A nőknek nyáron sem könnyebb az életük, sőt

Forrás: Thinkstock -
betegség húgyuti fertőzés megelőzés hüvely nemi betegség egészség kezelés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nyáron nemcsak a tökéletes bikinialak iránti perverz vágyakozás nyomása nehezedik ránk, de az összeérő combok drámája is terítéken van, és akkor még a szőrtelenítésparát nem is említettük. Vagy hogy a sminkünk is nap mint nap a nyakunkba folyik. A legkellemetlenebb helyeken támadó, nyárimádó intimbacik pedig csak tovább fokozzák a reménytelenséget.
Forrás: Thinkstock

Nőnek lenni nyáron...

Dr. Demjén László, az Oxygen Nőgyógyászat orvosa szerint egyes betegségeket a nők nyáron jóval gyakrabban összeszedhetnek, mint más évszakokban. A szakértő tanácsokkal segít a megelőzésben, kezelésben. Lássuk hát, hogyan írthatjuk ki őket, mielőtt pokollá tennék értékes nyári napjainkat, esetleg a nyaralásunkat.

Húgyúti fertőzés

A nyári időszakban a természetes és mesterséges vizekben élő kórokozók húgyhólyaggyulladást okozhatnak, mely a fertőzést követően napokkal, hetekkel később is jelentkezhet. A nők közel 80 százaléka élete során legalább egyszer átesik az úgynevezett felfázásos tüneteken, vagyis görcsös vizelési ingeren, ami azonban nem jár vizelettel.

Előfordulhat, hogy csak pár csepp ürül, erős égő, szúró fájdalom kíséretében, előrehaladott állapotban időnként vérvizelés is lehetséges. Ha a fertőzés felszálló gyulladásként a vesét is érinti, úgy láz, nagyfokú elesettség is jelentkezik.

Folyton felfázni olyan fárasztó!

Abban megegyezhetünk, hogy a nőket sokkal inkább érintik a felfázás és a húgyúti fertőzések, mint a férfiakat, és ennek anatómiai oka van. A nők húgycsöve rövid, ezért a hüvelybemenetnél lévő kórokozók könnyen és gyorsan célba érnek. Ilyenkor kezdjük el érezni azt a gyakori, sürgető vizelési ingert, amit ráadásul égő, csípő érzés is kísér, és a kettő együtt végképp megkeseríti a nők életét. Hogy melyik az a titkos csodanövény, amely már a megelőzésben is segít? Innen kiderül.

Kezelni is, megelőzni is lehet

A tünetek megjelenésekor alapvető a teljes vizelet-, üledékvizsgálat elvégzése, súlyosabb tünetek, visszatérő fertőzések esetében célszerű vizelettenyésztést is kérni a laboratóriumtól, mindenképpen még a terápia megkezdése előtt.

Forrás: Thinkstock

Ezt követően elrendelhető az antibiotikumos kezelés. Emellett megelőzésként is a legfontosabb a bő folyadékfelvétel, ami hígítja a vizeletet, és így csökkenti a baktériumok koncentrációját is. Enyhíthetik a tüneteket a nem szteroid gyulladáscsökkentők, a fájdalomcsillapítók és a gyógyteák is.

A panaszok ismételt kiújulását megelőzendő lényeges, hogy a társuló nőgyógyászati, kismedencei gyulladásokat is kezeltessük. Ezek kivizsgálására szóba jöhetnek a különböző képalkotó eljárások is (ultrahang, röntgen, CT), illetve bizonyos esetekben hólyagtükrözés is.

Természetes gyógymódok a leggyakoribb női bajokra

Fáj és ég a gyomrod? Szenvedsz és majd megőrülsz a fájdalomtól, amikor megjön? Gyakran felfázol, és könnyen elkapod a fertőzéseket? Nem kell azonnal gyógyszerek után nyúlnod, léteznek az orvosságoknál sokkal természetesebb és kíméletesebb módszerek is. Ezeket korábban itt gyűjtöttük csokorba.

Hüvelyi fertőzés

A jellegzetes tünetek – viszketés, érzékenység, sűrű, fehér, szagtalan folyás – összefügghetnek a helytelen fürdőzési, tisztálkodási, táplálkozási szokásokkal, de a szabadosabb szexuális élettel is.

Forrás: Thinkstock

Rizikófaktornak számít még a vérszegénység, a cukorbetegség, a túlzott cukorfogyasztás, a műszálas fehérnemű, a hüvelyi nyálkahártya felszínének sérülése, sőt akár az utazási stressz is. "Eredetileg a hüvelyi pH-t szabályozó tejsavbaktériumok megvédik a női nemi szerveket a kórokozóktól. Ezt a kényes egyensúlyt sok minden felboríthatja, így nyitva meg az utat a kórokozók felé, amelyek például a meleg vizes medencékben szaporodnak" – állítja a szakértő, aki hangsúlyozta, hogy

a megfelelő kezelést csak a szakorvosi vizsgálat során lehet meghatározni, kúpok, krémek, gyógyszerek formájában.

Felborulhat a sav-bázis egyensúly

A melegben gyakrabban tisztálkodunk, azonban ilyenkor is érdemes kerülni a parfümös törlőkendők, illatosított szappanok és tusfürdők, intimspray-k használatát. Ezek a lúgos vegyhatású tisztálkodószerek ugyanis megváltoztatják a hüvely természetes pH-ját, ezzel szinte utat nyitnak a kórokozóknak. A gyakori hüvelyöblítés helyett is inkább csak a tiszta vizes zuhany és a bidé használata ajánlott.

Forrás: Thinkstock

Közeledik a forró, nyári kalandok ideje - Trenírozd magad odalenn is!

A lemenő nap fényében tündöklő tengerparton sétáló, izgalmas nyári kalandnak ígérkező férfiak és nők csábos mosolya mögött egy, a kalandnál is izgalmasabb dolog rejtőzhet: egy nemi betegség. Ha nem tartjuk be az óvintézkedéseket, a nyaralás alatt szerzett élmények nem csak fényképeken kísérnek el minket akár egy életen át.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.