Színvakság, színtévesztés: genetikai eredetű is lehet

betegség színtévesztés színvakság egészség genetikai betegség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az emberiség nagyjából négy százaléka, hazánkban körülbelül négyszázezer ember nem látja helyesen a színeket, azaz színtévesztőként él.

A férfiaknál gyakrabban fordul elő

Míg az egészséges emberek a színeket egymástól eltérően és helyesen ismerik fel, a színtévesztőknél illetve a színvakoknál akár anélkül is probléma lehet ezzel, hogy tudnának róla. Maga a betegség többféle ok miatt is kialakulhat, szembetegség, vagy szemkárosodás következtében is, de jellemzőbb, hogy öröklődő betegségről van szó. Legalább 19 olyan kromoszóma van, mely hordozhatja a mutációt, de míg korábban azt hitték, hogy ez csak az X kromoszómáknál fordul elő, mára már kiderült, hogy az Y-hoz is kötődhet. Egyes gyermekeknél már óvodás korban is mérhető a betegség, de sokaknál csak felnőttkorban okoz panaszokat.
Érdekes, hogy jellemzően sokkal több férfi van a színtévesztők között, mint nő – a nők 0,5-2, míg a férfiak 8 százaléka érintett -, maga a probléma pedig az anyák esetében akkor is öröklődhet, ha az adott szülőnek semmi problémája nincs a látásával.

Forrás: Thinkstock

A pirosat és a zöldet keverik össze a legtöbben

A színtévesztésnek és a színvakságnak nincs jellemző tünete, a legtöbb embernél csak valamilyen alkalmassági vizsgánál derül ki, hogy egyáltalán problémája van ezzel. Természetesen magának a betegségnek is többféle verziója van, a leggyakrabban mégis a pirosat és a zöldet keverik össze egymással. Öröklött kék színvakság, azaz tritanópia is előfordul, de ez jóval ritkábban, csupán a népessé 0,05 százalékában jelenik meg. A teljes színvakság, mikor az illető semmilyen színt nem lát, csak elvétve észlelhető.

A vizsgálatok fontossága

Mivel leggyakrabban panaszmentesen telnek a mindennapjaik, fontos, hogy a színtévesztőket, színvakokat időben diagnosztizálják. Többféle módszer is elérhető, a legelterjedtebb mégis az Ischiara-tábla, a sokaknak ismerős szabálytalan pöttyökkel, melyek eltérő színű háttérrel egy számot vagy betűt adnak ki. Ha valaki nem látja az adott feladatot, akkor valószínűleg színtévesztő, de téves eredményt adhat, ha túl közelről vagy túl távolról nézzük az ábrát, vagy nem megfelelő a megvilágítás – főleg gyerekeknél fordulnak el téves eredmények, ezért minden ilyen esetben érdemes szemorvoshoz fordulni. Maga a betegség egyelőre nem gyógyítható, de speciális színszűrő szemüveg segítségével közel olyan jól láthatnak a színtévesztők is, mint az átlagos emberek.

Te látod, milyen szám van a körben? Forrás: Thinkstock

Színvak vagy színtévesztő?

A két fogalmat általában összekeverik, pedig van különbség közöttük. A színtévesztőknél mind a három színérzékelő receptor működik a szemben, de az egyik típus érzékenysége nem megfelelő. A színvakoknál minimum az egyik receptor működésképtelen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.