Milyen csodás érzés decemberben a konyhában, távol a családtól tölteni az időt, miközben ünnepi dalok szólnak, te pedig csak sütöd és sütöd a karácsonyi süteményeket. Várjunk csak, ez az érzés talán mégsem csábít mindenkit akkora hévvel, mint amilyen jól hangzik leírva. Ha te is azok közé tartozol, akik szeretnék minél egyszerűbben és gyorsabban megoldani a karácsonyi sütemények kérdését, akkor ez a mézeskalácsos bejglirecept megmenti az ünnepedet.

Forrás: Shutterstock
Lusta csajok karácsonyi desszertje, avagy így készül a mézeskalácsos bejgli
Nyugodtan fellélegezhetsz, hiszen idén nem kell külön bajlódnod a mézeskalács elkészítésével, mivel ezzel a bejglirecepttel két legyet üthetsz egy csapásra. Ott lesz az aranybarnára sült, omlós bejgli és a fűszeres mézeskalács jellegzetes íze, méghozzá egyetlen, egyszerű karácsonyi süteményben.
Villámgyors mézeskalácsos bejglirecept
Hozzávalók a tésztához:
- 2 dl tej
- 5 dkg porcukor
- 2 dkg élesztő
- 50 dkg liszt
- 25 dkg vaj
- 3 db tojássárgája
- 1 csipet só
- 1 db citrom reszelt héja
Hozzávalók a bejgli töltelékéhez:
- 2 csomag darált keksz
- 2 tk mézeskalács fűszerkeverék
- 10 dkg porcukor
- 2 közepes narancs héja és leve
- 2 tk darált dió
- 10 dkg vaj

Forrás: Shutterstock
Elkészítés
Kezdd a hagyományos bejglirecepttel, vagyis készítsd el a tésztát. Keverd el langyos tejben a porcukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Hagyd, hogy kicsit felfusson, közben olvaszd meg külön a vajat. Ezután tedd a lisztet egy nagyobb tálba, add hozzá az élesztős tejet, a két tojássárgáját, a vajat, egy csipet sót és végül a citromhéjat. Alaposan dolgozd össze, majd takard le, és meleg helyen hagyd pihenni, amíg kicsit megkel.
Most jöhet a bejgli tölteléke, amit végtelenül egyszerű lesz elkészíteni. Egyszerűen csak keverd össze a hozzávalókat egy tálban – a vajat egy kicsit érdemes előtte megolvasztani –, és kész is vagy vele.
A megkelt tésztát oszd két részre, és nyújtsd ki őket tepsi méretűre. Ezt követően a tölteléket oszlasd el mindkettőn körülbelül 1 centi vastagságban, majd óvatosan tekerd fel őket. Kend meg a tetejüket a maradék tojássárgájával, szurkáld meg villával, majd mehetnek is a sütőpapírral bélelt tepsiben a 200 fokra előmelegített sütőbe. 50-55 perc alatt készülnek el, de érdemes néha rájuk nézned, nehogy megégjenek. Miután kivetted az aranybarna mézeskalácsos bejgliket, várd meg míg kihűlnek, és csak ezután vágd fel őket. Jó étvágyat!


