Amikor Nicholas Woodcraft kakaós banánturmixot kér reggelire, az édesanyja már kétségbeesetten kezd neki a finomság elkészítésének, ugyanis a kisfiúnak két éve csak ebből áll az étrendje.

A cukor hajtja a gyermeket

A 11 éves Nicholas Woodcraft két éve szakított az általa addig fogyasztott pépes reggelikkel, és azóta csak és kizárólag egyedi turmixát hajlandó meginni: a tejes, kakaós, banános egyveleget. Édesanyját megrémíti a tény, miszerint kisfia nem tudja a szilárd ételt megrágni, de aggodalmát az is fokozza, hogy szokatlan étrendjével 2800 kalóriát, azaz 98 teáskanálnyi cukornak megfelelő tápanyagot visz be mindennap a szervezetébe. Az előzmények a kisfiú babakorára vezethetők vissza. Nicholasnak hat hónaposan kezdtek tápszereket adni, de a kanalat nem volt hajlandó a szájába kapni, csak a cumisüveget. Eleinte autizmusra gyanakodtak a szülei, majd egy klinikán kivizsgáltatták, ahol megállapították, hogy Nicholasnak szelektív étkezési rendellenessége van.

Forrás: Thinkstock
A szelektív étkezési rendellenesség főleg gyerekeknél fordul elő, tünete, hogy az érintett nagyon kevésféle ételt hajlandó megenni. A rendellenességben szenvedő gyakran úgy válogat, hogy csak egyfajta ételt, például a világos színű fogásokat eszi meg. Tartanak az új ízektől, és csupán néhány fajta ételt hajlandóak megenni. A szakemberek szerint ez a viselkedésmód később kényszerességhez vezethet.

Hiába erőltették, a kissrác már más folyadékot sem hajlandó magához venni. Emellett figyelemre méltó, hogy egészen eddig nem volt beteg, de hosszú távon nem sok jót tesz szervezetével a rengeteg cukor. Azóta is akárhányszor etették volna szilárd étellel, a fiú mindig elutasította, toporzékolt, kiabált és sírt az ilyen esetekkor.

A testvéreire sem hallgat

Nicholas három testvére közül egyik sem küzd hasonló rendellenességgel, ám az evésre ők sem tudják rávenni. "Már mindent megpróbáltam, szakembereknél voltunk, de semmi sem hatott. A jelenlegi tanárai megértőek, de tartok tőle, hogy az osztálytársai a jövőben terrorizálni és bántani fogják őt”  – mondta Mrs. Woodcraft, a kisfiú édesanyja. Szülei végső kétségbeesésükben hipnoterápiával oldanák meg Nicholas turmixfüggőségét.

Ihász Katalin, dietetikus véleménye
A kisfiú életben maradhat, hiszen minimális energiát bevisz naponta a szervezetébe, viszont a vegyes táplálkozás nélkülözése miatt számos hiánybetegség alakulhat ki, aminek súlyos következményei lehetnek. A napi energiaigényt befolyásolja a kor, a nem, a fizikai aktivitás, az életmód. Egy fejlődésben lévő szervezetnek nagyobb mennyiségű kalóriára, fehérjére van szüksége (11–14 éves kor között az energiaszükséglet 2000, 2700, vagy akár 3500 kcal/nap, a folyadékszükséglet 50–60 ml/kg/nap, a fehérjeigény 62 g/nap).

Ha a kisfiú valamilyen oknál fogva mégis átállna a „normális" táplálkozásra, akkor eleinte pépes étrendre lenne szüksége ahhoz, hogy a szervezete is megfelelően reagáljon. Ezt követné a főtt krumpli, a puhára főzött rizs, az apróra darált hús, így lehetne az étrendjét fokozatosan a szilárd ételek irányába elvinni.