Belgiumban egy nő a világon elsőként adott életet egy babának úgy, hogy olyan transzplantált petefészekszövetet használtak fel az orvosok, amelyet még az anya gyermekkorában fagyasztottak le. De hogyan lehetséges mindez?

A most 27 éves nőnek 13 éves korában kellett eltávolítani az egyik petefészkét, közvetlenül az előtt, hogy sarlósejtes vérszegénység miatt invazív kezelésben részesült. A megmaradt petefészke a kezelés után leállt, ami azt jelentette, hogy beültetés nélkül képtelen lett volna a megtermékenyülésre - írja a BBC.

Forrás: Thinkstock

A szakértők azt remélik, hogy a nemrég elvégzett sikeres beavatkozás más fiatal nőbetegeken is segíthet a jövőben.

A nőnél, aki 2014 novemberében szülte meg egészséges kisfiát, amelyről a Human Reproduction szakfolyóiratban számoltak be, ötéves korában mutatták ki a sarlósejtes anémiát. (Ez egy öröklődő megbetegedés, amelyet félhold alakú vörösvértestek, és a túlzott vörösvértest-pusztulás okozta idült vérszegénység jellemez.)

Az asszony Kongóból vándorolt be Belgiumba, ahol az orvosok úgy döntöttek, hogy betegsége olyan súlyos, hogy csontvelő-átültetésre szorul fiútestvére egyező szövetéből.

A csontvelő-átültetés megkezdése előtt azonban kemoterápiát kellett végezni, hogy kikapcsolják a beteg immunrendszerét, és ne lökje ki az idegen szövetet. A kemoterápia viszont megszüntetheti a petefészek működését, ezért az orvosok eltávolították a jobb petefészkét, és szövettöredékeket fagyasztottak le belőle. Abban az időszakban kezdte mutatni a beteg a pubertás jeleit, de még nem kezdődött el a menstruáció.

Megmaradt petefészke 15 éves korában állt le.

Tíz évvel később úgy döntött, hogy szeretne gyermeket vállalni, ezért az orvosok felolvasztott petefészekszöveteiből négy graftot beültettek megmaradt petefészkébe, 11 fragmentumot pedig teste más részeire. A páciens menstruációja öt hónappal később spontán megindult, és 27 éves korában természetes úton teherbe esett.

Forrás: Thinkstock
Amikor teherbe esni teljesítménytúra: beavatkozások, lehetőségek
Azt mondják, a stressz a legjobb fogamzásgátló, és ez sok esetben igaz is. Előfordulhatnak azonban olyan eshetőségek is, amikor valami más baj van. Szervi, szervezeti, nála vagy nálam. Vagy csak nem klappolunk össze. Mikor jön el az a pont, amikor külső segítség kell? És ha eljött, hová fordulhatunk? A Life.hu korábban ennek járt utána.