A Pszichológus Pasi – Csak semmi pánik, különben pokol lesz az életed!

Forrás: Thinkstock -
pszichológus élet A Pszichológus Pasi pánikroham népbetegség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A pánikbetegség ma már szinte népbetegség! Észrevétlenül kezdődik, akár éveken át lappang, és gyakran a legváratlanabb helyzetben, hirtelen mutatkozik meg, és onnantól pokollá teheti az ember életét. Akinek ilyen rohama van, az a legkevésbé sem a közönségnek produkálja magát, ellenkezőleg: zárt ajtók mögött, a legbiztonságosabb közegben is szenvedhet, mint a kutya.

Észrevétlenül lettek egyre stresszesebbek a mindennapjaink, ettől egyre gyakoribbak, és egyre fiatalabb életkorban kezdődnek az ilyen és ehhez hasonló mentális problémák. A hétköznapi megközelítés, mint a "Nyugodj meg" vagy "Szedd össze magad" már nem gyógyír. Az első alkalomnál sokan nem is tudják, mi is történik, a megmagyarázhatatlannak tűnő érzések közepette azt hihetik, hogy szívrohamuk van, haldokolnak, vagy éppen elveszítik a józan eszüket.

Forrás: Thinkstock

A pánikbetegség gyakori tünetei:

  • mellkasi fájdalom vagy szorítás
  • szapora szívverés
  • fulladás vagy légszomj
  • remegés/reszketés
  • intenzív izzadás
  • hő- vagy hideghullámok
  • szédülés, hányinger
  • végtagok zsibbadása
  • hasmenés vagy más hasi tünet
  • bizonytalanság- és kilátástalanságérzés

Egy ilyen rosszullét után az egyén nagy valószínűséggel tart a következő rohamtól, ezzel viszont csak önmagát stresszeli, így a félelemtől való félelem a következő roham fő kiváltó oka lesz. Sok ilyen esettel találkoztam az utóbbi években, és a jó hír, hogy viszonylag egyszerűen kezelhető.

Általános tendencia, hogy ezek az emberek mellékszereplők a saját életükben, kifacsarják magukat másokért, túl sok terhet cipelnek, rengeteg elvárásnak akarnak megfelelni.

Forrás: Thinkstock

Íme, néhány tipp a rohamok elkerüléséhez:

1.Tedd helyre magad

Generációkon keresztül nevelték a gyerekekbe, hogy az a jó, aki másokat maga elé helyez, és enged. Ez jó képesség, de ha túlműködik, az ugyanúgy gond, mint ha valaki mindig mások elé helyezi saját magát. Így a feladat magunkat egy másokkal egyenrangú helyre tenni, illetve megengedni magunknak, hogy a saját életünkben mi legyünk az elsők. Párunkat vagy gyermekünket magunk elé helyezhetjük néha, de másokat nem, főleg nem állandó jelleggel.

2. Le az elvárásokkal

Egy cél érdekében haladhatok valamerre, ám egyszerre többfelé nem biztos, hogy tudok haladni. Ha több egymással ellentétes, ellentmondó elvárásnak próbálunk megfelelni, előbb vagy utóbb beleszakadunk. Így a feladat egy nagyon őszinte leltár készítése: elvárások, amikért érdemes erőfeszítést tenni. Érdemes-e például még felnőtt fejjel is a szülői elismerést hajtani, tényleg olyan fontos a főnököd, a kollégád, az anyósod, a szomszédod véleménye?

3. Félre a terhekkel

A pánikbetegségben szenvedők gyakran egy málhás állatnál is több terhet cipelnek. Másokét! Gondold végig, hány ember dolgát vállalod át, és viszed a hátadon? Ha kilóban el tudnád cipelni a testsúlyukat, akkor valószínűleg a gondjaikat is elbírod. De felnőtt embereket cipelni igen megterhelő. Nem kell mindenkinek szívességet tenni, a fél osztály munkáját neked elvégezni, vagy az egész családod gondját neked cipelni. Nagy a kísértés, hogy mindent te csinálj, de nincs rá szükség. Nem kell bizonyítanod semmit, nem ér annyit, hogy belebetegedj.

4. Kérj segítséget

Merj segítséget kérni, biztos, hogy lesz körülötted valaki, aki szívesen besegít ebben-abban. A gyerekeid vagy a párod talán csak arra várnak, hogy segíthessenek. Lazíts, és hagyd, hogy néha rólad is gondoskodjanak.

Forrás: Thinkstock


5. Engedd el a tökéletességet

Nem kell tökéletesnek lenni. Az ideálok csak addig jók, amíg motiválnak téged. Ha azokhoz méred magad, akkor már a feje tetejére állt a dolog. Ha már teherként nehezednek rád az elérhetetlenségük okán, akkor a 2. és 3. pont szerint járj el. Le a fölösleges elvárásokkal és a terhekkel!

6. Fordíts időt magadra

Sokan hivatkoznak arra, hogy nincs idejük pihenni, nincs idejük magukra, de ha megfogadod a fenti pontokat, akkor fel fog szabadulni némi időd. Ami időd felszabadul, azt fordítsd magadra. Van elég munka meg rohanás a mindennapokban, szóval lazíts! Olvashatsz valami jó könyvet, hallgathatsz zenét, sétálhatsz, sőt még alhatsz is egyet napközben. Mindegy mit, csak csináld. Valamit, ami kikapcsol. Fordíts időt magadra mindennap.

