Egy friss kutatás szerint a férfiak termékenysége szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy mit esznek, ugyanis míg a feldolgozott hústermékek – például a szalonna, a virsli és hasonlók – kifejezetten árthatnak, addig a csirke vagy a pulyka éppen ellenkezőleg, segíthetnek a gyermekáldásra készülőknek.

Amint azt dr. Rebecca Sokol, a Reproduktív Gyógyászat Amerikai Társaságának elnöke kifejtette, az elfogyasztott hústermék befolyással lehet a spermák megtermékenyítő képességére, ezért, aki gyermeket szeretne, főleg, ha még meddőségi kezelésre is jár emiatt, mindenképpen csökkentse a feldolgozott hústermékek fogyasztását amellett, hogy az ezzel kapcsolatos korábbi javaslatokat – dohányzás és alkoholfogyasztás elhagyása, testsúly csökkentése – is betartja.

Thinkstock

A Fertility & Sterility című lapban közzétett kutatást vezető dr. Wei Xia, és munkatársai 141 olyan férfit kísértek figyelemmel, akik a Massachusetts Általános Kórház meddőségi programjában vettek részt párjukkal. A férfiaknál felmérték, milyen az étrendjük, mennyi húst esznek, és azon belül milyen típusúakat. Az eredmények azt mutatták, hogy 13 százalékkal nagyobb arányban volt sikeres a kezelés azoknál a lombikprogramban résztevő férfiaknál, akik a legtöbb baromfit fogyasztották, azokhoz képest, akik a legkevesebbet (78 százalék a 65 százalékkal szemben), emellett azok közül, akik a lombik mellett ICSI (intracitoplazmatikus spermiuminjekció) kezelésen is részt vettek, 28 százalékkal nagyobb volt a megtermékenyülés esélye azoknál, akik a legkevesebb feldolgozott hústerméket fogyasztották, azokkal szemben, akik a legtöbbet (82 vs. 54 százalék).

A szakemberek megjegyezték, lehetséges, hogy valójában arról van szó, hogy akik több szalonnát esznek, azok általánosságban is egészségtelenebbül étkeznek, mindenesetre a jövőben még további kutatásokra készülnek azzal kapcsolatban, vajon milyen biológiai mechanizmusok állhatnak a feldolgozott hústermékek fogyasztása és a férfiak termékenysége közötti összefüggések hátterében.