Banánnal a bőrrák ellen? Így segít a benne található enzim

Forrás: Thinkstock -
betegség enzim bőrrák banán kialakulás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A banánhéjon található fekete foltokat okozó enzim az emberi bőrön is jelen van - melanomás betegeknél nagyobb mennyiségben, mint az egészségeseknél. Tudósok szerint ez a felfedezés segítheti a túlélési esélyeket.

A tironizáz nevű enzim felelős a régi banánhéjokon található fekete foltok kialakulásáért, a svájci Elektrokémiai és Elektroanalitikai Laboratórium tudósai szerint pedig ugyanez az anyag található meg nagyobb mennyiségben a bőrrák legagresszívabb fajtájával, a melanomával küzdő betegek bőrén is - adta hírül az AFP hírügynökség.

Forrás: Thinkstock

A kutatók ezt a tudást felhasználva készülnek megalkotni azt a rákszűrő rendszert, amely segíthet kiszűrni a melanoma első jeleként megjelenő enzimeket a bőrön. Ugyanis minél korábban felfedezik a melanomát, annál jobbak a beteg gyógyulási esélyei.

6 tévhit a bőrrák leghalálosabb típusáról

A melanóma, a bőrrák leghalálosabb típusa, csak az Egyesült Államokban mintegy 9000 halálos áldozatot követel évente. Ez az arány az elmúlt harminc évben folyamatosan növekedett, és mára az egyik leggyakoribb daganattípussá vált a 30 éven aluliak, különösen a fiatal nők körében. A Life.hu cikkéért kattints ide!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.