7. Csinálj valamit, amit szeretsz

A pihenés mellett ez az egyik legjobb ellenszere a pániknak. Ha azt csinálod, amit szeretsz, akkor éppen nem akarsz megfelelni senkinek, nem cipelsz terheket, akkor könnyűnek, szabadnak és gondtalannak érzed magad. Az ideg- és immunrendszerünk, egész lényünk számára ez a leginkább optimális állapot. Porold le a régi hobbidat, vagy kezdj bele valami újba!

A fenti pontok betartásával a tünetek rövid idő alatt csillapodni fognak.

Kezdd el mielőbb, és ne egy roham vagy rosszullét idejére tartogasd.

Viszont ha napi szinten gyakorlod őket, akkor akár teljesen meg is szűnhetnek a rosszullétek. Ha rendszeresen, akkor az egész életed változásnak indulhat, mert új szokások alakulnak ki. Különböző nemű és korú embereknél is végigkísértem már ezt a folyamatot, és működött. Ha valakinek ez egyedül túl nehéznek bizonyul, vagy elakad, akkor érdemes szakembertől segítséget kérni. Sokévnyi fölösleges szenvedés spórolható meg így.

A Pszichológus Pasi

Tóth Dániel vagyok, pszichológus. Az önismereti munka számomra életforma. Hiszem, hogy önmagunk jobb megismerésén keresztül a világot is jobban megérthetjük, beleértve problémáinkat is, arról nem is beszélve, hogy valódi önbizalmunk, önbecsülésünk is csak ezt követően alakulhat ki. Minél jobban ismerjük hát önmagunkat, annál szabadabbá, elégedettebbé és egészségesebbé válhatunk. A mai kor emberének a felgyorsult tempó mellett az önismeret még fontosabb, mint valaha, hiszen az újszerű jelenségek – például az internet, közösségi oldalak és videojátékok – számos új kihívást és lehetőséget hordoznak. A rohanó világban igyekszem gyors segítséget nyújtani, elgondolkodtatni, egyszersmind támpontokat és irányelveket adni.
nextgenpsyche.eu
www.facebook.com/apszichologuspasi
A Pszichológus Pasi: Amibe energiát invesztálunk, azt komolyabban fogjuk vennihttp://www.life.hu/drlife/20160204-online-tanacsadas-elonyei-es-velejaroi-a-pszichologus-pasi-szemevel.htmlAki került már váratlan, megrázó helyzetbe, esetleg megélt szorongást, depressziót, pánikrohamot vagy bármi lelki problémát, az tudja, hogy néha egyszerűen nincs kecmec: segítségre van szükség. Dr. LifeThinkstockA Pszichológus Pasi: A koncentráció a boldogság kulcsahttp://www.life.hu/drlife/20160121-ha-odafigyelunk-lelassitunk-atelunk-megtapasztalhatjuk-az-aramlast-pszichologus-pasi.htmlTöbb flow, kevesebb rohanás! Manapság szinte mindenki rohan, és senki sem boldog. Még ritkább az olyan ember, aki egyszerre csak egy dologgal foglalkozik. Dr. Life--Mesterségem címere: pszichológus, avagy az elromlott életek szakértőjehttp://www.life.hu/drlife/20160114-pszichologusok-testkozelbol-ez-a-kulonbseg-koztuk-es-a-pszichiaterek-kozott.htmlSomogyi Katalin, a Life.hu klinikai szakpszichológusa beavatott minket izgalmas munkájának részleteibe. Kiderül, mi a különbség a pszichológus és a pszichiáter között, valamint hogy mennyire számít arcpirítónak, ha Magyarországon szakember segítségét kérjük a problémáink megoldásához. Dr. LifeThinkstockA Pszichológus Pasi: A Disney-mesék ötven árnyalata http://www.life.hu/drlife/20150730-disney-szepseg-statusz-pszichologus-velemeny.html„Aki igazán szép, az mindenki szerint a legszebb.” A Pszichológus Pasi nem zárkózott el a meséktől, azonban pályafutása során komoly összefüggéseket fedezett fel pár klasszikus – ugyanúgy végződő – mese és bizonyos élethelyzetek, emberi viselkedésformák között. Dr. LifeThinkstockA Pszichológus Pasi: Mindenkinek szüksége van a mentális vírusirtásrahttp://www.life.hu/drlife/20150924-a-pszichologus-pasi-mindenkinek-szuksege-van-a-mentalis-virusirtasra.htmlManapság szinte divat magunkat és egymást is stresszelni. Majdnem mindenki rohan, aggódik valami miatt, akar valamit, amije nincs, panaszkodik valamiről, és közben már szinte teljesen elfelejt élni. Dr. Life--A Pszichológus Pasi: Mindennapi vámpírizmus – akik ellen a kereszt sem védhttp://www.life.hu/drlife/20151008-energiavampirok-mindenhol-vannak-az-eletunkben-is-vedjuk-magunkat-ellenuk.htmlGyerekként sok vámpírlegendát olvastam. Érdekesnek, elgondolkodtatónak találtam őket, és persze elbűvölt a dolog misztikuma. Édesanyám persze rendre emlékeztetett, hogy vámpírok a valóságban nem léteznek – persze nem hittem neki. Aztán kiderült, hogy valahol mindkettőnknek igaza van. Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.