Az alapos, szappanos kézmosás fontosságára hívja fel a figyelmet az október 15-i világnap. Évente 3 millió gyermek hal meg, mert nem mosott megfelelően kezet! De hogyan is kell ezt helyesen elvégezni? Mutatjuk!

A kézmosást sosem szabad elhanyagolni, főleg most, hogy kezdődik a megfázásos, influenzás időszak. Ennek ellenére sokan nincsenek tisztában ennek fontosságával. A Life.hu korábban is foglalkozott már a témával: hihetetlen, de kezünk egy négyzetcentiméternyi területén tízmillió baktérium nyüzsög. Számukat azonban csökkenthetjük a gyakori kézmosással. 

Forrás: Thinkstock

Milyen gyakran kell kezet mosni?

Illemhely használata, orrfújás, takarítás, cipőpucolás, nyers hússal való dolgozás, sebkezelés, szemétlevivés, állatsimogatás után kell megmosni. De megelőző kézmosásra is szükség van, például evés, főzés, sminkelés, gyógyszer bevétele vagy sebkezelés előtt.

Milyen a helyes kézmosás?

A bevizezés után megfelelő adag szappannal 20 másodpercig kell dörzsölni kezeink minden részét ahhoz, hogy alapos legyen a tisztítás: ne feledkezz meg az ujjad közéről, a kézfejről és a nagyujjadról sem. Az alapos öblítés után otthon tökéletes a törölközős szárítás, idegen helyen viszont a papírtörlő a jobb megoldás, amit nyilvános vécék esetén el se dobj addig, amíg azzal a kezedben nem nyitottad ki kifelé menet az ajtót.

Hogy néz ki ez a gyakorlatban? Íme! Nézd meg az alábbi videót, amit a Semmelweis Egyetem készített:

Döbbenetes számok
Az UNICEF adatai szerint a fejlődő országokban évente 3 millió gyerek hal meg olyan fertőzésekben, melyek kézmosással megelőzhetők lennének. Emiatt az UNICEF és más szervezetek október 15-ét a kézmosás világnapjának nyilvánították, így is felhívva a figyelmet fontosságára. Magyarországon 2009-ben rendezték meg az első kézmosás-világnapot, egyes iskolák minden évben külön felvilágosító programmal, például bacilus-szépségversennyel készülnek ez alkalomból.