Befolyásolhatja a férfiak termékenységét, hogy milyen húst esznek

férfiasság spermium termékenység gyermekvárás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy friss kutatás szerint a férfiak termékenysége szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy mit esznek, ugyanis míg a feldolgozott hústermékek – például a szalonna, a virsli és hasonlók – kifejezetten árthatnak, addig a csirke vagy a pulyka éppen ellenkezőleg, segíthetnek a gyermekáldásra készülőknek.

Amint azt dr. Rebecca Sokol, a Reproduktív Gyógyászat Amerikai Társaságának elnöke kifejtette, az elfogyasztott hústermék befolyással lehet a spermák megtermékenyítő képességére, ezért, aki gyermeket szeretne, főleg, ha még meddőségi kezelésre is jár emiatt, mindenképpen csökkentse a feldolgozott hústermékek fogyasztását amellett, hogy az ezzel kapcsolatos korábbi javaslatokat – dohányzás és alkoholfogyasztás elhagyása, testsúly csökkentése – is betartja.

Thinkstock

A Fertility & Sterility című lapban közzétett kutatást vezető dr. Wei Xia, és munkatársai 141 olyan férfit kísértek figyelemmel, akik a Massachusetts Általános Kórház meddőségi programjában vettek részt párjukkal. A férfiaknál felmérték, milyen az étrendjük, mennyi húst esznek, és azon belül milyen típusúakat. Az eredmények azt mutatták, hogy 13 százalékkal nagyobb arányban volt sikeres a kezelés azoknál a lombikprogramban résztevő férfiaknál, akik a legtöbb baromfit fogyasztották, azokhoz képest, akik a legkevesebbet (78 százalék a 65 százalékkal szemben), emellett azok közül, akik a lombik mellett ICSI (intracitoplazmatikus spermiuminjekció) kezelésen is részt vettek, 28 százalékkal nagyobb volt a megtermékenyülés esélye azoknál, akik a legkevesebb feldolgozott hústerméket fogyasztották, azokkal szemben, akik a legtöbbet (82 vs. 54 százalék).

A szakemberek megjegyezték, lehetséges, hogy valójában arról van szó, hogy akik több szalonnát esznek, azok általánosságban is egészségtelenebbül étkeznek, mindenesetre a jövőben még további kutatásokra készülnek azzal kapcsolatban, vajon milyen biológiai mechanizmusok állhatnak a feldolgozott hústermékek fogyasztása és a férfiak termékenysége közötti összefüggések hátterében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.