfazasok-ellen.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.